"Program reformi" znači put BiH u NATO savez

Profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Darko Trifunović kaže da pokušaji relativizacije usvojenog Programa reformi kao dokumenta koji ne znači nastavak približavanja BiH NATO, što inače posljednjih dana tvrde najviši funkcioneri SNSD-a, predstavljaju "notornu glupost i laž".

Bosna i Hercegovina 03.12.2019 | 16:48
"Program reformi" znači put BiH u NATO savez
Komentarišući za Insajder nedavnu izjavu bivšeg srpskog člana Predsjedništva BiH i potpredsjednika SNSD-a Nebojše Radmanovića da Program reformi predstavlja "mali korak nazad na putu ka NATO", Trifunović tvrdi da je tako nešto mogao da izjavi samo neko ko, prema njegovim riječima, ima nisku inteligenciju ili je bezobzirni manipulant.

- To što Radmanović priča jeste notorna laž. MAP je kamen temeljac ulaska neke zemlje u NATO, a dobro se zna ko ga je potpisao. Godišnji nacionalni plan, odnosno ANP, predstavlja aktivaciju MAP-a. Drugim riječima, da je iz BiH u sjedište NATO u Briselu stigao školski udžbenik za djecu drugog razreda osnovne škole, pa čak i bijeli papir koji su potpisali trojica članova Predsjedništva BiH, to znači aktivaciju MAP-a. Da Program reformi nazove "korakom nazad" može da izjavi samo čovjek s nevjerovatno skromnim intelektualnim kapacitetima ili teški politički manipulant - tvrdi Trifunović.

Na poruke srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika da će kontroverzni Program reformi, prije slanja u NATO, prvo biti predočen Narodnoj skupštini Republike Srpske, Trifunović odgovara da to predstavlja još jedno zamajavanje javnosti.

- Narodna skupština nije odlučivala ni kad su potpisivali MAP. U Republici Srpskoj imate prividnu ljušturu demokratije, bez suštine i srži. Izbori u Srpskoj su farsa i predstava za međunarodnu zajednicu. Sve je kupljeno i sve se unaprijed zna. U takvom ambijentu moguće je slušati sumanute izjave da ANP nije aktivacija MAP-a i da Program reformi predstavlja korak nazad na putu ka NATO - kaže Trifunović u izjavi Insajderu.

(BN)

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

03.12.2019 15:52

Mislim opet bolje da sacekamo sta kaze Miljorad Dodico.

ODGOVORITE
Name

Zeitin

03.12.2019 17:17

Bravo za Burlu!

Name

Znalac

03.12.2019 17:49

Kao sto svi znamo, Dodik je i u proslosti bio najveci zagovornik NATO integracija BiH, pa je preko tadasnjeg Predsjedavajuceg Predsjerdnistva BiH Nebeojse Radmanovica molio NATO za ubrzani prijem nase zemlje u tu vojnu alijansu. Nikola Spiric je predlozio i izglasan Zakon o odbrani BiH gdje se eksplicitno navodi NATO put BiH, a Parlamennt BiH i svi zastupnici SNSDa glasali za Zakon. Znaci, sta se sada cudite Dodik je uvijek bio najveci zagovornik NATOa, samo malo trola svoje glasace-krezube Srbe.

Name

BiH

03.12.2019 17:50

HVALA VELIKA Miloradu Dodiku Predsjedniku SNSDa u ime građana, Bošnjaka i države BiH što je omogućio nastavak NATO puta BiH i što je prihvatio i potpisao slanje Programa reformi u NATO, te tako omogućio aktiviranje MAP-a.. Realno, niko nije više uradio za državu BiH od Dodika, jer je prenio 68 nadležnosti sa RS na institucije BiH i poslao molbu i zahtjev da NATO ubrzano primi BiH u tu vojnu alijansu. Velike i iskrene čestitke i veliko HVALA Dodiku.

