Italija: Kuće nude po cijeni šoljice kafe

Posljednjih godina brojni italijanski gradovi kako bi stali na kraj negativnom demografskom trendu na prodaju su stavili kuće i stanove po cijeni šoljice kafe.

Svijet 01.12.2019 | 13:40
Italija: Kuće nude po cijeni šoljice kafe
Nakon što su vlasti u mjestima Zungolia, Musomelia i Sambuko nekretnine davali za jedan evro, a gradić Kamarata neke nudio i potpuno besplatno, sada im se pridružio i grad Bivona.

Smješten na sjevernom dijelu Sicilije, ovaj mali gradić 2009. godine brojio je svega 4.000 stanovnika, a sada kao i ostali zbog talasa iseljavanja bilježi sve manji broj stanovnika.

"U posljednjih 40 godina naše stanovništvo se prepolovilo, sada imamo samo 3.800 stanovnika", rekla je Anđela Kanicaro, savjetnica za kulturu u Bivoni, prenosi Novac.hr.

Za razliku od ostalih, vlasti Bivone, od budućih građana traže da u kupljenu nekretninu investiraju 2.750 dolara u periodu od četiri godine. Takođe svima onima koji su spremni za desetak oronulih kuća da izdvoje veći iznos od jednog dolara vlasti su pripremile i paket poreskih olakšica.

Kanicaro kaže da žele da vrate stari sjaj svom gradu koji datira još iz doba renesanse kada je u Bivoni živjelo 8.000 ljudi, a to je bio procvat feudalnog vojvodstva koje je blagoslovio car Karlo V.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Direkt

01.12.2019 14:17

Lijepo zvuci, samo sto je to kao kamene kuce u Hercegovini i to napustene kamene kuce, u koje treba uloziti kao da gradis novu kucu. Zato i jeste (skoro) dzabe.

ODGOVORITE
Name

Dosta nam mafijasenja i u BiH

01.12.2019 19:35

Kada je mafija sve utrla, da su od zlata a ne kamena, hvala.....