Vlada krši Zakon o podsticajima u privredi

Iako je Narodna skupština RS još 1. jula ove godine usvojila novi Zakon o podsticajima u privredi, ovaj zakon još uvijek nije stupio na snagu u punom obliku, jer nisu usvojeni neophodni podzakonski akti, za koje su rokovi prošli još 1. oktobra. Privredni subjekti imaju određene primjedbe na sam zakon. Opozicija poručuje da je kašnjenje sa donošenjem akata najbolji primjer rada Vlade RS.

Republika Srpska 08.12.2019 | 18:49
Vlada krši Zakon o podsticajima u privredi
Kada je usvojen novi Zakon o podsticajima u privredi, Narodna skupština RS obavezala je Vladu da u roku od tri mjeseca donese dva, a ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević jedan podzakonski akt, kako bi mogla početi primjena zakona.

Od ta tri akta, samo je donesena Uredba o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja, ali i to nakon što su probijeni zakonski rokovi, 3. oktobra, dok je u „Službenom glasniku RS" objavljena 15. oktobra.

Na Vladi RS je ostalo da donese i Uredbu o registru podsticaja u Republici Srpskoj, dok je resorno ministarstvo trebalo da donese Pravilnik o postupku dodjele podsticaja za povećanje plate radnika.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS na naše pitanje zbog čega se kasnilo sa donošenjem Pravilnika, poručuju:

"Pravilnikom se dodatno razrađuje Zakon o podsticajima u privredi Republike Srpske i prilikom niza sastanaka svih bitnih aktera za realizaciju i sprovođenje ovog dijela zakona (resornog ministarstva, Poreske uprave, poslovne zajednice...), vjerujemo da smo uspjeli doći do pravilnika koji razrađuje sve detalje u vezi sa primjenom ovog zakona. Mogli smo to uraditi u roku, ali bi vjerovatno takav pravilnik imao niz manjkavosti". 

Manjkavosti o kojima govore u Ministarstvu privrede i preduzetništava RS prepoznali su i predstavnici privredne i poslovne zajednice. Zbog toga su poslali niz primjedbi i sugestija ministru Petričeviću.

Tvrde da ovaj zakon nije obuhvatio sve privredne sfere, jer postoji situacija da se zakonsko rješenje ne odnosi na one privrednike koji su povećali platu radnicima prije nego što je to zakon predvidio, a to je zaključno sa martom ove godine. Sada većina tih privrednika nema mogućnost da obezbijedi dodatan novac za povećanje plata.

"Ti privredni subjekti neće biti obuhvaćeni ovim olakšicama, uslovno rečeno, koje predviđa ovaj zakon. Čak imamo i neke informacije da se pojedini privrednici dodatno zadužuju da bi povećali plate u nadi da će im taj novac naknadno biti vraćen. Definitivno, ako pričamo o sistemskim rješenjima, nama su ona neophodna, a to je smanjenje poreza i doprinosa na nivo od prije izbijanja svjetske ekonomske krize. Dakle na 52% u odnosu na ovo što sada imamo, preko 60%", kaže portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević. 

Nedonošenje zakona u predviđenom roku, prava je slika i prilika rada Vlade RS u proteklih godinu dana, smatra SDS-ov Mliladin Stanić. On je ponovio da je ovo Vlada kontinuiteta i da od nje ne očekuje ništa.

"Privredi se moraju smanjiti i fiskalni i parafiskalni nameti da bi postala održiva privreda i da bi mogli plaćati veće lične dohotke. To je jedino rješenje za RS", kaže Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Podsjećamo, Zakon o podsticajima u privredi Republike Srpske donesen je kako bi se podstakao privredni ambijent i rast plata u Srpskoj i propisuje da će firme koje povećaju plate radnicima imati pravo na podsticaj, odnosno povrat do 70 odsto od plaćenih doprinosa na povećanje plate.BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ko odlucuje

08.12.2019 20:23

A ko je predsednik vlade Viske ili Baja??????

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

09.12.2019 10:10

Ma ne ...dajte molim vas.....a izvinte imamo li mi privredu...i koja je uloga Ministraaaa ili je zauzet pripremama za naredno ministarstvo....a šta ono mi proizvodimo???? Nekad proizvodili Transformatore (RAOP) sad uvozimo "Simens" ...jbg otišli ljudi u Simens ...ko bi to kod nas radio...a i treba se prodat i zgrade napraviti...

ODGOVORITE