Nelson: Građani BiH se guše u korupciji

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Nelson pozvao je danas bh. građane da traže odgovornost za novac koji se potroši u BiH, potcrtavajući važnost angažmana svih ključnih aktera u borbi protiv korupcije, a u kontekstu iskustava o tome šta Vlada SAD-a čini na tom planu.

Bosna i Hercegovina 09.12.2019 | 12:45
Nelson: Građani BiH se guše u korupciji
- Građani Sarajeva već se nekoliko dana guše zbog lošeg kvaliteta zraka, a svakoga dana građani širom BiH guše se zbog korupcije - kazao je ambasador Nelson uoči otvaranja Godišnje konferencije povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije - 9. decembra, koja se održava u Sarajevu.

Podsjetio je kako borba protiv korupcije obuhvata široki spektar aktivnosti, te da se, između ostalog, ogleda i u podršci tužiteljima koji rade na slučajevima ozbiljne korupcije i koji se angažiraju na ključnim reformama, uključujući i reformu kojom bi se zaštitili zviždači (prijavitelji korupcije), te digitalizaciju procesa javnih nabavki.

- Napori i nastojanja međunarodne zajednice nikada neće biti dovoljni i kao što je izneseno u Priebevom (Reinhard Priebe, viši nezavisni pravni ekspert EU) ono tijelo kojem je potrebna reforma jeste Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH), jer se ponaša neodgovorno i služi političkim interesima - poručio je američki ambasador.

Nelson je, istovremeno, pozvao parlament BiH i novo Vijeće ministara BiH da rade na reformi VSTV-a BiH kako bi se vratio integritet i kredibilitet pravosuđu BiH.

Značaj angažmana nadležnih institucija i svih ključnih aktera u borbi protiv korupcije istaknuo je i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field, podsjetivši kako više od 80 posto stanovništva BiH smatra da su ključni sektori zdravstvo, obrazovanje, policija i pravosuđe podložni korupciji, što je ocijenio apsolutno neprihvatljivim.

Kazao je i kako je usvojen niz strategija koje bi trebalo da promijene stanje, ali i da je izostala njihova odgovarajuća implementacija.

Naglasio je u tom pogledu kako prvi koraci u borbi protiv korupcije podrazumijevaju potpuno poštivanje zakona, prava drugih i očuvanje ličnog integriteta, poručivši kako niko nije iznad zakona.

Na razmjere i štetnost korupcije za ukupan demokratski razvoj upozorio je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno, dovodeći to u kontekst (ne)funkcioniranja vladavine prava u BiH, odnosno javne debate ('Pravo na pravdu') koja je nedavno vođena u Sarajevu.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

NIKOLA

09.12.2019 12:40

SVE MEHANIZME IMATE U RUKAMA , SAMO TREBA DOBRA VOLJA , ALI NE , VI STE SVJESNO PUSTILI OVAJ JADNI NAROD NA MILOST I NEMILOST KRIMINALCIMA , KOJI SU SVE ŠTO SE MOGLO OPLJAČKATI , OPLJAČKALI SU , SVE ŠTO SE MOGLO UNIŠTITI , UNIŠTILI SU I NAKON SVEGA TOGA VRŠE TEROR NAD NEDUŽNIM STANOVNIŠTVOM , A UVIJEK SE POZIVATE NA NEKU DEMOKRATIJU , A OVDE NEMA NITI D OD DEMOKRATIJE .

ODGOVORITE
Name

Ama

09.12.2019 13:05

i vi samo konstatujete i to je sve!!! kriminalna mafija politicko tajkunska od rata do danas pljacka drzavu narod rastjeran opljackan nemocan!a vi samo konstatujete!!!sve opljackano sistem urusen narod nestaje !i gore od rata !a vi kome pomazete ???? narodu ne!!???

Name

SALE SLOVENAC

09.12.2019 12:48

U BIH NEMA GRADJANA , IMAMO TZV. KONSTITUTIVNE NARODE I ostale

ODGOVORITE
Name

Eh

09.12.2019 12:53

Suplja prica poduzmite nesto konkretno, zna raja da nevalja al nista nemoze

ODGOVORITE
Name

BOBA

09.12.2019 13:03

MOLIM VAS DA NAROD NIJE KORUMPIRAN ON BIH REAGOVO.TREBA SVATITI DA JE NARODU OMOGUĆENO DA SE BAVI SVIM I SVAČIM.UMREŽANIM PRODAJAMA ROBE DO MNOGIH DRUGIH STVARI.GDJE NEMA UREĐENE DRŽAVI RADI KO ŠTA HOĆE.ZNAČI.KUPCI,NAKUPCI OD PEKARA MESNICA TRGOVINA GRAĐEVINE,ZEMLJIŠTA I DA SE NE NABRAJA.SVI TO ZNAJU I ZATO IM JE DOBRO.NEKA UŽIVAJU.SNAŠAO SE TO JE PAROLA.ALI SNAĆI SE A NE FERMATI DRŽAVU NE PLAĆATI OBAVEZE.ŠTA TO ZNAČI.ČISTI LOPOVLUK I BAHATOST.UŽIVAJTE.U LJEPOTI.

ODGOVORITE
Name

Boki

09.12.2019 13:54

Gospodine vi ste 113 % u pravu, ali snosite najviše krivice za takvo stanje, održavate na vlasti ove korumpirane političare da ih možete ucjenjivati i da rade i za vaše interese. Ako imate volje za 24 sata možete promijeniti stanje.

ODGOVORITE
Name

Tto

09.12.2019 16:24

UIO=KRIMINAL=KORUPCIJA=REKET