Синдикати траже да се минималне плате повећају

Синдикати правосуђа и полиције саопштили су данас да нису задовољни сетом измјена Закона о платама за раднике у овим институцијама, а који би сутра требао да се нађе на сједници Парламента Српске.  Траже да се још једном преиспитају предложени захтјеви синдиката како би плате биле задовољавајуће за све раднике.

Република Српска 25.11.2019 | 15:31
Синдикати траже да се минималне плате повећају
За повећање плата припадницима МУП-а биће издвојено 14 милиона и 25 хиљада марака. Међутим, Синдикат није добио испуњење два захтјева, а то су да минималне плате буду највише повећане и да се коначно смањи превелика разлика у платама.

За 6.800 радника у МУП-у, плата ће по новом закону расти између 53-117 КМ, али она према тврдњама из Синдиката није пуно помогла онима са најнижим платама. Сидникат је изузео повећање плате од 86 марака које ће добити радници који имају најнижу плату од 450 КМ, а то су чистачице.

„Влада РС када је обезбјеђивала 67 милиона марака за повећање плате у 2020. године буџетским корисницима, вјерујемо да није имала намјеру да се нешто овако догоди. Вјерујемо да је имала намјеру, у свом програму је написала да жели да повећа најниже плате у РС. Овим приједлогом закона то није обезбијеђено.“, казала је предсједник Синдиката радника унутрашњих послова РС, Аница Јондић.

Синдикат полиције предлаже два рјешења. Прво је, повећање коефицијената од најнижег до највишег, тако да радници са најнижим платама, добију највећи износ. У овом случају минимално повећање плате за њих износило би 100 КМ. То би Владу коштало нешто више од 13 милиона марака. За Синдикат је ипак прихватљивији други приједлог.

„Да тих 14 милиона и 25 хиљада марака буде распоређено у номиналном износу идентично за све припаднике МУП-а РС. Чак и то је прихватљивије, него да имамо ову драстичну разлику најмањих и највиших плата. Ових 14 милиона омогућило би повећање плата свим припадницима МУП-а за негдје око 10% на просјечну плату у РС. То би значило номинално повећање плате од 85 марака свим припадницима МУПа РС.“, додаје Јондић.

Ни Синдикат правосуђа није задовољан предвиђеним повећањем плата. Сматрају да 5,3 милиона марака, колико је планирано буџетом, требало да буде расподијељено правичније. Новим повећањем највише су оштећени радници са ССС, којих у правосуђу има око 70%, што је нешто више од хиљаду радника.

„Да се направи повећање за ССС, умјесто коефицијента 8,4 да то буде 8,7 и то да тај коефицијент износи послије опорезивања. То повећање би отприлике било у износу од 100 КМ, односно то би процентуално износило 15 %.“, рекао је предсједник Синдиката правосуђа РС, Синиша Петровић.

Незадовољство предвиђеним измјенама Закона о платама раније су изнијели и из Синдиката образовања, науке и културе РС, који траже изједњачвање платних коефицијената. Сви захтјеви наћи ће се на сједници НС РС.



БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сале

26.11.2019 08:23

Странацкој полицији треба смањити плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

26.11.2019 18:25

Ниси разумио ови синдикалци тразе да се њима повеца плата.