Италија: Куће нуде по цијени шољице кафе

Посљедњих година бројни италијански градови како би стали на крај негативном демографском тренду на продају су ставили куће и станове по цијени шољице кафе.

Свијет 01.12.2019 | 13:40
Италија: Куће нуде по цијени шољице кафе
Након што су власти у мјестима Зунголиа, Мусомелиа и Самбуко некретнине давали за један евро, а градић Камарата неке нудио и потпуно бесплатно, сада им се придружио и град Бивона.

Смјештен на сјеверном дијелу Сицилије, овај мали градић 2009. године бројио је свега 4.000 становника, а сада као и остали због таласа исељавања биљежи све мањи број становника.

"У посљедњих 40 година наше становништво се преполовило, сада имамо само 3.800 становника", рекла је Анђела Каницаро, савјетница за културу у Бивони, преноси Новац.хр.

За разлику од осталих, власти Бивоне, од будућих грађана траже да у купљену некретнину инвестирају 2.750 долара у периоду од четири године. Такође свима онима који су спремни за десетак оронулих кућа да издвоје већи износ од једног долара власти су припремиле и пакет пореских олакшица.

Каницаро каже да желе да врате стари сјај свом граду који датира још из доба ренесансе када је у Бивони живјело 8.000 људи, а то је био процват феудалног војводства које је благословио цар Карло В.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Директ

01.12.2019 13:17

Лијепо звуци, само сто је то као камене куце у Херцеговини и то напустене камене куце, у које треба улозити као да градис нову куцу. Зато и јесте (скоро) дзабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста нам мафијасења и у БиХ

01.12.2019 18:35

Када је мафија све утрла, да су од злата а не камена, хвала.....