Sindikati traže da se minimalne plate povećaju

Sindikati pravosuđa i policije saopštili su danas da nisu zadovoljni setom izmjena Zakona o platama za radnike u ovim institucijama, a koji bi sutra trebao da se nađe na sjednici Parlamenta Srpske.  Traže da se još jednom preispitaju predloženi zahtjevi sindikata kako bi plate bile zadovoljavajuće za sve radnike.

Republika Srpska 25.11.2019 | 15:31
Sindikati traže da se minimalne plate povećaju
Za povećanje plata pripadnicima MUP-a biće izdvojeno 14 miliona i 25 hiljada maraka. Međutim, Sindikat nije dobio ispunjenje dva zahtjeva, a to su da minimalne plate budu najviše povećane i da se konačno smanji prevelika razlika u platama.

Za 6.800 radnika u MUP-u, plata će po novom zakonu rasti između 53-117 KM, ali ona prema tvrdnjama iz Sindikata nije puno pomogla onima sa najnižim platama. Sidnikat je izuzeo povećanje plate od 86 maraka koje će dobiti radnici koji imaju najnižu platu od 450 KM, a to su čistačice.

„Vlada RS kada je obezbjeđivala 67 miliona maraka za povećanje plate u 2020. godine budžetskim korisnicima, vjerujemo da nije imala namjeru da se nešto ovako dogodi. Vjerujemo da je imala namjeru, u svom programu je napisala da želi da poveća najniže plate u RS. Ovim prijedlogom zakona to nije obezbijeđeno.“, kazala je predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS, Anica Jondić.

Sindikat policije predlaže dva rješenja. Prvo je, povećanje koeficijenata od najnižeg do najvišeg, tako da radnici sa najnižim platama, dobiju najveći iznos. U ovom slučaju minimalno povećanje plate za njih iznosilo bi 100 KM. To bi Vladu koštalo nešto više od 13 miliona maraka. Za Sindikat je ipak prihvatljiviji drugi prijedlog.

„Da tih 14 miliona i 25 hiljada maraka bude raspoređeno u nominalnom iznosu identično za sve pripadnike MUP-a RS. Čak i to je prihvatljivije, nego da imamo ovu drastičnu razliku najmanjih i najviših plata. Ovih 14 miliona omogućilo bi povećanje plata svim pripadnicima MUP-a za negdje oko 10% na prosječnu platu u RS. To bi značilo nominalno povećanje plate od 85 maraka svim pripadnicima MUPa RS.“, dodaje Jondić.

Ni Sindikat pravosuđa nije zadovoljan predviđenim povećanjem plata. Smatraju da 5,3 miliona maraka, koliko je planirano budžetom, trebalo da bude raspodijeljeno pravičnije. Novim povećanjem najviše su oštećeni radnici sa SSS, kojih u pravosuđu ima oko 70%, što je nešto više od hiljadu radnika.

„Da se napravi povećanje za SSS, umjesto koeficijenta 8,4 da to bude 8,7 i to da taj koeficijent iznosi poslije oporezivanja. To povećanje bi otprilike bilo u iznosu od 100 KM, odnosno to bi procentualno iznosilo 15 %.“, rekao je predsjednik Sindikata pravosuđa RS, Siniša Petrović.

Nezadovoljstvo predviđenim izmjenama Zakona o platama ranije su iznijeli i iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, koji traže izjednjačvanje platnih koeficijenata. Svi zahtjevi naći će se na sjednici NS RS.



BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

sale

26.11.2019 08:23

Stranackoj policiji treba smanjiti plate

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

26.11.2019 18:25

Nisi razumio ovi sindikalci traze da se njima poveca plata.