Парламент Српске о Закону високог образовања

Сједница Народне скупштине Републике Српске (НСРС) биће настављена данас обједињеном расправом о Нацрту закона о високом образовању и Нацрту закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању.

Република Српска 05.12.2019 | 07:40
Парламент Српске о Закону високог образовања
Министар за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић истакао је да је неопходно усвојити нови закон због усклађивања домаћег система са промјенама у европском простору високог образовања, које су у периоду од усвајања важећег закона из 2010. године биле бројне, хетерогене и континуиране.

Рајчевић је рекао да се Нацртом закона о високом образовању поступак акредитације прописује као обавеза свим високошколским установама како би се обезбиједила већа препознатљивост, проходност, упоредивост и квалитет домаћих високошолских квалификација ван граница БиХ.

Казао је и да се признавање страних високошколских квалификација преноси у надлежност Агенције за акредитацију високошколских установа у РС, те се предвиђа оснивање центра за информисање и признавање као њене унутрашње организационе јединице.

Такође, као услов за оснивање универзитета одређено је и да реализује најмање 10 различитих академских програма из најмање четири области, а за високу школу најмање три програма из најмање једне области образовања.

Посланици опозиције су у сриједу током расправе подсјетили на тренд смањења уписаних студената на јавним универзитетима.

У парламенту Српске је претходно размотрен Нацрт закона о пореском поступку Републике Српске, чији је циљ стварање правног оквира за спровођење пројекта е-регистрације привредних субјеката.

Обављена је и расправа о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити.

На дневном реду сједнице је још десетак тачака.

Посланици би, између осталог, требало да се изјасне и о Нацрту закона о измјенама и допуни Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава РС, који су предложили народни посланици Јелена Тривић, Драшко Станивуковић и Небојша Вукановић.

Тим законским рјешењем тражи се да се у регистар запослених унесу подаци о стручној спреми, односно подаци из дипломе о стеченој стручној спреми који садрже установу, мјесто и датум стицања дипломе, тј. подаци из увјерења о дипломирању.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

титов дип.инж.

05.12.2019 09:21

колико овај Рајчевић има диплома, као нарпдни херој ордења, он је љубитељ разних диплома, цертификата...и оне му служе као заклон за криминал. Све те његове дипломе су стечене у мутном, ја мислим да он ништа не зна стручно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каурин

05.12.2019 09:56

Аве се то слузбено да провјерити. Мора доставити студент ИД нумбер па се саље допис у студентску слузбу коледза или факса да слузбено потврде вјеродостојноат.

Name

ре

05.12.2019 10:15

што не поставите свог ћовека-без дипломе.

Name

правилник

05.12.2019 09:31

Ако кадровик СНСД нема услове по правилнику за неко радно мјесто (сртучну спрему, врсту фак.) онда следи измена Правилника сукладно томе муштерији. Нпр. у РУГИПП су тако мењали Правилник за старог Божић Рајуна, који је завршио геодет. факул. негде по салашима Војвођанским код проф. Трифковића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Когде

05.12.2019 09:37

РЈцевицу достави серијске бројеве дипломе као и студентски ИД број и контакт ХР да се дописом потврди из факултета јесил ти то студент он лине или је копија неције дипломе? Затим да се види како је могуце бити у Бл студент у исто вријеме као и Травнику, солуну??

ОДГОВОРИТЕ