"Програм реформи" значи пут БиХ у НАТО савез

Професор Факултета безбједности у Београду Дарко Трифуновић каже да покушаји релативизације усвојеног Програма реформи као документа који не значи наставак приближавања БиХ НАТО, што иначе посљедњих дана тврде највиши функционери СНСД-а, представљају "ноторну глупост и лаж".

Босна и Херцеговина 03.12.2019 | 16:48
"Програм реформи" значи пут БиХ у НАТО савез
Коментаришући за Инсајдер недавну изјаву бившег српског члана Предсједништва БиХ и потпредсједника СНСД-а Небојше Радмановића да Програм реформи представља "мали корак назад на путу ка НАТО", Трифуновић тврди да је тако нешто могао да изјави само неко ко, према његовим ријечима, има ниску интелигенцију или је безобзирни манипулант.

- То што Радмановић прича јесте ноторна лаж. МАП је камен темељац уласка неке земље у НАТО, а добро се зна ко га је потписао. Годишњи национални план, односно АНП, представља активацију МАП-а. Другим ријечима, да је из БиХ у сједиште НАТО у Бриселу стигао школски уџбеник за дјецу другог разреда основне школе, па чак и бијели папир који су потписали тројица чланова Предсједништва БиХ, то значи активацију МАП-а. Да Програм реформи назове "кораком назад" може да изјави само човјек с невјероватно скромним интелектуалним капацитетима или тешки политички манипулант - тврди Трифуновић.

На поруке српског члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика да ће контроверзни Програм реформи, прије слања у НАТО, прво бити предочен Народној скупштини Републике Српске, Трифуновић одговара да то представља још једно замајавање јавности.

- Народна скупштина није одлучивала ни кад су потписивали МАП. У Републици Српској имате привидну љуштуру демократије, без суштине и сржи. Избори у Српској су фарса и представа за међународну заједницу. Све је купљено и све се унапријед зна. У таквом амбијенту могуће је слушати сумануте изјаве да АНП није активација МАП-а и да Програм реформи представља корак назад на путу ка НАТО - каже Трифуновић у изјави Инсајдеру.

(БН)

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Нострадамус

03.12.2019 15:52

Мислим опет боље да сацекамо ста казе Миљорад Додицо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеитин

03.12.2019 17:17

Браво за Бурлу!

Name

Зналац

03.12.2019 17:49

Као сто сви знамо, Додик је и у прослости био највеци заговорник НАТО интеграција БиХ, па је преко тадасњег Предсједавајуцег Предсјердниства БиХ Небеојсе Радмановица молио НАТО за убрзани пријем насе земље у ту војну алијансу. Никола Спириц је предлозио и изгласан Закон о одбрани БиХ гдје се експлицитно наводи НАТО пут БиХ, а Парламеннт БиХ и сви заступници СНСДа гласали за Закон. Знаци, ста се сада цудите Додик је увијек био највеци заговорник НАТОа, само мало трола своје гласаце-крезубе Србе.

Name

БиХ

03.12.2019 17:50

ХВАЛА ВЕЛИКА Милораду Додику Предсједнику СНСДа у име грађана, Бошњака и државе БиХ што је омогућио наставак НАТО пута БиХ и што је прихватио и потписао слање Програма реформи у НАТО, те тако омогућио активирање МАП-а.. Реално, нико није више урадио за државу БиХ од Додика, јер је пренио 68 надлежности са РС на институције БиХ и послао молбу и захтјев да НАТО убрзано прими БиХ у ту војну алијансу. Велике и искрене честитке и велико ХВАЛА Додику.

Name

Еxперт

03.12.2019 17:51

Потпуно је јасно да је Додик одустао од својих принципа, од оног што је заступао прије неколико дана у Скупштини Републике Српске. Очито да је била јача жеља да буде дио Савјета министара од придржавања Народне скупштине Републике Српске. Оно што је нама спочитавао, он је био тај који није издржао и капитулирао је. Он је прихватио основне услове слања документа и на такав начин практично отворио пут Босни и Херцеговини према НАТО-у.

Name

Ре

03.12.2019 19:25

Он једно мисли, друго говори а треће ради.

Name

грађанин рс

03.12.2019 16:01

сви на протесте, доле режим! Боље рат режиму, него пакт са нато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.12.2019 17:47

Додик се игра са овом опозицијом.

Name

Нострадамус

03.12.2019 17:49

Ја би рекао другације рат резиму Пакт Натоу.

Name

Босњак

03.12.2019 18:47

Ти би да ратујес због цега?

