Mektić: Odluka Predsjedništva BiH neozbiljna

Nakon telefonske sjednice Savjeta ministara Bosne i Hercegovine javnosti se obratio ministar bezbjednosti Dragan Mektić govoreći o borcima sa stranog ratišta koji u subotu treba da se vrate u Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina 03.12.2019 | 13:41
Mektić: Odluka Predsjedništva BiH neozbiljna
Kazao je da Predsjedništvo BiH treba koordinisano sa resornim ministarstvima donositi odluke poput prihvata boraca kako bi sve bilo spremno za njihov dolazak.

"Mene je iznenadila ova odluka Predsjedništva, mjesecima radimo i pripremamo operaciju prihvata, svih provjera i načina na koji ćemo postupati sa tim osobama koje se vrate. Rekao sam da prihvatam tu obavezu da se naši državljani vrate zato što su naši državljani i jer ne možemo zabraniti našem državljaninu da uđe u državu, ali mi smo opet to radili da to bude u kontrolisanoj proceduri.

Moramo prethodno utvrditi da se radi o državljanima BiH i osobama koje mogu steći državljanstvo BiH", kazao je Mektić te dodao:

"Nama dolaze osobe bez putnih isprava, kad izađe 30, 40 osoba bez putnih isprava kako da provjeravamo identitet. Mi pripremamo do subote što se može pripremiti. Bio je niz radnji i priprema poput karantinskog smještaja da se provjeri njihovo zdravstveno stanje, kad su u pitanju maloljetna lica da vidimo porodice koje će ih prihvatiti, kakve su to porodice. Ako maloljetno dijete od 12, 13 godina smjestite u radikalizovanu porodicu šta onda da očekujete od tog djeteta."

Ovu odluku Predsjedništva BiH ocijenio je nepotrebnom i neozbiljnom jer, kako je kazao, potreban je dogovor i koordinacija:

"Neko je htio nekom da se udobri, neko hoće neke beneficije, neko hoće da popravi svoj status na osnovu toga i donio je tu odluku koju mi ne možemo pripremiti do petka, subote nikako."

"Ovo je totalno nepotrebno bilo da Predsjedništvo donese takvu odluku, a ne konsultuje se s nama da vidi šta mi radimo. Neka donese zaključak da prihvatimo 500 ljudi, ali daj da to bude sinhronizovano, to ne radi samo Ministarstvo bezbjednosti taj posao, rade i neka druga državna ministarstva, entiteti, opštine", dodao je resorni ministar kazavši još:

"Predsjedništvo je pregovaralo bez našeg znanja, samo sam dobio zaključak, odluku Predsjedništva. Svi koji su govorili 'nećemo, prijetnja su', glat su potpisali to juče i dostavili taj zaključak, to je neozbiljno, na takav način ne možemo funkcionisati. Ne bi me iznenadilo ni kad bi donijeli odluku da primimo 500 Marsovaca."

Kazao je da postoji mogućnost i da se pojavi prva grupa o kojoj je ranije dogovarano, međutim da ta grupa ima poseban status jer je za njima potpisana međunarodna potjernica te će pri dolasku biti predati Tužilaštvu.

(N1)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

DOBAR

03.12.2019 15:34

Je vjerujem Mektiću! On je do sada sve dobro radio, šta sad ima veze što nije ništa radio...

ODGOVORITE
Name

Re

03.12.2019 16:50

Sta je to radio koliko je primi vec potencijalni terorista govori nema migranata a njih na hiljade u bih

Name

Vjeciti opozicionar

03.12.2019 15:37

Podrška Mekticu, ali kome pričati, on ( Dodik) će prihvatiti sve samo da uđe u vlast i da sačuva tajni dokument o ANP.

ODGOVORITE
Name

E moj meko

03.12.2019 15:43

Pa ti nikako da ukapiras da tebe nezarezuje niko nizasta, kome ti sta mozes narediti, pa nikome kako nekapiras?

ODGOVORITE
Name

Re

03.12.2019 16:52

A kad je mogo nije bavi se glupostima I hapsenju Milorada Dodika

Name

Re E moj neko

03.12.2019 17:00

Svaka susa se usudi komentarisati,ako je inernet napredak civilizacije u tvom slucaju je nazadak jer ti i takvi kao ti nisu cestitih opanaka imali(da su imali,ne bi ovako komentarisali) a sada sebi daju za pravo da svoj primitivizam istresaju na svakog i u svaki cosak ovog drustva.Mogao bi se kandidovati za predsjednika svih primitivaca!

Name

Rade

03.12.2019 17:12

Kakva glupost. Sta je covjek reko pogresno? Kakve su poslijedice ove odluke? Kada se nesto desi onda ce se traziti krivac. A i da se nadje krivac tad je kasno. Ne shvatam sta tvoj komentar treba da znaci. Ovo ne simije biti partijsko prepucavanje vec politicka odluka da bi se u pravom toku institucionaliziralo i da svako radi svoj poso.

Name

Mekticu

03.12.2019 16:31

Kako ne kapiras sa se mora popuniti onaj nedostatak stanovnistva koji se iseljava!!!

ODGOVORITE
Name

Republika Srpska

03.12.2019 16:47

Mektiću pokazao si ko si i šta si, izgubio si mesto u vlasti a po svemu sudeći i u SDS-u

ODGOVORITE
Name

Re Republika Srpska

03.12.2019 17:23

Po tebi treba srbovati kao Mile,pa makar i lagao da bi po tvom kriteriju bio dio SDS-a.Majko,nisam znao da imamo toliko ljudi koji su odrasli pod bukvom.