SDS: Povećanje stope PDV-a novi namet građanima

SDS smatra da je namjera vlasti da kroz povećanje PDV-a da jednom rukom grabi a drugom rukom nešto da na kašičicu kao lijek. To je suština reforme povećanja PDV-a – istakao je Slaviša Raković predsjednik odbora za privredu i finansije SDS.

Republika Srpska 03.12.2019 | 18:00
SDS: Povećanje stope PDV-a novi namet građanima
„Uvođenje stope PDV-a od 19%, mada neki ovih dana spominju i 20-21%, značio bi značajan udarac na džepove građana i funkcionisanje privrede. Došlo bi do lančanog povećanja cijena i udar na džepove građana bez obzira na povećanje visine plate u javnom sektoru“ – kazao je Raković.

Raković je naglasio najave povećanja PDV-a su samo znak da akcizna koalicija suvereno vlada.

„Protagonosti akcizne koalicije su svojevremeno obećali namjensko trošenje sredstava i usmjeravanje sredstava za razvoj i projekte da bi danas vidjeli da nisu opravdali nijednu marku povećanih prihoda od akciza“ – kazao je Raković.

Predsjednik odbora za privredu i finansije SDS rekao je da je sav taj novac troši nenamjenski u javnoj potrošnji.

„Potrebna je inicijativa kojom bi se predvidjele dvije stope poreza na dodatnu vrijednost, kojim bi se veliki paket roba i usluga koji građani koriste za obezbjeđenje normalne egzistencije: prehrambeni proizvodi, higijenski proizvodi, lijekovi, školski udžbenici, o dječijoj obući i odjeći itd. Takvim modelom bi unaprijedali socijalni položaj građana a oporezovali druge vidove potrošnje koji ne spadaju u segment nuže potrošnje“ – kazao je Raković.

On je još jednom ponovio da izjava da Uprava za indirektno oporezivanje ne bi mogla da uradi takav zadatak jer to navodno otvara prostor za prevaru i korupciju ne stoji.

„Uprava za indirektno oporezivanje mora da bude besprekorna, moramo da znamo kako funkcioiniše, a ne da odlukom o povećanju PDV-a i prihoda pokrivamo sve njihove neuspjehe” – zaključio je Raković.BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Протест

03.12.2019 18:15

Уколико ово прође као и акцизе, а народ остане и овог пута код кућа и не изађе на улице и на протесте, онда је овдје стварно проблем у народу а не у политичарима. Онда је дефинитивно овдје мркли мрак.

ODGOVORITE
Name

Ре

03.12.2019 18:42

Шта сте ви очекивали да причају о подизању плата и пензија и да они имају те паре, па нормално да морају наћи неки извор да то ураде ,кад год се појаве са повећањем плате очекуј неко поскупљење а мени је још сумљиво и штампање пара пошто сваки мјесец долазе нове паре по броју ,не могу баш сваки мјесец вршити замјену похабаног новца.

Name

Rale

03.12.2019 18:37

Problem je u narodu, u to nema sumnje

ODGOVORITE
Name

Jadranka

03.12.2019 18:40

Nece narod izaci na ullice.napustit ce ovu jadnu zemlju.sve je manje radno sposobni.vise umrlih nego rodjenih.bit ce bankrot Dodikove imperije.privatne drzavice .neka diuu slobodno.samo ce ubrzat raspad RS.a mozda je to Dodigu sada Dodiku i cilj.

ODGOVORITE
Name

Eko Smrzana

03.12.2019 19:42

ljudi moze li iko da pomogne ljudima u Banja Luci sto se tice grijanja? rarijatori su mlaki, stanovi hladni, ovo je strasno. Kakva crna eko toplana

ODGOVORITE
Name

Mila

03.12.2019 22:03

Kome su povećali plate? Zdravstvu? Mi dobismo manje plate sa ovim povećanjem. Ne znamo kako se to računa. Što više radimo manje dobijemo. Trebalo bi to malo ispitati, možda vi iz bn tv nešto saznate. Nije nama jasna ova matematika ili nismo bili na tom času???

ODGOVORITE