Fild: Pravosuđe BiH mora biti u službi građana

Britanski ambasador u BiH Metju Fild pozdravio je jučerašnji izvještaj stručnjaka o vladavini prava u BiH, koji je u Briselu predstavio viši nezavisni pravni ekspert Evropske unije Rajnhard Pribe, a u kojem se, između ostalog, navodi da je VSTS postao dio pravosudnog problema, te da ta institucija nije ispunila ono što se od nje očekivalo.

Bosna i Hercegovina 06.12.2019 | 07:37
Fild: Pravosuđe BiH mora biti u službi građana
Fild je na svom tviteru naveo da je vrijeme za akciju, te da pravosudni sistem i nosioci pravosudnih funkcija moraju bolje služiti građanima.

– Pozdravljam izvještaj grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH. Pravosudni sistem i nosioci dužnosti moraju bolje služiti građanima. Sistematska reforma i promjene ponašanja su ključni za vraćanje povjerenja. Ustanovljeno je šta je potrebno – sada je vrijeme za akciju – naveo je Fild.

Pribeov izvještaj je komentarisao i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler, koji je kazao da se vlast mora posvetiti ovom izvještaju i zahtjevima građana.

– Zahtjevi građana za pravdom, koji su istaknuti u izvještaju, moraju se saslušati i ozbiljno riješiti od strane vlasti u BiH – poručio je Satler.

U izvještaju koji je Pribe juče predstavio Evropskoj komisiji, predstavnicima zemalja EU i vlastima BiH, između ostalog se navodi da pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini ne uspijeva da se bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije, te da niti jedna od 4 postojeće pravosudne nadležnosti ne funkcionišu adekvatno.

(Srpskainfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

06.12.2019 07:30

Znamo mi sta mora i znamo sta jeste.Recite Vi nama da li je to pravosudje dobro ili nije.Ako je dobro da ga ne mijenjate,a ako je lose molimo Vas da ga mijenjate jer samo Vi imate tu moc. Mi kao narod smo nemocni jer oni imaju silu,a vasa sila je jaca od njihove pa ako ste pravednici onda upotrijebite vasu silu.

ODGOVORITE
Name

DA

06.12.2019 07:57

UPRAVO TAKO. KAO DA MI OBICNI LJUDI NE ZNAMO TO. MI TO NAJBOLJE ZNAMO JER TU NEPRAVDU OSJECAMO NA SVOJOJ KOZI. ILI PREDUZMITE NESTO ILI CUTITE. DOSTA JE VISE VASE ,,ZABRINUTOSTI,, I BEZVRIJEDNIH SAOPSTENJA.

Name

V I L I

06.12.2019 07:50

Vi ste stvorili tako pravosuđe, sada ga mijenjajte, ali hitno ovo je nepodnosljivo.

ODGOVORITE
Name

Zna

06.12.2019 08:14

to narod zna zato i bjezi nemocan!! ali mafija uzela pravosudje a vi hocete da mafija to uredi pa da sami sebe pohapse ! narod nema moc da se izbori sa mafijom koja je pokrala drzavu i narod!na ocigled vas iz medjunarodne zajednice l!!!Vigemark incko lajcek i drugi !!uvezana hobotnica

Name

Zarobljeno drustvo od kriminalne mafije

06.12.2019 17:00

Nema to ko rijesiti. BiH je prazna ljustura bez vladavine prava.

ODGOVORITE
Name

Pesimista sa razlogom

06.12.2019 19:26

Pravosuđe kakvo je sada u BH-a, uključujući i RS-a kao njen sastavni dio, nije ni za koga, ni za kakvu zajednicu, osim za lopovsku. Da služi lopovima, kao što i sada zdušno radi. Nakaradno, iskrivljeno, izvitopereno tumačenje, zakona, pravde i prava. Veliko žandaranje, resetovanje tu treba, najmanje dva buđava i kvarna sloja odrezati, sa posla izbaciti, a što je za robije pozatvarati.

ODGOVORITE