Стефан Дечански - заштитник српског народа

Свети Стефан Дечански, којег данас прослављамо је заштитник Косова и Метохије, Србије, Републике Српске и свих простора гдје живе православни Срби, поручио је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије у бесједи у Цркви Светог Сисоја у Пукишу код Лопара гдје је служио Свету литургију.

Република Српска 24.11.2019 | 12:26
Стефан Дечански - заштитник српског народа
– Нека Свети Стефан Дечански буде у помоћи да наше Свето Косово остане у нашим рукама, срцима и тако ћемо га сачувати, али и сваки педаљ наше земље и овде у Републици Српској и у свим мјестима гдје живимо. Сачуваћемо једино ако љубав имамо према тој земљи, према цркви која је на тој земљи - рекао је у бесједи владика Фотије.

Он је позвао вјернике да имају међусобну љубав и да ће по томе бити препознати као велики, као људи благословени и као људи који иду путем који су ишли свети преци и подсјетио да је тако говорио блаженопочивши патријарх Павле.

Након литургије и ломљења славског колача, одржан је помен-парастос у Меморијалном центру „Стара вода“ у коме је спомен-обиљежје за 104 мучки убијена срба у Другом свјетском рату  из лопарског мјеста Миросавци као и спомен-обиљежје за три погинула борца Војске Републике Српске одбрамбено-отаџбинског рата. 

Начелник општине Лопаре Радо Савић  присуствовао је литургији и парастосу истакавши да ова мајевичка општина заједно са црквом, школом и Мјесној заједницом Пукиш обиљежава празник и помен погинулим борцима одбрамбеног рата и убијеним Србима из Другог свјетског рата.

– Овај меморијални центар служи као опомена будућим генерацијама, али и шаље поруку да се Срби боре за мир и просперитет као свој врхунски идеал - истакао је Савић.

Он је подсјетио да је општина Лопаре помогла у изградњи Цркве, али и заједно са Владом Републике Српске, Брчко Дистриктом у изградњи путне инфраструктуре, мјесног дома и разним подршкама вишечланим породицама.

У Мјесној заједници Пукиш живи 70 домаћинстава.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Рале

24.11.2019 12:01

Свак себе стити, маните се будаластина, попови недају доци пред цркву, па ко це стити оне којима браните свјецу запалити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мратиндан

24.11.2019 12:23

Светог Стефана Дечанског су звали и Мрата па је овај светац познат и као Мратиндан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деутсцхланд

24.11.2019 13:47

Додиг је САТАНА, ЦРКВА га стити,њему и лукацу даје Орден, толико дуса побили,иселили,код папе иде на Велики Петак,сад замислите Светог Саву,који је био царски син, а зивео у пецини,а Сатана хеликоптером иде на каву,и видимо да се сколе затворене, јел' то успјех

Name

!!!

24.11.2019 18:55

За ''Деутсцхланд'' А ста ако нам је све ово сто сте побројали досло као бозија казна за ко зна ста?