Kakav vazduh udišu Banjalučani?

Zadnja mjerenja kvaliteta vazduha u najvećem gradu Srpske pokazala su da ima razloga za zabrinutost. Provjerili smo šta je doprinijelo tome.

Republika Srpska 09.12.2019 | 20:48
Kakav vazduh udišu Banjalučani?
Kakav vazduh udišu Banjalučani? Aktuelno pitanje unazad već više od decenije. U Gradskoj upravi uvjeravaju da opasnosti nema i da mjerenja koja se vrše na tri mjerne stanice ne pokazuju velika odstupanja od dozvoljenih vrijednosti.

Za potrebe Grada, ovaj posao obavlja Institut za građevinarstvo. Podaci se redovno dostavljaju za koncentraciju sumpor-dioksida, ugljen monoksida, azotnih oksida. Međutim, ono što ovaj Institut ne može u realnom vremenu odrediti jesu lebdeće čestice Pm10 i Pm2,5, za koje se rezultati šalju retroaktivno. Na osnovu dobijenih mjerenja, iz Instituta priznaju da je bilo prekoračenja.

„Na lebdeće čestice bilježimo prekogranične vrijednosti. Evo za primjer, u mjesecu decembru smo na lokaciji Centar zabilježili smo 13 puta prekograničnu vrijednost, na lokaciji Paprikovac 10 puta, a u Boriku 9 puta. Najveća koncentracija koju smo izmjerili bila je na lokaciji Centar. Ona je iznosila 120 mikro grama po metru kubnom na lebdećok čestici. Radi se o 24-časovnoj prosječnoj vrijednosti.“, kaže Siniša Cukut iz Instituta za građevinarstvo.

U Banjaluci svakodnevno saobraća oko 75 hiljada automobila. Zagađenje je uzrokovano i individulanim ložištima, ali i Eko toplanom. Kada se na to dodaju loši vremenski uslovi, situacija je problematična. Slika koja kruži društvenim mrežama od juče, pokazuje kako je Banjaluka jedan od najzagađenijih gradova u Evropi.

Iz IG kažu da ne žele komentrarisati ta mjerenja, ali i da kvalitet često zavisi od mjernog mjesta. Građani su svjesni da je zagađenost prisutna, ali nisu bili spremni komentarisati nešto više.

„Ne pratim to uopšte. Ima sigurno zagađenosti. Zbog loženja i svega.“

„Osjećam zagađenost, ali me ne zabrinjava. Ja sam iz Broda pa sam navikao.“

„Ne jako danas, ali osjećam da me guši.“

Iz Centra za životnu sredinu u Banjaluci, godinama upozoravaju na ovaj problem. Kažu da rezultati koji se objavljuju u Gradskoj upravi, ne mogu puno pomoći građanima, jer obično vrijede za dane koji su prošli, pa građani ne znaju šta da očekuju kad izađu na ulice.

„Mislim da se sistemi mjerenja moraju unapređivati. Na kraju, 2019. je godina, mi moramo u realnom vremenu da na vrlo jednostavnoj aplikaciji, kao što imaju kolege u Sarajevu i Tuzli i Zenici da vidimo šta se dešava i da procijenimo da li smijemo izaći sa djetetom vani ili ne.

To je najmanje što možemo da očekujemo u 2019. godini.“, kaže predstavnik Centra za životnu sredinu Banja Luka, Tihomir Dakić.

I iz Gradske opozicije smatraju da je neprihvaltljiva činjenica da u ovom vremenu nemamo pouzdana mjerenja koja bi neprestano ukazivala na stanje kvaliteta vazduha u najvećem gradu u Srpskoj.

Dok se to ne desi, Banjalučani će tek nakon par dana saznati kakav su vazduh danas udisali.



BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

prijedlog

09.12.2019 22:34

Instiut, neka postavi mjernu stanicu u trapisku šumu i neka tu mjere zagađenost. Tako inače i rade kada treba ustanoviti prašinu i buku. Postave laboratorije na mjesta gdje nema djelatnosti. Svi ti rezultati su lažni i namješteni. Više puta sam bio prisutan kako to oni rade.Kriminal neviđeni. Zato narod oboljeva. Strašno.

ODGOVORITE
Name

Milisav iz opstine

09.12.2019 23:04

Ja ovde ne vidim niciju krivicu sem samih gradjana, druze lozis vatru ili kotlovnice u zgradama i sad je neko kriv za to, hoces tople radijatore, market, skola, posao na 100 metara od kuce pa druze to ima svoju cenu, idi u Knezevo pa uzivaj u cistom zraku

ODGOVORITE
Name

Neso Republika Srpska

10.12.2019 07:06

Sta vi pricate pa kroz bijeljinu ti treba maska zbog smrada iz septickih jama,ALO!!!!!

ODGOVORITE
Name

Rale

10.12.2019 11:22

Na ponos srpske.

Name

Е

10.12.2019 08:14

Џаба се трудите, нема од тога ништа. Ко чита, он већ зна.

ODGOVORITE
Name

Proleter

10.12.2019 08:24

Naj veći zagađivač zraka je DEPONIJA. Svako veče tamo spaljuju smeće, smrad spaljene plastike i životinjskog otpada se širi po cijelom gradu. Umjesto da, tada GRADSKU, deponiju zatvore, zazelene i izmjeste u neku pustaru izvan grada, oni GRADSKU deponiju pretvaraju u REGIONALNU, te smeće iz okolnih gradova i sela dovoze na Tunjice, koje su od geografskog centra grada daleko svega 700 metara. Smeće iz Srpca dovezi u BL, spaljuj, Tunjice i jesu brežuljak sa kojeg se vidi cio grad, dim se digne par metara i vjetar ga fino raznosi po cijelom gradu. Divno. Kako su se samo sjetili genijalne ideje da truju narod. Lijekovi idu kao ludi. Farmaceutska mafija trlja ruke. Potruj stoku, kad je stoka.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

10.12.2019 09:08

Spaljuju opasne materijale (recimo impregnirano drvo puno hemikalija)...truju i sebe i svoje...dokle ide to proklestvo za parama?

ODGOVORITE
Name

Brzi

10.12.2019 12:42

Sela prazna svi hoce u grad,sama gospoda.