SDS: Ko će biti odgovoran za neustavne odluke?

Gradski odbor SDS Banjaluka poziva gradske vlasti i preduzeće Nova "Eko-toplana" da izađu u javnost i Banjalučane upoznaju sa odlukom Ustavnog suda Republike Srpske kojom je potvrđeno da su na nelegalan način građane, koji nisu željeli koristiti usluge ove toplane, prisiljavali na isporuku toplotne energije i isto tako nelegalno im naplaćivali tu uslugu.

Republika Srpska 28.11.2019 | 10:50
SDS: Ko će biti odgovoran za neustavne odluke?
Gađani koji su gotovo dvije godine preduzeću sa većinskim privatnim kapitalom morali plaćati uslugu koju nisu željeli, su valjda zaslužili da ih idejni tvorci tog genijalnog plana, upoznaju sa njihovim pravima i sa eventualnim odštetama na osnovu ove sudske presude.

Podsjećamo da je GO SDS Banjaluka više puta apelovao na gradske vlasti i gradonačelnika Igora Radojičića da odustanu od donošenja ove odluke, koju smo tada ocijenili suludom, jer se njom kriše osnovna zakonom zagarantovana prava potrošača. Oni su, sa druge strane, smatrali da, pošto imaju dovoljan broj ruku u gradskoj skupštini, mogu donositi odluke kakve se njima prohtiju. Vrijeme i totalni fijasko koji su sada doživjeli pokazuje ko je bio u pravu.

Nažalost, skupštinska većina predvođena SNSD tada nije ostala samo na tome. Кoliki je nivo neznanja ljudi koji su predlagali i usvajali odluke o gradskom grijanju govori podatak da je parlament lokalne uprave uzeo za pravo da čak i propiše zatvorske kazne u trajanju od šest mjeseci do tri godine za lica koji neovlašćeno koriste toplotnu energiju ili onemoguće ovlašćeno lice da očita utrošenu energiju.

Ustavni sud Republike Srpske je ocijenio da je propisivanje krivičnih djela i sankcija u isključivoj nadležnosti zakonodavca, te da je, shodno tome, donosilac osporene Odluke svojim podzakonskim aktom uređivao materiju koja nije u njegovoj nadležnosti čime je povrijeđeno ustavno načelo podjele vlasti.

Gradski odbor SDS Banjaluka smatra da bi nakon ove presude gradske vlasti i preduzeće Nova "Eko-toplana" trebali javnosti prezentovati koliki je broj građana koji su proteklom periodu, mimo svoje volje i bez sklopljenog ugovora, bio primoran plaćati usluge ovog preduzeća i koliko su novca na taj način prikupili.

Ne treba zaboraviti i na podatak da su odluke o prisilnom korištenju isporuke toplotne energije i skandozna odredba o zatvorskim kaznama donesene u isto vrijeme kada je usluge grijanja od stare toplane, koja je bila u vlasništvu grada, preuzelo Privredno društvo Nova "Eko-toplana", sa većinskim privatnim kapitalom, saopšteno je iz Gradskog odbora SDS Banjaluka.

Ustavnoi sud Republike Srpske utvrdio je da dijelovi Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije koju je prošle godine donijela Skupština Banjaluke, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Katastrofa

28.11.2019 09:52

Radijatori u Banjaluci mlakiz a razuni redovno stizu! I nikom nista! Drasko Vukane, pomazite, smrzosmo se!

ODGOVORITE
Name

Slaviša

28.11.2019 12:20

Idejni tvorci projekta Eko Toplane su Srđan Amidžić i Siniša Kurteš. Ova dvojica su do sada ukrali preko 10 miliona kroz Eko Toplanu, navodno "povoljno" kreditno zaduženje grada, prodaju gradskog zemljišta itd. Njih dvojica grade i nove zgrade preko puta restorana Stara Ada. Igora novog mandata može koštati samo njih dvojica.

Name

M

28.11.2019 09:55

Pitam sds koje odgovoran za ubistva Mauzera i Knezevica u vrijeme kada su oni vladali.i sto jednom i to pitanje ne pokrenu i da te dezertere i kriminalce i narucioce jednom stave pred lice pravde.

ODGOVORITE
Name

Bojan

28.11.2019 10:31

A što to ne pitaš MUP, sudove i tužilaštvo na koje SDS već skoro dvije decenije nema nikakav uticaj?

