Održana vanredna sjednica Savjeta ministara

Danas je održana vanredna telefonska sjednica Savjeta ministara na kojoj su donesene brojne odluke.

Bosna i Hercegovina 03.12.2019 | 11:43
Održana vanredna sjednica Savjeta ministara
Danas je održana vanredna telefonska sjednica Savjeta ministara na kojoj su donesene brojne odluke.

UNAPREĐENJE USLOVA ŽIVOTA STANOVNIKA U REPUBLICI SRPSKOJ

Savjet ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o finansiranju (Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II) između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Evropske investicijske banke (EIB), vrijedan 30 miliona evra.

Projekt će doprinijeti unapređenju uslova života za više od 216 hiljada stanovnika Republike Srpske, a uključuje izgradnju i obnovu infrastrukture za vodosnabdijevanje, otpadne i olujne vode u općinama koje učestvuju u ovom projektu.

Ukupna vrijednost Projekta je procijenjena na 60 miliona eura, od čega je kredit EIB-a 30,0 miliona evra, domaća kontribucija i drugi izvori 28,8 miliona evra i grant sredstva u iznosu 1,2 miliona evra.

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući grejs period od šest godina sa alokacijom na Republiku Srpsku. Projekt će biti implementiran u periodu između 2020. i 2024. godine.

Prijedlog ugovora sa Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora BiH.

JAČANJE SARADNJE BiH I CRNE GORE NA ZAJEDNIČKIM GRANIČNIM PRELAZIMA

Savjet ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Aneksa Sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima. 

Razlozi za zaključivanje Aneksa Sporazuma su utvrđivanje zajedničkih graničnih prelaza između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, unapređenje vršenja zajedničke granične kontrole, uključujući saobraćajnice, pomoćne objekte, prostorije i druge objekte neophodne za vršenje zajedničkih graničnih kontrola.

Prema ovom aneksu, a u skladu sa Sporazumom između BiH i Crne Gore, utvrđene su lokacije zajedničkih graničnih prijelaza, i to: Šćepan Polje - Hum u Šćepan Polju (CG), Ilino Brdo - Klobuk u Klobuku (BiH), Vraćenovići - Deleuša u Vraćenovićima (CG), Sitnica - Zupci u Zupcima (BiH).

Takođe su utvrđene zone zajedničkih graničnih prijelaza, koje se nalaze na teritoriji BiH i na teritoriji Crne Gore i u kojima su službena lica dviju država ovlaštena da vrše zajedničke granične kontrole. Strane potpisnice snosit će troškove izgradnje zajedničkog graničnog prelaza na svojoj teritoriji.

Prijedlog osnova biće upućen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika Aneksa odredi ministar bezbjednosti BiH.

PRIVREMENO SMANJENJE CARINSKIH STOPA: POMOĆ DOMAĆOJ PRIVREDI

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. 12. 2020. godine.

Cilj je poboljšati uslove poslovanja domaće proizvodnje, zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Robe koje su obuhvaćene ovom odlukom su materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom, jer ih koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji, za izradu gotovih proizvoda, u proizvodnji proizvoda za izvoz ili su supstitucija uvoznih proizvoda, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

U odnosu na ovakvu odluku iz 2019. godine kojom je obuhvaćeno 57 tarifnih oznaka u 2020. godini na listi se nalazi 58 tarifnih oznaka.

Između ostalog donesene su i odluke o:  Prekograničnoj saradnji BiH, Hrvatske i Crne Gore; Projekat jačanja spremnosti u slučaju pojave afričke svinjske kuge na Balkanu; Usvojen Razvojno-investicijski program institucija BiH do 2022, SMBiH novčano nagradilo Azru Dedić sa 10 hiljada KM; Za pomoć Albaniji 100.000KM; Učešće BiH u Erasmus+ programu: Obrazovanje i mladi; Cariska tarifa usklađena sa kombinovanom nomenklaturom EU.

(BN/Vijesti)

Komentari / 0

Ostavite komentar