СДС: Ко ће бити одговоран за неуставне одлуке?

Градски одбор СДС Бањалука позива градске власти и предузеће Нова "Еко-топлана" да изађу у јавност и Бањалучане упознају са одлуком Уставног суда Републике Српске којом је потврђено да су на нелегалан начин грађане, који нису жељели користити услуге ове топлане, присиљавали на испоруку топлотне енергије и исто тако нелегално им наплаћивали ту услугу.

Република Српска 28.11.2019 | 10:50
СДС: Ко ће бити одговоран за неуставне одлуке?
Гађани који су готово двије године предузећу са већинским приватним капиталом морали плаћати услугу коју нису жељели, су ваљда заслужили да их идејни творци тог генијалног плана, упознају са њиховим правима и са евентуалним одштетама на основу ове судске пресуде.

Подсјећамо да је ГО СДС Бањалука више пута апеловао на градске власти и градоначелника Игора Радојичића да одустану од доношења ове одлуке, коју смо тада оцијенили сулудом, јер се њом крише основна законом загарантована права потрошача. Они су, са друге стране, сматрали да, пошто имају довољан број руку у градској скупштини, могу доносити одлуке какве се њима прохтију. Вријеме и тотални фијаско који су сада доживјели показује ко је био у праву.

Нажалост, скупштинска већина предвођена СНСД тада није остала само на томе. Колики је ниво незнања људи који су предлагали и усвајали одлуке о градском гријању говори податак да је парламент локалне управе узео за право да чак и пропише затворске казне у трајању од шест мјесеци до три године за лица који неовлашћено користе топлотну енергију или онемогуће овлашћено лице да очита утрошену енергију.

Уставни суд Републике Српске је оцијенио да је прописивање кривичних дјела и санкција у искључивој надлежности законодавца, те да је, сходно томе, доносилац оспорене Одлуке својим подзаконским актом уређивао материју која није у његовој надлежности чиме је повријеђено уставно начело подјеле власти.

Градски одбор СДС Бањалука сматра да би након ове пресуде градске власти и предузеће Нова "Еко-топлана" требали јавности презентовати колики је број грађана који су протеклом периоду, мимо своје воље и без склопљеног уговора, био приморан плаћати услуге овог предузећа и колико су новца на тај начин прикупили.

Не треба заборавити и на податак да су одлуке о присилном кориштењу испоруке топлотне енергије и скандозна одредба о затворским казнама донесене у исто вријеме када је услуге гријања од старе топлане, која је била у власништву града, преузело Привредно друштво Нова "Еко-топлана", са већинским приватним капиталом, саопштено је из Градског одбора СДС Бањалука.

Уставнои суд Републике Српске утврдио је да дијелови Одлуке о општим условима за производњу, испоруку и коришћење топлотне енергије коју је прошле године донијела Скупштина Бањалуке, нису у сагласности са Уставом Републике Српске.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Катастрофа

28.11.2019 09:52

Радијатори у Бањалуци млакиз а разуни редовно стизу! И ником ниста! Драско Вукане, помазите, смрзосмо се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славиша

28.11.2019 12:20

Идејни творци пројекта Еко Топлане су Срђан Амиџић и Синиша Куртеш. Ова двојица су до сада украли преко 10 милиона кроз Еко Топлану, наводно "повољно" кредитно задужење града, продају градског земљишта итд. Њих двојица граде и нове зграде преко пута ресторана Стара Ада. Игора новог мандата може коштати само њих двојица.

Name

М

28.11.2019 09:55

Питам сдс које одговоран за убиства Маузера и Кнезевица у вријеме када су они владали.и сто једном и то питање не покрену и да те дезертере и криминалце и наруциоце једном ставе пред лице правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

28.11.2019 10:31

А што то не питаш МУП, судове и тужилаштво на које СДС већ скоро двије деценије нема никакав утицај?

