Нелсон: Грађани БиХ се гуше у корупцији

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини Ерик Нелсон позвао је данас бх. грађане да траже одговорност за новац који се потроши у БиХ, потцртавајући важност ангажмана свих кључних актера у борби против корупције, а у контексту искустава о томе шта Влада САД-а чини на том плану.

Босна и Херцеговина 09.12.2019 | 12:45
Нелсон: Грађани БиХ се гуше у корупцији
- Грађани Сарајева већ се неколико дана гуше због лошег квалитета зрака, а свакога дана грађани широм БиХ гуше се због корупције - казао је амбасадор Нелсон уочи отварања Годишње конференције поводом Међународног дана борбе против корупције - 9. децембра, која се одржава у Сарајеву.

Подсјетио је како борба против корупције обухвата широки спектар активности, те да се, између осталог, огледа и у подршци тужитељима који раде на случајевима озбиљне корупције и који се ангажирају на кључним реформама, укључујући и реформу којом би се заштитили звиждачи (пријавитељи корупције), те дигитализацију процеса јавних набавки.

- Напори и настојања међународне заједнице никада неће бити довољни и као што је изнесено у Приебевом (Реинхард Приебе, виши независни правни експерт ЕУ) оно тијело којем је потребна реформа јесте Високо судско и тужитељско вијеће БиХ (ВСТВБиХ), јер се понаша неодговорно и служи политичким интересима - поручио је амерички амбасадор.

Нелсон је, истовремено, позвао парламент БиХ и ново Вијеће министара БиХ да раде на реформи ВСТВ-а БиХ како би се вратио интегритет и кредибилитет правосуђу БиХ.

Значај ангажмана надлежних институција и свих кључних актера у борби против корупције истакнуо је и амбасадор Велике Британије у БиХ Маттхеw Фиелд, подсјетивши како више од 80 посто становништва БиХ сматра да су кључни сектори здравство, образовање, полиција и правосуђе подложни корупцији, што је оцијенио апсолутно неприхватљивим.

Казао је и како је усвојен низ стратегија које би требало да промијене стање, али и да је изостала њихова одговарајућа имплементација.

Нагласио је у том погледу како први кораци у борби против корупције подразумијевају потпуно поштивање закона, права других и очување личног интегритета, поручивши како нико није изнад закона.

На размјере и штетност корупције за укупан демократски развој упозорио је замјеник шефа Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини Кхалдоун Синно, доводећи то у контекст (не)функционирања владавине права у БиХ, односно јавне дебате ('Право на правду') која је недавно вођена у Сарајеву.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

НИКОЛА

09.12.2019 12:40

СВЕ МЕХАНИЗМЕ ИМАТЕ У РУКАМА , САМО ТРЕБА ДОБРА ВОЉА , АЛИ НЕ , ВИ СТЕ СВЈЕСНО ПУСТИЛИ ОВАЈ ЈАДНИ НАРОД НА МИЛОСТ И НЕМИЛОСТ КРИМИНАЛЦИМА , КОЈИ СУ СВЕ ШТО СЕ МОГЛО ОПЉАЧКАТИ , ОПЉАЧКАЛИ СУ , СВЕ ШТО СЕ МОГЛО УНИШТИТИ , УНИШТИЛИ СУ И НАКОН СВЕГА ТОГА ВРШЕ ТЕРОР НАД НЕДУЖНИМ СТАНОВНИШТВОМ , А УВИЈЕК СЕ ПОЗИВАТЕ НА НЕКУ ДЕМОКРАТИЈУ , А ОВДЕ НЕМА НИТИ Д ОД ДЕМОКРАТИЈЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

09.12.2019 13:05

и ви само констатујете и то је све!!! криминална мафија политицко тајкунска од рата до данас пљацка дрзаву народ растјеран опљацкан немоцан!а ви само констатујете!!!све опљацкано систем урусен народ нестаје !и горе од рата !а ви коме помазете ???? народу не!!???

Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

09.12.2019 12:48

У БИХ НЕМА ГРАДЈАНА , ИМАМО ТЗВ. КОНСТИТУТИВНЕ НАРОДЕ И остале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

09.12.2019 12:53

Супља прица подузмите несто конкретно, зна раја да неваља ал ниста немозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

09.12.2019 13:03

МОЛИМ ВАС ДА НАРОД НИЈЕ КОРУМПИРАН ОН БИХ РЕАГОВО.ТРЕБА СВАТИТИ ДА ЈЕ НАРОДУ ОМОГУЋЕНО ДА СЕ БАВИ СВИМ И СВАЧИМ.УМРЕЖАНИМ ПРОДАЈАМА РОБЕ ДО МНОГИХ ДРУГИХ СТВАРИ.ГДЈЕ НЕМА УРЕЂЕНЕ ДРЖАВИ РАДИ КО ШТА ХОЋЕ.ЗНАЧИ.КУПЦИ,НАКУПЦИ ОД ПЕКАРА МЕСНИЦА ТРГОВИНА ГРАЂЕВИНЕ,ЗЕМЉИШТА И ДА СЕ НЕ НАБРАЈА.СВИ ТО ЗНАЈУ И ЗАТО ИМ ЈЕ ДОБРО.НЕКА УЖИВАЈУ.СНАШАО СЕ ТО ЈЕ ПАРОЛА.АЛИ СНАЋИ СЕ А НЕ ФЕРМАТИ ДРЖАВУ НЕ ПЛАЋАТИ ОБАВЕЗЕ.ШТА ТО ЗНАЧИ.ЧИСТИ ЛОПОВЛУК И БАХАТОСТ.УЖИВАЈТЕ.У ЉЕПОТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

09.12.2019 13:54

Господине ви сте 113 % у праву, али сносите највише кривице за такво стање, одржавате на власти ове корумпиране политичаре да их можете уцјењивати и да раде и за ваше интересе. Ако имате воље за 24 сата можете промијенити стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тто

09.12.2019 16:24

УИО=КРИМИНАЛ=КОРУПЦИЈА=РЕКЕТ