Name

Expert

03.12.2019 17:51

Potpuno je jasno da je Dodik odustao od svojih principa, od onog što je zastupao prije nekoliko dana u Skupštini Republike Srpske. Očito da je bila jača želja da bude dio Savjeta ministara od pridržavanja Narodne skupštine Republike Srpske. Ono što je nama spočitavao, on je bio taj koji nije izdržao i kapitulirao je. On je prihvatio osnovne uslove slanja dokumenta i na takav način praktično otvorio put Bosni i Hercegovini prema NATO-u.

Name

Re

03.12.2019 19:25

On jedno misli, drugo govori a treće radi.

Name

građanin rs

03.12.2019 16:01

svi na proteste, dole režim! Bolje rat režimu, nego pakt sa nato.

ODGOVORITE
Name

Ре

03.12.2019 17:47

Додик се игра са овом опозицијом.

Name

Nostradamus

03.12.2019 17:49

Ja bi rekao drugacije rat rezimu Pakt Natou.

Name

Bosnjak

03.12.2019 18:47

Ti bi da ratujes zbog cega?

Name

ima dana

03.12.2019 20:17

i u ratu se jede tri puta na dan, pomnoži tri obroka dnevno sa brojem eventualnih vojnika, pa sa pretpostavljenim brojem dana koliko misliš da će taj tvoj rat trajati, pa opet ponmoži sa pet markica prosjek po obroku, obezbjedi novac pa onda pozivaj na rat

Name

Pele

03.12.2019 16:05

Gospodin, lopuža Radmanović je izrekao najveću glupost, da Famozni program, je korak nazad od NATO,a, pa, on, ili je totalno lud, ili misli da smo svi mi ludi. Treba te stare lopuže počistiti čeličnom metlom, ODMAH, NE ČEKAJUĆI NOVE IZBORE. SVE, SVE, SVE.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

03.12.2019 17:51

Mislim da je Radmanovic u pravu.Jer ovo je sigorno korak nazad i zamislite za 10 i vise godina njihove vladavine koliko smo otisli nazad.Mislim da smo stigli u Somaliju za par dana tacno u Moga-Disu.

Name

Re Nostradamus

03.12.2019 19:43

Korak po korak unazad i ova mafijaska vlast ce nas vratiti u kameno doba.

Name

Nostradamus

03.12.2019 21:39

Pa to i pisem.

Name

naknadna pamet

03.12.2019 16:21

Od svega, meni je najcudnije da ce Narodna skupstina RS kao naknadno raspravljati o necemu sa cime se Dodik vec slozio i o cemu po ustavu BH NSRS uopste nema ingerencije jer se radi o odbrani koja je na nivou BH a ne na nivou entiteta. Zaista mi nije jasno o cemu bi to Narodna skupstna mogla naknadno rasparavljati kade se radi o gotovom cinu

ODGOVORITE
Name

Е

03.12.2019 17:04

Баш си глуп. Ако се сложио Додик сложиће се и НС РС. Бар толико би морао знати.

Name

Darko

03.12.2019 17:06

Ni meni nije jasno o cemu bi to Narodna skupstin aRS raspravljala kada je sve gotovo, predsjednistvo BH, koje po ustavu BH ima ta ovlastenja donjelo odluku koju nikaka entitetska skupstina ne moze promjeniti. Da uporedim to sa Srbijom: To bi bilo kao kada bi skupstina Vovodine naknadno ponistila neku odluku koju je vec donio predsjednik drzave Srbije Aleksandar Vucic.

Name

Ре

03.12.2019 17:12

Одлуку о уласку БиХ у НАТО доноси Парламентарна Скупштина БиХ односно Предсједништво БиХ. Народна Скупштина РС се у почетку не пита у вези са овом одлуком, међутим, она би на крају могла дати коначну одлуку, уколико се одлука о уласку БиХ у НАТО донесе прегласавањем, а српски члан Предсједништва БиХ покрене заштиту виталног националног интерес. Само у том случају Народна Скупштина расправља о овом питању и може двотрећинском већином подржати захтјев за покретање виталног националног интереса те самим тим и спријечити доношење одлуке о уалску Бих у НАТО пакт. Значи, ипак се НС нешто пита и њена улога је итекако битна. Наравно, и друга два члана Предсједништва БиХ имају такође право покренути исто тако заштиту виталног националног интереса, само у том случају о томе одлучује Скупштина Федерације БиХ. Овдје многи пишу и износе ставове око ове теме а уопште нису упознати са процедуром или не желе да буду упознати. Ово су чињенице и стварно стање.