Name

istina

28.11.2019 10:37

SDS je svoju kaznu platio i izgubio vlast nakon toga, A Dodik je lično u predizbornoj kampanji obećao da će riješiti ubistvo Srđana Kneževića i naravno slagao. A ako nisi upućen Đorđe Ždrale služi kaznu zatvora zbog ubistva Mauzera. Naručilac naravno nepoznat, ali predmet ima kakav takav epilog. Još jedna stvar se zaboravlja, u to vrijeme je bilo oružja na svakom ćošku i gepeku, kraj rata, bezvlašće, a danas kao imamo vlast i sistem, a gore nego 1999. godine. Simpatični ste vi stranački tapšači koji ne umijete razmišljati svojom glavom, nego vam je dobro ako vođa kaže da je dobro.

Name

re M

28.11.2019 10:43

Koga ti zastupaš vajni pravniče? Vidiš li ti da nema velike razlike između stranaka koje se vrte u krug u BiH. "Ko je ubio sve ljude koji su ubijeni u ovoj kvazi državi"? Što izdvajaš pojedince? Ko i dan danas ubija. Neka bježi ko može pobjeći iz ove ludnice.

Name

Ре

28.11.2019 12:30

Шта данашњи СДС има са тим, сви стари СДС у то вријеме подржавају Додика , па чак су и савјетници и директори.

Name

Pogledaj oko sebe

28.11.2019 13:05

Ne idi daleko ako ti je do istine i pravde. U Bijeljini znaju za jednoga, u Palama znaju za drugoga. Znaju sve. I ptice na granama o tome pjevaju. Baš kao što vrane, čavke, gavrani na platanima kod samačkog hotela u Banjaluci znaju sve o pogibiji inž. Vukelića. I na sav glas o tome oglašavaju. Ali džaba, ne slušaju oni što bi trebali slušati, morali čuti, pa procesuirati, tj. hapsiti, tužiti, suditi i presuđivati. Ali jok,

Name

Rodoljub

28.11.2019 10:43

radijatori su kao fol mlaki,sreća pa nije hladno! najžalije mi je mjesečno istresti 123KM za grijanje koje godinama nemam! struja mi je preskupa,dimnjaci u zgradi nisu u redu,tako sam prinuđen koristiti njihove usluge! stari banjalučani se sjećaju kako je prije bilo....topli radijatori,topla voda a računi skoro pa nikakvi! sada je obrnuto - računi ogromni a usluga -0!!!!

ODGOVORITE
Name

jelena

28.11.2019 10:48

Poenta je da ova nova Toplana ne može grijati Grad. Radijatori su stvarno mlaki. Svi u BL imaju po kvarcnu peć, a narod se tjera da plaća kao da je grijanje odlično. Sud prijeti narodu izvršenjima nad imovinom jer neće da se griju na Toplanu. Toliko su napali na narod zbog tajkuna i njihovih para. I što je najgore, kada je hladno opet BL grije stara Toplana, a nova šalje račune. Ovako nije ni u Tadžikistanu. Toplana će koštati Radojičića izbora, to je sigurno. Kružni tokovi su super ali ovo je zavlačenje ruke u džepove i vrijeđanje inteligencije normalnog naroda.

ODGOVORITE
Name

nena

28.11.2019 11:37

U normalnim gradovima, koji imaju vlast koja je servis naroda, se plaća samo ono što se potroši, a u Banjaluci je bitno da se napune džepovi pojedinaca bliskih vlasti. Dokaz je i Nova toplana koja i pored promjene energenta nije umanjila cijenu a i kad Bog grije, pare idu u njihove džepove. Računi se ispostavljaju svaki mjesec isti iznos nije bitno koliko se dana grije. Sve je to aminovala nenarodna vlast.

ODGOVORITE
Name

Arsa

28.11.2019 12:43

Ja živim na Starčevici, pre izgradnje lokalne mini toplane, grejanje je bilo katastrofalno, temperatura je padala do 13°C ! Kada su nas priključili na mini toplanu bilo upravo suprotno, temperatura u stanu je bila čak 27°C i radili su 24h. Svake godine su postepeno smanjivali temperaturu i bilo je OK sve do ove godine kada su radijatori mlaki i počeli su da isključuju grejanje ako su noći oko 10°C. Šta Je razlog ne znam, možda što su u neposrednoj blizini toplane izgrađene četiri zgrade a i peta se gradi. Videćemo kako će biti kad krene mraz.

ODGOVORITE
Name

Nv

28.11.2019 18:15

Ja zivim u novoj varosi. Losije je. Imas srece sto si blizu toplane

Name

V I L I

29.11.2019 08:02

Oni, monstrumi pokušaće optužiti građane ili opoziciju za neustavne odluke. Pohlepa ih tjera na takve postupke.

ODGOVORITE