Мектић: Одлука Предсједништва БиХ неозбиљна

Након телефонске сједнице Савјета министара Босне и Херцеговине јавности се обратио министар безбједности Драган Мектић говорећи о борцима са страног ратишта који у суботу треба да се врате у Босну и Херцеговину.

Босна и Херцеговина 03.12.2019 | 13:41
Мектић: Одлука Предсједништва БиХ неозбиљна
Казао је да Предсједништво БиХ треба координисано са ресорним министарствима доносити одлуке попут прихвата бораца како би све било спремно за њихов долазак.

"Мене је изненадила ова одлука Предсједништва, мјесецима радимо и припремамо операцију прихвата, свих провјера и начина на који ћемо поступати са тим особама које се врате. Рекао сам да прихватам ту обавезу да се наши држављани врате зато што су наши држављани и јер не можемо забранити нашем држављанину да уђе у државу, али ми смо опет то радили да то буде у контролисаној процедури.

Морамо претходно утврдити да се ради о држављанима БиХ и особама које могу стећи држављанство БиХ", казао је Мектић те додао:

"Нама долазе особе без путних исправа, кад изађе 30, 40 особа без путних исправа како да провјеравамо идентитет. Ми припремамо до суботе што се може припремити. Био је низ радњи и припрема попут карантинског смјештаја да се провјери њихово здравствено стање, кад су у питању малољетна лица да видимо породице које ће их прихватити, какве су то породице. Ако малољетно дијете од 12, 13 година смјестите у радикализовану породицу шта онда да очекујете од тог дјетета."

Ову одлуку Предсједништва БиХ оцијенио је непотребном и неозбиљном јер, како је казао, потребан је договор и координација:

"Неко је хтио неком да се удобри, неко хоће неке бенефиције, неко хоће да поправи свој статус на основу тога и донио је ту одлуку коју ми не можемо припремити до петка, суботе никако."

"Ово је тотално непотребно било да Предсједништво донесе такву одлуку, а не консултује се с нама да види шта ми радимо. Нека донесе закључак да прихватимо 500 људи, али дај да то буде синхронизовано, то не ради само Министарство безбједности тај посао, раде и нека друга државна министарства, ентитети, општине", додао је ресорни министар казавши још:

"Предсједништво је преговарало без нашег знања, само сам добио закључак, одлуку Предсједништва. Сви који су говорили 'нећемо, пријетња су', глат су потписали то јуче и доставили тај закључак, то је неозбиљно, на такав начин не можемо функционисати. Не би ме изненадило ни кад би донијели одлуку да примимо 500 Марсоваца."

Казао је да постоји могућност и да се појави прва група о којој је раније договарано, међутим да та група има посебан статус јер је за њима потписана међународна потјерница те ће при доласку бити предати Тужилаштву.

(Н1)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ДОБАР

03.12.2019 14:34

Је вјерујем Мектићу! Он је до сада све добро радио, шта сад има везе што није ништа радио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.12.2019 15:50

Ста је то радио колико је прими вец потенцијални терориста говори нема миграната а њих на хиљаде у бих

Name

Вјецити опозиционар

03.12.2019 14:37

Подршка Мектицу, али коме причати, он ( Додик) ће прихватити све само да уђе у власт и да сачува тајни документ о АНП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој меко

03.12.2019 14:43

Па ти никако да укапирас да тебе незарезује нико низаста, коме ти ста мозес наредити, па никоме како некапирас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.12.2019 15:52

А кад је мого није бави се глупостима И хапсењу Милорада Додика

Name

Ре Е мој неко

03.12.2019 16:00

Свака суса се усуди коментарисати,ако је инернет напредак цивилизације у твом слуцају је назадак јер ти и такви као ти нису цеститих опанака имали(да су имали,не би овако коментарисали) а сада себи дају за право да свој примитивизам истресају на сваког и у сваки цосак овог друства.Могао би се кандидовати за предсједника свих примитиваца!

Name

Раде

03.12.2019 16:12

Каква глупост. Ста је цовјек реко погресно? Какве су послиједице ове одлуке? Када се несто деси онда це се тразити кривац. А и да се надје кривац тад је касно. Не схватам ста твој коментар треба да знаци. Ово не симије бити партијско препуцавање вец политицка одлука да би се у правом току институционализирало и да свако ради свој посо.

Name

Мектицу

03.12.2019 15:31

Како не капирас са се мора попунити онај недостатак становниства који се исељава!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Српска

03.12.2019 15:47

Мектићу показао си ко си и шта си, изгубио си место у власти а по свему судећи и у СДС-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Република Српска

03.12.2019 16:23

По теби треба србовати као Миле,па макар и лагао да би по твом критерију био дио СДС-а.Мајко,нисам знао да имамо толико људи који су одрасли под буквом.