Name

re naknadna pamet

03.12.2019 17:42

To je Dodigov pokušaj da svoju veliku odgovornost prebaci i na linčne klimoglavce u pralamentu, naravno da odluka skupštine ne znači ništa.

Name

Re Re

03.12.2019 17:52

Vidi se da poznajete materiju, ali ipak niste u toku desavanja. Naime vec se danima pise i prica da sadrzaj famoznog ANP iskljucuje mogucnost primjene instituta vitalnog nacionalnog interesa, jer utvrdjuje jedino i iskljucivo nadleznost organa drzave BiH po ovom pitanju. Dakle, Predsjednistva i Parlamentarne skupstine BiH. Entitetski nivoi ne oducuju u ovoj stvari, sto implicira da se potpisnici ANP odricu mogucnosti da koriste vitalni nacionalni interes i pristaju na preglasavanje.

Name

@Pe

03.12.2019 17:56

U ovom slucaju nema pravo niko na veto,a znas zasto zato sto odluke donosi Predsjednistvo i Parlamentarna skupstina,a razlog je upravo sto je to pitanje u nadleznosti Drzave a ne Entiteta.Znaci Dodik bude preglasan,a on se obrati Skupstini NSRS,a Skupstina koju god odluku donese ne obavezuje nikoga zato sto to nije pitanje Entiteta.Fino je receno u tom programu nizi nivoi vlasti su iskljuceni u donosenju konacne odluke.

Name

Demagogija i blef

03.12.2019 20:48

Čudno je da ljudi ovdje ne shvataju ulogu Narodne skupštine u svemu rečenom. A ona je vrlo važna. Narodna skupština treba da odigra još jednu predstavu za narod, još jednu komediju namijenjenu narodu. Sve za narod, narod pod ništa, to je parola njihova. Voluntarizam, improvizacija i blef, eto to je ono umjesto politike. Supstitut politike.

Name

Nostradamus

03.12.2019 21:46

Nece biti ni preglasavanja niti ce biti veta zbog zastite vitalnog nacionalnog interesa.Zar vi nikako da shvatite da u presjednistvu to nema ko da podnese u ime Srpskog naroda jer oni nemaju svog clana u presjednistvu a uskoro nece mo imati Srbina ni u Savezu Ministara.Ko to ne primjecuje ima veliki problem.

Name

Ре

04.12.2019 11:31

Нисте у праву, витални национални интерес се не може користи или не користити од одлуке до одлуке, од документа до документа. То је гарантовано право Уставом и законом и нема парцијалног кориштења тог права. Па, узмите ситуацију око градње Пељешког моста. Та одлука је у надлежности институција БиХ, не у надлежности ентитета, је ли тако? Али је иста стопирана механизмом виталног националног интереса коју је потврдила Народна Скупштина РС. Е, тако се може поступати у свим другим одлукама па и у евентуалној одлуци о приступању БиХ НАТО пакту. Због тога немојте дијелити лекције неком када нисте до краја сигурни о чему коментаришете.

Name

Nostradamus

04.12.2019 18:28

Za Re.Volio bih da nisam u pravu ali kada vec pominjes Peljeski most onda bi trebao osnovne stvari da znas.Prvo Peljeski most se radio i prije tkz.rezolucije NS Republike Srpske prema tome rezolucija je opet prazan list papira.Drugo taj most je ipak prije svega Hrvatski nacionalni interes ali opet ponavljam gradnja se nije ni osporavala.Trece Hrvati imaju nacin da stite svoje nacionalne interese.Ovo je samo bila ni manje ni vise nego opet jedna obicna farsa u reziji Snsd -ea i Dodika mozda uz podrsku i drugih prije svega MZ.A sto se tice Nato-a ja ne vidim nista lose da budemo clanice Nato-a,a o tome ce na kraju odlucivati upravo Alijansa.Za mene samo nije prihvatljivo da Snsd i Dodik stave potpis na bilo koju saradnju ili na kraju i clanstvo u Nato-u.Ako razumijes zbog cega mislim da ne podrzavam Snsd i Dodika.

