Одржана ванредна сједница Савјета министара

Данас је одржана ванредна телефонска сједница Савјета министара на којој су донесене бројне одлуке.

Босна и Херцеговина 03.12.2019 | 11:43
Одржана ванредна сједница Савјета министара
Данас је одржана ванредна телефонска сједница Савјета министара на којој су донесене бројне одлуке.

УНАПРЕЂЕЊЕ УСЛОВА ЖИВОТА СТАНОВНИКА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Савјет министара БиХ утврдило је Приједлог уговора о финансирању (Водовод и канализација у Републици Српској ИИ) између Босне и Херцеговине и Републике Српске и Европске инвестицијске банке (ЕИБ), вриједан 30 милиона евра.

Пројект ће допринијети унапређењу услова живота за више од 216 хиљада становника Републике Српске, а укључује изградњу и обнову инфраструктуре за водоснабдијевање, отпадне и олујне воде у опћинама које учествују у овом пројекту.

Укупна вриједност Пројекта је процијењена на 60 милиона еура, од чега је кредит ЕИБ-а 30,0 милиона евра, домаћа контрибуција и други извори 28,8 милиона евра и грант средства у износу 1,2 милиона евра.

Рок отплате кредита је 25 година, укључујући грејс период од шест година са алокацијом на Републику Српску. Пројект ће бити имплементиран у периоду између 2020. и 2024. године.

Приједлог уговора са Основама за његово закључивање бит ће достављен Предсједништву БиХ, а за бх. потписника је предложен министар финансија и трезора БиХ.

ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ БиХ И ЦРНЕ ГОРЕ НА ЗАЈЕДНИЧКИМ ГРАНИЧНИМ ПРЕЛАЗИМА

Савјет министара БиХ утврдило је Приједлог основа за вођење преговора и закључивање Анекса Споразума између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Црне Горе о провођењу граничних провјера на заједничким граничним прелазима. 

Разлози за закључивање Анекса Споразума су утврђивање заједничких граничних прелаза између Босне и Херцеговине и Црне Горе, унапређење вршења заједничке граничне контроле, укључујући саобраћајнице, помоћне објекте, просторије и друге објекте неопходне за вршење заједничких граничних контрола.

Према овом анексу, а у складу са Споразумом између БиХ и Црне Горе, утврђене су локације заједничких граничних пријелаза, и то: Шћепан Поље - Хум у Шћепан Пољу (ЦГ), Илино Брдо - Клобук у Клобуку (БиХ), Враћеновићи - Делеуша у Враћеновићима (ЦГ), Ситница - Зупци у Зупцима (БиХ).

Такође су утврђене зоне заједничких граничних пријелаза, које се налазе на територији БиХ и на територији Црне Горе и у којима су службена лица двију држава овлаштена да врше заједничке граничне контроле. Стране потписнице сносит ће трошкове изградње заједничког граничног прелаза на својој територији.

Приједлог основа биће упућен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, уз приједлог да за потписника Анекса одреди министар безбједности БиХ.

ПРИВРЕМЕНО СМАЊЕЊЕ ЦАРИНСКИХ СТОПА: ПОМОЋ ДОМАЋОЈ ПРИВРЕДИ

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, донијело је Одлуку о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређених роба до 31. 12. 2020. године.

Циљ је побољшати услове пословања домаће производње, задржавање постојећих и отварање нових радних мјеста.

Робе које су обухваћене овом одлуком су материјали и сировине који се сматрају репроматеријалом, јер их користе бх. произвођачи у властитој производњи, за израду готових производа, у производњи производа за извоз или су супституција увозних производа, а који се не могу набавити на домаћем тржишту у количинама и квалитету потребном за производњу готових производа.

У односу на овакву одлуку из 2019. године којом је обухваћено 57 тарифних ознака у 2020. години на листи се налази 58 тарифних ознака.

Између осталог донесене су и одлуке о:  Прекограничној сарадњи БиХ, Хрватске и Црне Горе; Пројекат јачања спремности у случају појаве афричке свињске куге на Балкану; Усвојен Развојно-инвестицијски програм институција БиХ до 2022, СМБиХ новчано наградило Азру Дедић са 10 хиљада КМ; За помоћ Албанији 100.000КМ; Учешће БиХ у Ерасмус+ програму: Образовање и млади; Цариска тарифа усклађена са комбинованом номенклатуром ЕУ.

(БН/Вијести)

Коментари / 0

Оставите коментар