Name

има дана

03.12.2019 20:17

и у рату се једе три пута на дан, помножи три оброка дневно са бројем евентуалних војника, па са претпостављеним бројем дана колико мислиш да ће тај твој рат трајати, па опет понможи са пет маркица просјек по оброку, обезбједи новац па онда позивај на рат

Name

Пеле

03.12.2019 16:05

Господин, лопужа Радмановић је изрекао највећу глупост, да Фамозни програм, је корак назад од НАТО,а, па, он, или је тотално луд, или мисли да смо сви ми луди. Треба те старе лопуже почистити челичном метлом, ОДМАХ, НЕ ЧЕКАЈУЋИ НОВЕ ИЗБОРЕ. СВЕ, СВЕ, СВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

03.12.2019 17:51

Мислим да је Радмановиц у праву.Јер ово је сигорно корак назад и замислите за 10 и висе година њихове владавине колико смо отисли назад.Мислим да смо стигли у Сомалију за пар дана тацно у Мога-Дису.

Name

Ре Нострадамус

03.12.2019 19:43

Корак по корак уназад и ова мафијаска власт це нас вратити у камено доба.

Name

Нострадамус

03.12.2019 21:39

Па то и писем.

Name

накнадна памет

03.12.2019 16:21

Од свега, мени је најцудније да це Народна скупстина РС као накнадно расправљати о нецему са циме се Додик вец слозио и о цему по уставу БХ НСРС уопсте нема ингеренције јер се ради о одбрани која је на нивоу БХ а не на нивоу ентитета. Заиста ми није јасно о цему би то Народна скупстна могла накнадно распарављати каде се ради о готовом цину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

03.12.2019 17:04

Баш си глуп. Ако се сложио Додик сложиће се и НС РС. Бар толико би морао знати.

Name

Дарко

03.12.2019 17:06

Ни мени није јасно о цему би то Народна скупстин аРС расправљала када је све готово, предсједниство БХ, које по уставу БХ има та овластења доњело одлуку коју никака ентитетска скупстина не мозе промјенити. Да упоредим то са Србијом: То би било као када би скупстина Воводине накнадно понистила неку одлуку коју је вец донио предсједник дрзаве Србије Александар Вуциц.

Name

Ре

03.12.2019 17:12

Одлуку о уласку БиХ у НАТО доноси Парламентарна Скупштина БиХ односно Предсједништво БиХ. Народна Скупштина РС се у почетку не пита у вези са овом одлуком, међутим, она би на крају могла дати коначну одлуку, уколико се одлука о уласку БиХ у НАТО донесе прегласавањем, а српски члан Предсједништва БиХ покрене заштиту виталног националног интерес. Само у том случају Народна Скупштина расправља о овом питању и може двотрећинском већином подржати захтјев за покретање виталног националног интереса те самим тим и спријечити доношење одлуке о уалску Бих у НАТО пакт. Значи, ипак се НС нешто пита и њена улога је итекако битна. Наравно, и друга два члана Предсједништва БиХ имају такође право покренути исто тако заштиту виталног националног интереса, само у том случају о томе одлучује Скупштина Федерације БиХ. Овдје многи пишу и износе ставове око ове теме а уопште нису упознати са процедуром или не желе да буду упознати. Ово су чињенице и стварно стање.

Name

ре накнадна памет

03.12.2019 17:42

То је Додигов покушај да своју велику одговорност пребаци и на линчне климоглавце у праламенту, наравно да одлука скупштине не значи ништа.

Name

Ре Ре

03.12.2019 17:52

Види се да познајете материју, али ипак нисте у току десавања. Наиме вец се данима писе и прица да садрзај фамозног АНП искљуцује могуцност примјене института виталног националног интереса, јер утврдјује једино и искљуциво надлезност органа дрзаве БиХ по овом питању. Дакле, Предсједниства и Парламентарне скупстине БиХ. Ентитетски нивои не одуцују у овој ствари, сто имплицира да се потписници АНП одрицу могуцности да користе витални национални интерес и пристају на прегласавање.

Name

@Пе

03.12.2019 17:56

У овом слуцају нема право нико на вето,а знас засто зато сто одлуке доноси Предсједниство и Парламентарна скупстина,а разлог је управо сто је то питање у надлезности Дрзаве а не Ентитета.Знаци Додик буде прегласан,а он се обрати Скупстини НСРС,а Скупстина коју год одлуку донесе не обавезује никога зато сто то није питање Ентитета.Фино је рецено у том програму низи нивои власти су искљуцени у доносењу конацне одлуке.

Name

Демагогија и блеф

03.12.2019 20:48

Чудно је да људи овдје не схватају улогу Народне скупштине у свему реченом. А она је врло важна. Народна скупштина треба да одигра још једну представу за народ, још једну комедију намијењену народу. Све за народ, народ под ништа, то је парола њихова. Волунтаризам, импровизација и блеф, ето то је оно умјесто политике. Супститут политике.

Name

Нострадамус

03.12.2019 21:46

Неце бити ни прегласавања нити це бити вета због застите виталног националног интереса.Зар ви никако да схватите да у пресједниству то нема ко да поднесе у име Српског народа јер они немају свог цлана у пресједниству а ускоро неце мо имати Србина ни у Савезу Министара.Ко то не примјецује има велики проблем.