Name

Pred uništenjem smo i nestankom!

03.12.2019 16:32

Srpski narod nikad nije bio u težoj poziciji u svojoj istoriji.

ODGOVORITE
Name

re

03.12.2019 17:16

Sta pricas gluposti?Da nam dode na vlast ovakav kao ovaj Dare,onda bi to moglo da ima smisla sto si izrekao.

Name

Re

03.12.2019 17:40

Bote, uzmi sendvič pa na spavanje!

Name

Re Re

03.12.2019 18:56

Botino,dobio si 10 KM,al sam ja dobio 20.Vidim da jedva čekaš da nekome odgovoriš,smradu.Vi botine doprinosite,da narod nezna više kome vjerovati,smaradovi plaćeni.Srpski narod je svašta preturio preko svoje grbače,pa će i vas smrdljive botine i trolove.

Name

Prop.čov. Valjevska Kamen.

04.12.2019 03:19

Potpuno ste u pravu. Pozdrav iz Srbije

Name

lepi mica

03.12.2019 16:47

Ljudi izadjite van granica BIH pa kometarisite sta god hocete sta je nato ,rusija amerika ane ko zatvorene iz tora blejite

ODGOVORITE
Name

lepi mica

03.12.2019 16:47

Ljudi izadjite van granica BIH pa kometarisite sta god hocete sta je nato ,rusija amerika ane ko zatvorene iz tora blejite

ODGOVORITE
Name

Xxx

03.12.2019 17:16

Uporno se izvrcu teze jer bilo šta da se poslalo u Brisel ono predstavlja aktivaciju MAP a jer je MAP i tražen od strane BiH. Međutim, da li ono što piše u tom dokumentu predstavlja to što NATO zahtijeva je drugo pitanje. Bitno je i da li će se provoditi ne samo ono što je poslato nego i ono što je standard za sve članice ovog saveza.

ODGOVORITE
Name

V I L I

03.12.2019 19:07

Darko bravo, drago mi je da jedan obrazovan čovjek koji poznaje prilike u bezbijednosnom stanju u svijetu ( čovjek koji se profesionalno bavi tim) rekao istinu o potpisu tri člana predsjednistva , i kojim putem ide potpis. Narode shvatate li ko je dodik i koje su mu namjere.

ODGOVORITE
Name

Milo

03.12.2019 22:18

Naravno da je Program reformi put u NATO i to je svima jasno osim onima koji su nepismeni i onima koji su zaslepljeni "politikom" i likom i djelom njihovog Velikog Vodje.

ODGOVORITE
Name

re Milo

04.12.2019 22:28

Trebalo to da objasniš i američkom predstavniku Palmeru koji tvrdi nešto sasvim drugo.

Name

Ништа од НАТО пута

04.12.2019 02:35

Само се тјешите јадници из јавне кухиње америчке амбасаде и лижите из њихових прљавих тањира. Једини прави пут је пут независности Републике Српске и уједињење са Србијом.

ODGOVORITE
Name

Dr. Živago

04.12.2019 08:34

A treba li neki softver za ovaj dokument ? Prointer da to uradi za stotinjak miliončića...

ODGOVORITE
Name

Brzi

04.12.2019 09:19

U NATO Ili bez njega isto nam se pise.

Name

Serbo64

04.12.2019 15:42

Нема будале, без "писмене" будале....сада је постао и баба Ванга, јавља му се....

ODGOVORITE
Name

Nixon

05.12.2019 16:04

Дотични господин кад нешто каже то обавезно значи супротно.

ODGOVORITE
Name

sasa

06.12.2019 15:27

Pa šta? Mi smo zagledani u Srbiju i Rusiju. BIH ne postoji, RS je nezavisna država, nas se ne tiče tamo neki MAP, ANP, NATO...

ODGOVORITE