Name

истина

28.11.2019 10:37

СДС је своју казну платио и изгубио власт након тога, А Додик је лично у предизборној кампањи обећао да ће ријешити убиство Срђана Кнежевића и наравно слагао. А ако ниси упућен Ђорђе Ждрале служи казну затвора због убиства Маузера. Наручилац наравно непознат, али предмет има какав такав епилог. Још једна ствар се заборавља, у то вријеме је било оружја на сваком ћошку и гепеку, крај рата, безвлашће, а данас као имамо власт и систем, а горе него 1999. године. Симпатични сте ви страначки тапшачи који не умијете размишљати својом главом, него вам је добро ако вођа каже да је добро.

Name

ре М

28.11.2019 10:43

Кога ти заступаш вајни правниче? Видиш ли ти да нема велике разлике између странака које се врте у круг у БиХ. "Ко је убио све људе који су убијени у овој квази држави"? Што издвајаш појединце? Ко и дан данас убија. Нека бјежи ко може побјећи из ове луднице.

Name

Ре

28.11.2019 12:30

Шта данашњи СДС има са тим, сви стари СДС у то вријеме подржавају Додика , па чак су и савјетници и директори.

Name

Погледај око себе

28.11.2019 13:05

Не иди далеко ако ти је до истине и правде. У Бијељини знају за једнога, у Палама знају за другога. Знају све. И птице на гранама о томе пјевају. Баш као што вране, чавке, гаврани на платанима код самачког хотела у Бањалуци знају све о погибији инж. Вукелића. И на сав глас о томе оглашавају. Али џаба, не слушају они што би требали слушати, морали чути, па процесуирати, тј. хапсити, тужити, судити и пресуђивати. Али јок,

Name

Родољуб

28.11.2019 10:43

радијатори су као фол млаки,срећа па није хладно! најжалије ми је мјесечно истрести 123КМ за гријање које годинама немам! струја ми је прескупа,димњаци у згради нису у реду,тако сам принуђен користити њихове услуге! стари бањалучани се сјећају како је прије било....топли радијатори,топла вода а рачуни скоро па никакви! сада је обрнуто - рачуни огромни а услуга -0!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јелена

28.11.2019 10:48

Поента је да ова нова Топлана не може гријати Град. Радијатори су стварно млаки. Сви у БЛ имају по кварцну пећ, а народ се тјера да плаћа као да је гријање одлично. Суд пријети народу извршењима над имовином јер неће да се грију на Топлану. Толико су напали на народ због тајкуна и њихових пара. И што је најгоре, када је хладно опет БЛ грије стара Топлана, а нова шаље рачуне. Овако није ни у Таџикистану. Топлана ће коштати Радојичића избора, то је сигурно. Кружни токови су супер али ово је завлачење руке у џепове и вријеђање интелигенције нормалног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нена

28.11.2019 11:37

У нормалним градовима, који имају власт која је сервис народа, се плаћа само оно што се потроши, а у Бањалуци је битно да се напуне џепови појединаца блиских власти. Доказ је и Нова топлана која и поред промјене енергента није умањила цијену а и кад Бог грије, паре иду у њихове џепове. Рачуни се испостављају сваки мјесец исти износ није битно колико се дана грије. Све је то аминовала ненародна власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

28.11.2019 12:43

Ја живим на Старчевици, пре изградње локалне мини топлане, грејање је било катастрофално, температура је падала до 13°Ц ! Када су нас прикључили на мини топлану било управо супротно, температура у стану је била чак 27°Ц и радили су 24х. Сваке године су постепено смањивали температуру и било је ОК све до ове године када су радијатори млаки и почели су да искључују грејање ако су ноћи око 10°Ц. Шта Је разлог не знам, можда што су у непосредној близини топлане изграђене четири зграде а и пета се гради. Видећемо како ће бити кад крене мраз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нв

28.11.2019 18:15

Ја зивим у новој вароси. Лосије је. Имас среце сто си близу топлане

Name

В И Л И

29.11.2019 08:02

Они, монструми покушаће оптужити грађане или опозицију за неуставне одлуке. Похлепа их тјера на такве поступке.

ОДГОВОРИТЕ