Name

Ре

04.12.2019 11:31

Нисте у праву, витални национални интерес се не може користи или не користити од одлуке до одлуке, од документа до документа. То је гарантовано право Уставом и законом и нема парцијалног кориштења тог права. Па, узмите ситуацију око градње Пељешког моста. Та одлука је у надлежности институција БиХ, не у надлежности ентитета, је ли тако? Али је иста стопирана механизмом виталног националног интереса коју је потврдила Народна Скупштина РС. Е, тако се може поступати у свим другим одлукама па и у евентуалној одлуци о приступању БиХ НАТО пакту. Због тога немојте дијелити лекције неком када нисте до краја сигурни о чему коментаришете.

Name

Нострадамус

04.12.2019 18:28

За Ре.Волио бих да нисам у праву али када вец помињес Пељески мост онда би требао основне ствари да знас.Прво Пељески мост се радио и прије ткз.резолуције НС Републике Српске према томе резолуција је опет празан лист папира.Друго тај мост је ипак прије свега Хрватски национални интерес али опет понављам градња се није ни оспоравала.Треце Хрвати имају нацин да стите своје националне интересе.Ово је само била ни мање ни висе него опет једна обицна фарса у резији Снсд -еа и Додика мозда уз подрску и других прије свега МЗ.А сто се тице Нато-а ја не видим ниста лосе да будемо цланице Нато-а,а о томе це на крају одлуцивати управо Алијанса.За мене само није прихватљиво да Снсд и Додик ставе потпис на било коју сарадњу или на крају и цланство у Нато-у.Ако разумијес због цега мислим да не подрзавам Снсд и Додика.

Name

Пред уништењем смо и нестанком!

03.12.2019 16:32

Српски народ никад није био у тежој позицији у својој историји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.12.2019 17:16

Ста прицас глупости?Да нам доде на власт овакав као овај Даре,онда би то могло да има смисла сто си изрекао.

Name

Ре

03.12.2019 17:40

Боте, узми сендвич па на спавање!

Name

Ре Ре

03.12.2019 18:56

Ботино,добио си 10 КМ,ал сам ја добио 20.Видим да једва чекаш да некоме одговориш,смраду.Ви ботине доприносите,да народ незна више коме вјеровати,смарадови плаћени.Српски народ је свашта претурио преко своје грбаче,па ће и вас смрдљиве ботине и тролове.

Name

Проп.чов. Ваљевска Камен.

04.12.2019 03:19

Потпуно сте у праву. Поздрав из Србије

Name

лепи мица

03.12.2019 16:47

Људи изадјите ван граница БИХ па кометарисите ста год хоцете ста је нато ,русија америка ане ко затворене из тора блејите

ОДГОВОРИТЕ
Name

лепи мица

03.12.2019 16:47

Људи изадјите ван граница БИХ па кометарисите ста год хоцете ста је нато ,русија америка ане ко затворене из тора блејите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

03.12.2019 17:16

Упорно се изврцу тезе јер било шта да се послало у Брисел оно представља активацију МАП а јер је МАП и тражен од стране БиХ. Међутим, да ли оно што пише у том документу представља то што НАТО захтијева је друго питање. Битно је и да ли ће се проводити не само оно што је послато него и оно што је стандард за све чланице овог савеза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

В И Л И

03.12.2019 19:07

Дарко браво, драго ми је да један образован човјек који познаје прилике у безбиједносном стању у свијету ( човјек који се професионално бави тим) рекао истину о потпису три члана предсједниства , и којим путем иде потпис. Народе схватате ли ко је додик и које су му намјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

03.12.2019 22:18

Наравно да је Програм реформи пут у НАТО и то је свима јасно осим онима који су неписмени и онима који су заслепљени "политиком" и ликом и дјелом њиховог Великог Водје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мило

04.12.2019 22:28

Требало то да објасниш и америчком представнику Палмеру који тврди нешто сасвим друго.

Name

Ништа од НАТО пута

04.12.2019 02:35

Само се тјешите јадници из јавне кухиње америчке амбасаде и лижите из њихових прљавих тањира. Једини прави пут је пут независности Републике Српске и уједињење са Србијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др. Живаго

04.12.2019 08:34

А треба ли неки софтвер за овај документ ? Проинтер да то уради за стотињак милиончића...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

04.12.2019 09:19

У НАТО Или без њега исто нам се писе.

Name

Сербо64

04.12.2019 15:42

Нема будале, без "писмене" будале....сада је постао и баба Ванга, јавља му се....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниxон

05.12.2019 16:04

Дотични господин кад нешто каже то обавезно значи супротно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

06.12.2019 15:27

Па шта? Ми смо загледани у Србију и Русију. БИХ не постоји, РС је независна држава, нас се не тиче тамо неки МАП, АНП, НАТО...

ОДГОВОРИТЕ