NSRS o Prijedlogu zakona o uzurpacijama

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama kojim se propisuju uslovi i postupak za raspravljanje imovinsko-pravnih odnosa nastalih uzurpacijom zemljišta koje je do 6. aprila 1941. godine bilo državna svojina /bivši erar/.

Republika Srpska 27.11.2019 | 21:44
NSRS o Prijedlogu zakona o uzurpacijama
Pod dobrovoljačkim kompetencijama smatra se zemljište koje je iz državne svojine dato u svojinu dobrovoljcima ratova od 1912. do 1918. godine u skladu sa propisima kojima su regulisane navedene kompetencije, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović rekla je u završnoj riječi da se neće prihvatiti prijedlog da se raspravlja o uzurpacijama o javnim dobrima.

Ona je pojasnila da se pod uzurpacijom smatra svako samovlasno zauzimanje, odnosno bespravno držanje poljoprivrednog ili šumskog zemljišta u svojini nosilaca svojine javnog prava.

"Samovlasno zauzimanje zemljišta koje je određeno kao građevinsko zemljište u skladu sa važećim propisima ne smatra se uzurpacijom u smislu ovog zakona", navela je Predragovićeva.

Tokom skupštinske rasprave o ovom prijedlogu zakona, poslanik SDS-a Ivanka Marković predložila je u ime kluba ove stranke amandman kojim se briše odredba "u slučaju ako je to zemljište uzurpant napustio, odnosno da njegovo boravište nije u Republici Srpskoj".

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović smatra da predloženi zakon ima mnogo nejasnoća i nedorečenosti, te da ostavlja mogućnost zloupotrebe i manipulacije kada je riječ o dodjeli zemljišta.

"Posebno je nejasno kojim potomcima dobrovoljaca iz Prvog svjetskog rata i na osnovu kojih dokaza će ovim zakonom biti dodijeljeno pet hektara zemljišta, na području kojeg grada i na kojoj lokaciji", rekao je Stojanović.

Poslanik Socijalističke partije Risto Marić u ime kluba poslanika ove stranke predložio je amandman na ovaj prijedlog zakona koji predviđa da se neće smatrati uzurpacijom zauzimanje poljoprivrednog ili šumskog zemljišta prije 31. decembra 1955. godine, koje je javno dobro.

Marić je pojasnio da to znači, ako je na primjer u katastru zemljišta upisano fizičko lice, a u zemljišnoj knjizi javno dobro, organ odbacuje zahtjev zbog nestvarne nadležnosti jer se nekretnina ne smatra uzurpacijom.

On je rekao da je amandmanom Socijalističke partije predloženo i da se pravo svojine može priznati i uzurpantima na zemljištu koje su uzurpirali prije 31. decembra 1955. godine, zaključno sa 6. martom 1978. godine, a od uspostavljanja katastra zemljišta su bili upisani kao posrednici i plaćali porez na predmetnu nepokretnost.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je današnje zasjedanje koje će biti nastavljeno sutra razmatranjem Prijedloga zakona o trgovini.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima i Prijedog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.(BN/Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

27.11.2019 23:34

o črmu se oni raspravljaju..o vremenu sa početka prošlog vijeka,a ne vide da nema više naroda

ODGOVORITE
Name

Re:

28.11.2019 08:16

Vide oni da nema naroda i slave to, jer ispunjavaju dobijeni plan.

Name

Re

28.11.2019 07:21

Ova tkz skupština je ogledalo onih koji glasaju . Ne zna se ko pije a ko plaća . Primitivci biraju primitivce . Zaostali ljudi biraju zaostale predstavnike .

ODGOVORITE
Name

Zna se

28.11.2019 09:24

Oni su izabrali sami sebe, na žalost svih normalnih ljudi.

Name

Distopija

28.11.2019 07:28

Dileri su oteli i Hramove i vjeru; Privatizovali ih u bescijenje; Prejeftino kupljeni Hramovi pretvoreni su u "mjenjačnice" u kojima se, otetim parama, naveliko nabavljaju sertifikati “vjernik”, “veliki vjernik”, “najveći vjernik”, “vjernik nad vjernicima”… od dilera, u zlatnim haljinama, što u glavama umjesto Hrista uvijek vide Vođu, Razapetog na sve četiri strane - u poslovnim sferama što donose ogroman novac.

ODGOVORITE