Влада крши Закон о подстицајима у привреди

Иако је Народна скупштина РС још 1. јула ове године усвојила нови Закон о подстицајима у привреди, овај закон још увијек није ступио на снагу у пуном облику, јер нису усвојени неопходни подзаконски акти, за које су рокови прошли још 1. октобра. Привредни субјекти имају одређене примједбе на сам закон. Опозиција поручује да је кашњење са доношењем аката најбољи примјер рада Владе РС.

Република Српска 08.12.2019 | 18:49
Влада крши Закон о подстицајима у привреди
Када је усвојен нови Закон о подстицајима у привреди, Народна скупштина РС обавезала је Владу да у року од три мјесеца донесе два, а министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић један подзаконски акт, како би могла почети примјена закона.

Од та три акта, само је донесена Уредба о поступку додјеле подстицаја за директна улагања, али и то након што су пробијени законски рокови, 3. октобра, док је у „Службеном гласнику РС" објављена 15. октобра.

На Влади РС је остало да донесе и Уредбу о регистру подстицаја у Републици Српској, док је ресорно министарство требало да донесе Правилник о поступку додјеле подстицаја за повећање плате радника.

Из Министарства привреде и предузетништва РС на наше питање због чега се каснило са доношењем Правилника, поручују:

"Правилником се додатно разрађује Закон о подстицајима у привреди Републике Српске и приликом низа састанака свих битних актера за реализацију и спровођење овог дијела закона (ресорног министарства, Пореске управе, пословне заједнице...), вјерујемо да смо успјели доћи до правилника који разрађује све детаље у вези са примјеном овог закона. Могли смо то урадити у року, али би вјероватно такав правилник имао низ мањкавости". 

Мањкавости о којима говоре у Министарству привреде и предузетништава РС препознали су и представници привредне и пословне заједнице. Због тога су послали низ примједби и сугестија министру Петричевићу.

Тврде да овај закон није обухватио све привредне сфере, јер постоји ситуација да се законско рјешење не односи на оне привреднике који су повећали плату радницима прије него што је то закон предвидио, а то је закључно са мартом ове године. Сада већина тих привредника нема могућност да обезбиједи додатан новац за повећање плата.

"Ти привредни субјекти неће бити обухваћени овим олакшицама, условно речено, које предвиђа овај закон. Чак имамо и неке информације да се поједини привредници додатно задужују да би повећали плате у нади да ће им тај новац накнадно бити враћен. Дефинитивно, ако причамо о системским рјешењима, нама су она неопходна, а то је смањење пореза и доприноса на ниво од прије избијања свјетске економске кризе. Дакле на 52% у односу на ово што сада имамо, преко 60%", каже портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић. 

Недоношење закона у предвиђеном року, права је слика и прилика рада Владе РС у протеклих годину дана, сматра СДС-ов Млиладин Станић. Он је поновио да је ово Влада континуитета и да од ње не очекује ништа.

"Привреди се морају смањити и фискални и парафискални намети да би постала одржива привреда и да би могли плаћати веће личне дохотке. То је једино рјешење за РС", каже Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске. 

Подсјећамо, Закон о подстицајима у привреди Републике Српске донесен је како би се подстакао привредни амбијент и раст плата у Српској и прописује да ће фирме које повећају плате радницима имати право на подстицај, односно поврат до 70 одсто од плаћених доприноса на повећање плате.



БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ко одлуцује

08.12.2019 19:23

А ко је председник владе Виске или Баја??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

09.12.2019 09:10

Ма не ...дајте молим вас.....а извинте имамо ли ми привреду...и која је улога Министраааа или је заузет припремама за наредно министарство....а шта оно ми производимо???? Некад производили Трансформаторе (РАОП) сад увозимо "Сименс" ...јбг отишли људи у Сименс ...ко би то код нас радио...а и треба се продат и зграде направити...

ОДГОВОРИТЕ