Treba da se zna ko će da odgovara za štetne odluke

Gradski odbor SDS Banjaluka poziva gradske vlasti i preduzeće Nova "Eko-toplana" da jasno kažu da li će građani, koji nisu željeli koristiti usluge ove toplane i dalje nelegalno prisiljavali na isporuku toplotne energije i isto tako im naplaćivali tu uslugu.

Republika Srpska 29.11.2019 | 13:49
Treba da se zna ko će da odgovara za štetne odluke
Predsjednik Gradskog odbora SDS Slavko Grbić je na danas održanoj konferenciji za novinare poručio da niko nema pravo prisiljavati nekoga da koristi uslugu koju ne želi, pogotovo što su ovde u pitanju usluge preduzeća koje je u većinskom privatnom vlasništvu.

Grbić je rekao da je presuda Ustavnog suda Republike Srpske jasna po ovom pitanju i da grad i toplana moraju dati jasan odgovor oštećenim građanima.

„Građan moraju znati da li imaju pravo na odštetu i kako da se ponašaju u odnosu na usluge ove toplane“, kazao je Grbić.

Istakao je da je nezabilježen slučaj na ovim prostorima, a možda i u svijetu, da se građani, mimo svoje volje prisiljavaju da koriste usluge preduzeća koje je u privatnom vlasništvu.

Zamjenik predsjednika Gradskog odbora SDS Anđeko Grahovac je ocijenio skandaloznom činjenicu da je skupštinska većina predvođena SNSD-om u parlamentu lokalne uprave uzela za pravo da propiše zatvorske kazne u trajanju od šest mjeseci do tri godine za lica koja onemoguće ovlašćeno lice da očita utrošenu energiju ili neovlašćeno koriste toplotnu energiju.

Postavlja se pitanje da li je neko osuđen na osnovu ove odluke, koju je Ustavni suda sada proglasio neustavnom, i kolike odštete bi tek mogli tražiti ti ljudi.

„Ako imamo čovjeka koji ne želi da koristi usluge  toplane, niti da mu neko očitava isporuku nečega što on ne želi, da li onda je pravedno da se taj čovjek šalje u zatvor“, upitao je Grahovac.

Odbornik SDS u Skupštini Banjaluke Aleksandar Petković je rekao da je SDS u januaru 2018. godine, kada su sporne odluke donesene upozoravao Gradsku skupštinu da će zbog toga što krše osnovna prava potrošača biti oborene na sudu.

„Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić na ovu moju tvrdnju odgovorio da se sastao sa predsjednikom Ustavnog suda i da mu je on, navodno, dao uvjeravanja da sporne odluke neće biti naknadno oborene“, kazao je Petković.

On je poručio da je žalosno što građani moraju vraćati sto miliona maraka duga koje su nastali u Toplani u prethodne dvije decenije, a za koje niko nije odgovarao.

Ustavnoi sud Republike Srpske utvrdio je da dijelovi Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije koju je prošle godine donijela Skupština Banjaluke, nisu u saglasnosti s Ustavom Republike Srpske. Poništeni su, između ostalog, i dijelovi odluke o propisivanje krivičnih djela i sankcija za one koji ne budu ispoštovali tu "zakonodavnu" naredbu, koju je donio lokalni parlament.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

007

29.11.2019 13:53

Zar zbog tri-četiri stana u zgradi od 50-60 stanova niko nema grijanje??Van svake pameti.

ODGOVORITE
Name

Dado

30.11.2019 13:14

Ajde botovi smirite se. Kao da grijanja nije bilo u BL prije vas. U Kistanju niste imali struje dok smo mi imali grijanje. Sad ce te vi nekog zatvarati. Andjelko dobro dosao. Vrijeme je bilo da se probudis. Dugo si vjerovao Lemiju, a sjedio u Sds fotelji u Svici.

Name

Marko

29.11.2019 14:26

Ljudino nisi ti malo dalje iz te svoje vukojebine idi malo u neke razvijenije drzave I udjes u stan a u kiriju uracunato grijanje its pa te niko I nepita hoces li ili neces prihvatit naravno placa koliko potrosis a ti si narusio za vrijeme vladavine sds da izvodite sulunare kroz prize I kradete drva I grijete se

ODGOVORITE
Name

Re

29.11.2019 14:29

Ja koja je ovo seljacina ljudino svagdje u svijetu kad se prijavi na adresu stigli ti racuni za srece grijanje struja vodu tv I niko te I nepita hoces li ili neces

ODGOVORITE
Name

nn

29.11.2019 15:09

Jeste gospodo TACNO JE DA U SVIJETU STIZU RACUNI ZA GRIJANJE A "DALI SE OVO STO OVI RADE I KOJUENERGIJU ISPORUCUJU MOZE NAZVATI GRIJANJE!

ODGOVORITE