Филд: Правосуђе БиХ мора бити у служби грађана

Британски амбасадор у БиХ Метју Филд поздравио је јучерашњи извјештај стручњака о владавини права у БиХ, који је у Бриселу представио виши независни правни експерт Европске уније Рајнхард Прибе, а у којем се, између осталог, наводи да је ВСТС постао дио правосудног проблема, те да та институција није испунила оно што се од ње очекивало.

Босна и Херцеговина 06.12.2019 | 07:37
Филд: Правосуђе БиХ мора бити у служби грађана
Филд је на свом твитеру навео да је вријеме за акцију, те да правосудни систем и носиоци правосудних функција морају боље служити грађанима.

– Поздрављам извјештај групе експерата о питањима владавине права у БиХ. Правосудни систем и носиоци дужности морају боље служити грађанима. Систематска реформа и промјене понашања су кључни за враћање повјерења. Установљено је шта је потребно – сада је вријеме за акцију – навео је Филд.

Прибеов извјештај је коментарисао и шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, који је казао да се власт мора посветити овом извјештају и захтјевима грађана.

– Захтјеви грађана за правдом, који су истакнути у извјештају, морају се саслушати и озбиљно ријешити од стране власти у БиХ – поручио је Сатлер.

У извјештају који је Прибе јуче представио Европској комисији, представницима земаља ЕУ и властима БиХ, између осталог се наводи да правосудни систем у Босни и Херцеговини не успијева да се бори против озбиљног криминала и корупције, те да нити једна од 4 постојеће правосудне надлежности не функционишу адекватно.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Нострадамус

06.12.2019 07:30

Знамо ми ста мора и знамо ста јесте.Реците Ви нама да ли је то правосудје добро или није.Ако је добро да га не мијењате,а ако је лосе молимо Вас да га мијењате јер само Ви имате ту моц. Ми као народ смо немоцни јер они имају силу,а васа сила је јаца од њихове па ако сте праведници онда употријебите васу силу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА

06.12.2019 07:57

УПРАВО ТАКО. КАО ДА МИ ОБИЦНИ ЉУДИ НЕ ЗНАМО ТО. МИ ТО НАЈБОЉЕ ЗНАМО ЈЕР ТУ НЕПРАВДУ ОСЈЕЦАМО НА СВОЈОЈ КОЗИ. ИЛИ ПРЕДУЗМИТЕ НЕСТО ИЛИ ЦУТИТЕ. ДОСТА ЈЕ ВИСЕ ВАСЕ ,,ЗАБРИНУТОСТИ,, И БЕЗВРИЈЕДНИХ САОПСТЕЊА.

Name

В И Л И

06.12.2019 07:50

Ви сте створили тако правосуђе, сада га мијењајте, али хитно ово је неподносљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна

06.12.2019 08:14

то народ зна зато и бјези немоцан!! али мафија узела правосудје а ви хоцете да мафија то уреди па да сами себе похапсе ! народ нема моц да се избори са мафијом која је покрала дрзаву и народ!на оциглед вас из медјународне заједнице л!!!Вигемарк инцко лајцек и други !!увезана хоботница

Name

Заробљено друство од криминалне мафије

06.12.2019 17:00

Нема то ко ријесити. БиХ је празна љустура без владавине права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са разлогом

06.12.2019 19:26

Правосуђе какво је сада у БХ-а, укључујући и РС-а као њен саставни дио, није ни за кога, ни за какву заједницу, осим за лоповску. Да служи лоповима, као што и сада здушно ради. Накарадно, искривљено, извитоперено тумачење, закона, правде и права. Велико жандарање, ресетовање ту треба, најмање два буђава и кварна слоја одрезати, са посла избацити, а што је за робије позатварати.

ОДГОВОРИТЕ