Треба да се зна ко ће да одговара за штетне одлуке

Градски одбор СДС Бањалука позива градске власти и предузеће Нова "Еко-топлана" да јасно кажу да ли ће грађани, који нису жељели користити услуге ове топлане и даље нелегално присиљавали на испоруку топлотне енергије и исто тако им наплаћивали ту услугу.

Република Српска 29.11.2019 | 13:49
Треба да се зна ко ће да одговара за штетне одлуке
Предсједник Градског одбора СДС Славко Грбић је на данас одржаној конференцији за новинаре поручио да нико нема право присиљавати некога да користи услугу коју не жели, поготово што су овде у питању услуге предузећа које је у већинском приватном власништву.

Грбић је рекао да је пресуда Уставног суда Републике Српске јасна по овом питању и да град и топлана морају дати јасан одговор оштећеним грађанима.

„Грађан морају знати да ли имају право на одштету и како да се понашају у односу на услуге ове топлане“, казао је Грбић.

Истакао је да је незабиљежен случај на овим просторима, а можда и у свијету, да се грађани, мимо своје воље присиљавају да користе услуге предузећа које је у приватном власништву.

Замјеник предсједника Градског одбора СДС Анђеко Граховац је оцијенио скандалозном чињеницу да је скупштинска већина предвођена СНСД-ом у парламенту локалне управе узела за право да пропише затворске казне у трајању од шест мјесеци до три године за лица која онемогуће овлашћено лице да очита утрошену енергију или неовлашћено користе топлотну енергију.

Поставља се питање да ли је неко осуђен на основу ове одлуке, коју је Уставни суда сада прогласио неуставном, и колике одштете би тек могли тражити ти људи.

„Ако имамо човјека који не жели да користи услуге  топлане, нити да му неко очитава испоруку нечега што он не жели, да ли онда је праведно да се тај човјек шаље у затвор“, упитао је Граховац.

Одборник СДС у Скупштини Бањалуке Александар Петковић је рекао да је СДС у јануару 2018. године, када су спорне одлуке донесене упозоравао Градску скупштину да ће због тога што крше основна права потрошача бити оборене на суду.

„Замјеник градоначелника Срђан Амиџић на ову моју тврдњу одговорио да се састао са предсједником Уставног суда и да му је он, наводно, дао увјеравања да спорне одлуке неће бити накнадно оборене“, казао је Петковић.

Он је поручио да је жалосно што грађани морају враћати сто милиона марака дуга које су настали у Топлани у претходне двије деценије, а за које нико није одговарао.

Уставнои суд Републике Српске утврдио је да дијелови Одлуке о општим условима за производњу, испоруку и коришћење топлотне енергије коју је прошле године донијела Скупштина Бањалуке, нису у сагласности с Уставом Републике Српске. Поништени су, између осталог, и дијелови одлуке о прописивање кривичних дјела и санкција за оне који не буду испоштовали ту "законодавну" наредбу, коју је донио локални парламент.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

007

29.11.2019 12:53

Зар због три-четири стана у згради од 50-60 станова нико нема гријање??Ван сваке памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

30.11.2019 12:14

Ајде ботови смирите се. Као да гријања није било у БЛ прије вас. У Кистању нисте имали струје док смо ми имали гријање. Сад це те ви неког затварати. Андјелко добро досао. Вријеме је било да се пробудис. Дуго си вјеровао Лемију, а сједио у Сдс фотељи у Свици.

Name

Марко

29.11.2019 13:26

Људино ниси ти мало даље из те своје вукојебине иди мало у неке развијеније дрзаве И удјес у стан а у кирију урацунато гријање итс па те нико И непита хоцес ли или нецес прихватит наравно плаца колико потросис а ти си нарусио за вријеме владавине сдс да изводите сулунаре кроз призе И крадете дрва И гријете се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2019 13:29

Ја која је ово сељацина људино свагдје у свијету кад се пријави на адресу стигли ти рацуни за среце гријање струја воду тв И нико те И непита хоцес ли или нецес

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

29.11.2019 14:09

Јесте господо ТАЦНО ЈЕ ДА У СВИЈЕТУ СТИЗУ РАЦУНИ ЗА ГРИЈАЊЕ А "ДАЛИ СЕ ОВО СТО ОВИ РАДЕ И КОЈУЕНЕРГИЈУ ИСПОРУЦУЈУ МОЗЕ НАЗВАТИ ГРИЈАЊЕ!

ОДГОВОРИТЕ