Parlament Srpske o Zakonu visokog obrazovanja

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) biće nastavljena danas objedinjenom raspravom o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju i Nacrtu zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju.

Republika Srpska 05.12.2019 | 07:40
Parlament Srpske o Zakonu visokog obrazovanja
Ministar za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević istakao je da je neophodno usvojiti novi zakon zbog usklađivanja domaćeg sistema sa promjenama u evropskom prostoru visokog obrazovanja, koje su u periodu od usvajanja važećeg zakona iz 2010. godine bile brojne, heterogene i kontinuirane.

Rajčević je rekao da se Nacrtom zakona o visokom obrazovanju postupak akreditacije propisuje kao obaveza svim visokoškolskim ustanovama kako bi se obezbijedila veća prepoznatljivost, prohodnost, uporedivost i kvalitet domaćih visokošolskih kvalifikacija van granica BiH.

Kazao je i da se priznavanje stranih visokoškolskih kvalifikacija prenosi u nadležnost Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u RS, te se predviđa osnivanje centra za informisanje i priznavanje kao njene unutrašnje organizacione jedinice.

Takođe, kao uslov za osnivanje univerziteta određeno je i da realizuje najmanje 10 različitih akademskih programa iz najmanje četiri oblasti, a za visoku školu najmanje tri programa iz najmanje jedne oblasti obrazovanja.

Poslanici opozicije su u srijedu tokom rasprave podsjetili na trend smanjenja upisanih studenata na javnim univerzitetima.

U parlamentu Srpske je prethodno razmotren Nacrt zakona o poreskom postupku Republike Srpske, čiji je cilj stvaranje pravnog okvira za sprovođenje projekta e-registracije privrednih subjekata.

Obavljena je i rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti.

Na dnevnom redu sjednice je još desetak tačaka.

Poslanici bi, između ostalog, trebalo da se izjasne i o Nacrtu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS, koji su predložili narodni poslanici Jelena Trivić, Draško Stanivuković i Nebojša Vukanović.

Tim zakonskim rješenjem traži se da se u registar zaposlenih unesu podaci o stručnoj spremi, odnosno podaci iz diplome o stečenoj stručnoj spremi koji sadrže ustanovu, mjesto i datum sticanja diplome, tj. podaci iz uvjerenja o diplomiranju.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

titov dip.inž.

05.12.2019 10:21

koliko ovaj Rajčević ima diploma, kao narpdni heroj ordenja, on je ljubitelj raznih diploma, certifikata...i one mu služe kao zaklon za kriminal. Sve te njegove diplome su stečene u mutnom, ja mislim da on ništa ne zna stručno.

ODGOVORITE
Name

Kaurin

05.12.2019 10:56

Ave se to sluzbeno da provjeriti. Mora dostaviti student ID number pa se salje dopis u studentsku sluzbu koledza ili faksa da sluzbeno potvrde vjerodostojnoat.

Name

re

05.12.2019 11:15

što ne postavite svog ćoveka-bez diplome.

Name

pravilnik

05.12.2019 10:31

Ako kadrovik SNSD nema uslove po pravilniku za neko radno mjesto (srtučnu spremu, vrstu fak.) onda sledi izmena Pravilnika sukladno tome mušteriji. Npr. u RUGIPP su tako menjali Pravilnik za starog Božić Rajuna, koji je završio geodet. fakul. negde po salašima Vojvođanskim kod prof. Trifkovića.

ODGOVORITE
Name

Kogde

05.12.2019 10:37

RJcevicu dostavi serijske brojeve diplome kao i studentski ID broj i kontakt HR da se dopisom potvrdi iz fakulteta jesil ti to student on line ili je kopija necije diplome? Zatim da se vidi kako je moguce biti u Bl student u isto vrijeme kao i Travniku, solunu??

ODGOVORITE