СДС: Повећање стопе ПДВ-а нови намет грађанима

СДС сматра да је намјера власти да кроз повећање ПДВ-а да једном руком граби а другом руком нешто да на кашичицу као лијек. То је суштина реформе повећања ПДВ-а – истакао је Славиша Раковић предсједник одбора за привреду и финансије СДС.

Република Српска 03.12.2019 | 18:00
СДС: Повећање стопе ПДВ-а нови намет грађанима
„Увођење стопе ПДВ-а од 19%, мада неки ових дана спомињу и 20-21%, значио би значајан ударац на џепове грађана и функционисање привреде. Дошло би до ланчаног повећања цијена и удар на џепове грађана без обзира на повећање висине плате у јавном сектору“ – казао је Раковић.

Раковић је нагласио најаве повећања ПДВ-а су само знак да акцизна коалиција суверено влада.

„Протагоности акцизне коалиције су својевремено обећали намјенско трошење средстава и усмјеравање средстава за развој и пројекте да би данас видјели да нису оправдали ниједну марку повећаних прихода од акциза“ – казао је Раковић.

Предсједник одбора за привреду и финансије СДС рекао је да је сав тај новац троши ненамјенски у јавној потрошњи.

„Потребна је иницијатива којом би се предвидјеле двије стопе пореза на додатну вриједност, којим би се велики пакет роба и услуга који грађани користе за обезбјеђење нормалне егзистенције: прехрамбени производи, хигијенски производи, лијекови, школски уџбеници, о дјечијој обући и одјећи итд. Таквим моделом би унаприједали социјални положај грађана а опорезовали друге видове потрошње који не спадају у сегмент нуже потрошње“ – казао је Раковић.

Он је још једном поновио да изјава да Управа за индиректно опорезивање не би могла да уради такав задатак јер то наводно отвара простор за превару и корупцију не стоји.

„Управа за индиректно опорезивање мора да буде беспрекорна, морамо да знамо како функциоинише, а не да одлуком о повећању ПДВ-а и прихода покривамо све њихове неуспјехе” – закључио је Раковић.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Протест

03.12.2019 17:15

Уколико ово прође као и акцизе, а народ остане и овог пута код кућа и не изађе на улице и на протесте, онда је овдје стварно проблем у народу а не у политичарима. Онда је дефинитивно овдје мркли мрак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.12.2019 17:42

Шта сте ви очекивали да причају о подизању плата и пензија и да они имају те паре, па нормално да морају наћи неки извор да то ураде ,кад год се појаве са повећањем плате очекуј неко поскупљење а мени је још сумљиво и штампање пара пошто сваки мјесец долазе нове паре по броју ,не могу баш сваки мјесец вршити замјену похабаног новца.

Name

Рале

03.12.2019 17:37

Проблем је у народу, у то нема сумње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранка

03.12.2019 17:40

Неце народ изаци на уллице.напустит це ову јадну земљу.све је мање радно способни.висе умрлих него родјених.бит це банкрот Додикове империје.приватне дрзавице .нека диуу слободно.само це убрзат распад РС.а мозда је то Додигу сада Додику и циљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еко Смрзана

03.12.2019 18:42

људи мозе ли ико да помогне људима у Бања Луци сто се тице гријања? раријатори су млаки, станови хладни, ово је страсно. Каква црна еко топлана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

03.12.2019 21:03

Коме су повећали плате? Здравству? Ми добисмо мање плате са овим повећањем. Не знамо како се то рачуна. Што више радимо мање добијемо. Требало би то мало испитати, можда ви из бн тв нешто сазнате. Није нама јасна ова математика или нисмо били на том часу???

ОДГОВОРИТЕ