НСРС о Приједлогу закона о узурпацијама

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама којим се прописују услови и поступак за расправљање имовинско-правних односа насталих узурпацијом земљишта које је до 6. априла 1941. године било државна својина /бивши ерар/.

Република Српска 27.11.2019 | 21:44
НСРС о Приједлогу закона о узурпацијама
Под добровољачким компетенцијама сматра се земљиште које је из државне својине дато у својину добровољцима ратова од 1912. до 1918. године у складу са прописима којима су регулисане наведене компетенције, наводи се у образложењу овог приједлога закона.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић рекла је у завршној ријечи да се неће прихватити приједлог да се расправља о узурпацијама о јавним добрима.

Она је појаснила да се под узурпацијом сматра свако самовласно заузимање, односно бесправно држање пољопривредног или шумског земљишта у својини носилаца својине јавног права.

"Самовласно заузимање земљишта које је одређено као грађевинско земљиште у складу са важећим прописима не сматра се узурпацијом у смислу овог закона", навела је Предраговићева.

Током скупштинске расправе о овом приједлогу закона, посланик СДС-а Иванка Марковић предложила је у име клуба ове странке амандман којим се брише одредба "у случају ако је то земљиште узурпант напустио, односно да његово боравиште није у Републици Српској".

Посланик СДС-а Томица Стојановић сматра да предложени закон има много нејасноћа и недоречености, те да оставља могућност злоупотребе и манипулације када је ријеч о додјели земљишта.

"Посебно је нејасно којим потомцима добровољаца из Првог свјетског рата и на основу којих доказа ће овим законом бити додијељено пет хектара земљишта, на подручју којег града и на којој локацији", рекао је Стојановић.

Посланик Социјалистичке партије Ристо Марић у име клуба посланика ове странке предложио је амандман на овај приједлог закона који предвиђа да се неће сматрати узурпацијом заузимање пољопривредног или шумског земљишта прије 31. децембра 1955. године, које је јавно добро.

Марић је појаснио да то значи, ако је на примјер у катастру земљишта уписано физичко лице, а у земљишној књизи јавно добро, орган одбацује захтјев због нестварне надлежности јер се некретнина не сматра узурпацијом.

Он је рекао да је амандманом Социјалистичке партије предложено и да се право својине може признати и узурпантима на земљишту које су узурпирали прије 31. децембра 1955. године, закључно са 6. мартом 1978. године, а од успостављања катастра земљишта су били уписани као посредници и плаћали порез на предметну непокретност.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је данашње засједање које ће бити настављено сутра разматрањем Приједлога закона о трговини.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о стварним правима и Приједог закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.



(БН/Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

27.11.2019 22:34

о чрму се они расправљају..о времену са почетка прошлог вијека,а не виде да нема више народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

28.11.2019 07:16

Виде они да нема народа и славе то, јер испуњавају добијени план.

Name

Ре

28.11.2019 06:21

Ова ткз скупштина је огледало оних који гласају . Не зна се ко пије а ко плаћа . Примитивци бирају примитивце . Заостали људи бирају заостале представнике .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

28.11.2019 08:24

Они су изабрали сами себе, на жалост свих нормалних људи.

Name

Дистопија

28.11.2019 06:28

Дилери су отели и Храмове и вјеру; Приватизовали их у бесцијење; Прејефтино купљени Храмови претворени су у "мјењачнице" у којима се, отетим парама, навелико набављају сертификати “вјерник”, “велики вјерник”, “највећи вјерник”, “вјерник над вјерницима”… од дилера, у златним хаљинама, што у главама умјесто Христа увијек виде Вођу, Разапетог на све четири стране - у пословним сферама што доносе огроман новац.

ОДГОВОРИТЕ