Без синдиката се не може у процес ресруктурирања

Синдикат удружених радника Електропривреде Републике Српске након сједнице Одбора синдиката и вишесатне расправе, усвојио је закључке у којима се на првом мјесту истиче да је процес реструктурирања Електропривреде неминован за оздрављење овог система.

Република Српска 01.12.2019 | 10:27
Без синдиката се не може у процес ресруктурирања
Синдикат Електропривреде Републике Српске је формирао тим за израду Правилника о стимулативној отпремнини и тај Правилник је на заједничким састанцима са ПWЦ-ом (Консултантском кућом) усаглашаван на Палама и у Угљевику.

Правилник о стимулативној отпремнини Одбор синдиката ЕРС-а је усвојио на Другој ванредној сједници, са нето износима, јер је све вријеме разговарано о нето износима стимулативних отпремнина. Истог дана Правилник је објављен на званичном сајту Синдиката ЕРС-а.

На састанку, који је одржан 28.11.2019. године у просторијама Матичног предузећа ЕРС-а у Бања Луци, на коме су били присутни: Управа МПЕРС-а, представници Консултантске куће, управе дистрибутивних предузећа, технички савјет ЕРС-а и Синдикат, понуђен је Правилник у коме су умањене стимулативне отпремнине за 40% у односу на приједлог синдиката. Синдикат такав документ није прихватио.

Синдикат захтјева да се поштује Колективни уговор и да се без синдиката не може улазити у процес ресруктурирања.

“Свјесни смо изузетно тешке финасијске ситуације, али, исто тако, морамо имати на уму да људи нису “кофери” па да их само изнесемо из предузећа. Не слажемо се са тврдњама да ће се исплатом стимулативне отпремнине угрозити пословање предузећа, јер отплата инвестиције је планирана за 1,7 година, сада се већ тај период продужио на 2,1 годину, а по предлогу Правилника синдиката период отплате инвестиције је 2,9 година, сто ми сматрамо да је добра инвестиција, јер се ради о људима”, истичу у синдикату и предлажу да се укључе сви они који могу својим ауторитетом тражити од Владе Републике Српске да стимулативне отпремнине буду ослобођене било каквих пореских и других оптерећења.

Синдикат има капацитета у стручном и у организационом погледу, те упозорава да ће активирати инструменте борбе у законским оквирима, уколико се не буду усаглашавала и тражила заједничка рјешења.

(Синдикат удружених радника Електропривреде Републике Српске)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Пантелија

01.12.2019 10:54

Гдје је одговорност руководства и синдиката за пренатрпаност неодговарајућим кадром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

01.12.2019 12:39

Треба распустити све синдикате јер они су у слузби само себи и влади.Они уопсте нису у слузби радника радници морају заједно да се боре за своја права.

Name

НЕЂЕЉКО ЋОРИЋ

01.12.2019 15:26

Ћутали сте док се гомилало, ћутите и сада кад вас ћерамо

Name

Киза

01.12.2019 11:02

Боже драги циркуса,примише по налогу партије зато што је гласао,после 5 година платиш му да иде из фирме па онда то фактуришеш потрошачима струје.Ово је невиђен безобразлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАНДАТ

01.12.2019 12:33

Свима које су примљени пред изборе треба послије четири године прекинути радни однос. Нека их поново примају нови политичари. Тај уговор треба да потпишу са странком за коју гласају. Ако није било куповине за изборе од куда сад вишак радника. Ови радници не само да не требају добити отпремнину него требају од добити плата 30% уплатити странци или појединцу који их је запослио.

Name

Робин Худ

01.12.2019 11:03

И ово требате знати...ви синдикалци...РС,да највећи извоз остварује електрична енергија са 235 милиона КМ, што износи 7,8 посто од укупног извоза, док највеће учешће у увозу имају лијекови, са укупном вриједношћу од 156 милиона КМ или 3,9 посто од укупног увоза...!.!па размислите шта радите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИНДИКАТ

01.12.2019 11:55

Напорима ли сте трговце, фризере, са купљеном основном и средњом школом, менаџмент енергетике из ТРЕБИЊА који немају појма о струци и сада их награди дебело што су гласали за вас секташе и дали вам фотеље. Пресаберите се шта радите, Додик од сиротиње РС добротвор БИХ.Колико би ви МАФИЈО пара?Колико их има да и НЕЗНА гдје је му је фирма у ЕПС РС 25 година и сада га наградите. Нема више бирачког тијела Рудоњи, ваљда вас је научио памети ПАПАК ВОЈИН МИТРОВИЋ,, ОКТАН,, МАЛО МУ БН ПА БИ И Б.ЛУКУ. ЧИЈИМ СЕ ПАРАМА РАСИПА ФУКААРА ИЛИЈА ТАМИНЏИЈА. ЛУКА СЕ УЋИТИО ЈЕР ПРЕНОСИ НОВАЦ. ШТО СТЕ ПОКРАЛИ РИТЕ ГАЦКО ТЕПАВЧЕВИЋУ. ПОШТО ЈЕ НАФТА И БЕНЗИН НА КАПИЈИ.

Name

РЕ СИНДИКАТ

01.12.2019 12:44

О чему овај прича. Код нас су избори фер, гласови се не купују. Народ воли Илију Таминџију - Траповског. У РиТ Гацко нико не краде нафту, као доказ томе постоје десетине одлука Суда, а наш Србски суд мора поштено судити. Измишљане су кривичне пријаве на Терми и Хету. Али, срећом, наши тужиоци су морални и поштени и одбацили су те измишљотине. А то што појединци имају непроцјењиво богатство је само доказ њихове способности и сналажљивости.

Name

срамота

01.12.2019 11:39

какав синдикат овај синдикат је гори од дахија нема јадни радник синдиката ови гледају свој интерес сетитесе синдиката из бивсе југе које тада мого отерат радника са посла а сада останес два дана на боловањуфик и готово оста без посла није газда смијо ниста зени рец некоце остат без посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

01.12.2019 12:29

Какав синдикат кад нема индустрије, ови из јавног сектора су бједници који се боре за власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕП

01.12.2019 12:36

КАД СУ ПРИМАЛИ СВЕ И СВАСТА СИНДИКАТ ЈЕ ЦУТАО.СТО СЕ ТАД НИСТЕ БУНИЛИ МОГЛИ СТЕ ЗНАТИ ДА ЦЕ ДО ОВОГ ДОЦИ.ДОВОДОЛИ СТЕ И ВИ СВОЈЕ ПА ЈЕ СВИМА БИЛО ДОБРО.У ЕЛЕКТРО КРАИНИ СВИ ЗНАЈУ ДА ИМА 900 ЉУДИ ВИСКА.

ОДГОВОРИТЕ