Позната нека од имена за Савјет министара БиХ

Од 20 имена која би у наредном мандату требала обављати дужност у новом сазиву Савјета министара Босне и Херцеговине, за сада је извјесно само име предсједавајућег, кандидата Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Зорана Тегелтије.

Босна и Херцеговина 23.11.2019 | 13:47
Позната нека од имена за Савјет министара БиХ
Челници Странке демократске акције (СДА), Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ и СНСД-а су, подсјећања ради, још у априлу постигли начелни договор о расподјели ресора. Странкама из Републике Српске ће, поред позиције предсједавајућег Савјета министара, припасти и министарске позиције у Министарству спољне трговине и економских односа, Министарству комуникација и веза, те Министарству за људска права и избјеглице.

ХДЗБиХ је “добио” три министарства, а то су Министарство финансија и трезора, Министарство цивилних послова и Министарство правде, док ће блоку пробосанских странака припасти три министарства. СДА ће именовати министра спољних послова, Демократска фронта (ДФ) министра одбране, а Савез за бољу будућност (СББ) министра безбједности.

– Мислим да неће бити било каквих промјена око те расподјеле, нити је било ко у овом тренутку показао интерес за прерасподјелу. То је доста компликовано и тешко. Ако помјерите само једну позицију, онда се мора десити цијели низ промјена – казао је Тегелтија током првог обраћања јавности након именовања.

Поред позиције предсједавајућег и девет министара, странке су расподијелиле и десет замјеничких позиција, по једно у осам министарстава, те два у Министарству одбране БиХ. Блоку странака око СНСД-а и ХДЗ-у БиХ припадају по три замјеничке позиције, док блоку окупљеном око СДА припадају четири позиције замјеника министара.

Замјеничке позиције које би требале припасти СДА-у су оне у Министарству финансија, Министарству правде, Министарству спољне трговине и економских односа, те Министарству за људска права и избјеглице, пише Фактор.

СНСД-у и “сателитима” припаст ће замјеничке позиције у Министарству безбједности, Министарству одбране и Министарству цивилних послова. ХДЗ-у би требале припасти замјеничке позиције у Министарству одбране, Министарству спољних послова, те Министарству комуникација и веза.

Персонална рјешења су још увијек у домену спекулације, с обзиром да странке не желе званично излазити у јавност.

Ја могу рећи да знам имена, она која су до сада била у оптицају и који ће бити испред политичких странака из РС-а које чине већину, али до моје верификације у Парламенту БиХ, послије које ћу обавити консултације, не могу говорити о појединачним именима – изјавио је Тегелтија.

У контексту нове министарке спољних  послова БиХ спомињала се Бисера Турковић, док би нови министар безбједности требао бити предсједник СББ-а Фахрудин Радончић. У Демократској фронти тврде да још нису званично разговарали о кадровским рјешењима, иако се у јавности као нови министар одбране спомиње Сифет Поџић.

Државним финансијама би и у наредном мандату требао управљати Вјекослав Беванда, а у контексту првог човјека Министарства правде се спомињу актуелни министар Јосип Грубеша и бивши министар Бариша Чолак. Садашњи предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара могао би бити нови министар цивилних послова БиХ.

Сташа Кошарац би посланичку клубу у Парламентарној скупштини БиХ требао замијенити министарском фотељом у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ. СНСД ће, судећи према информацијама, преузети и министарску позицију у Министарству за људска права и избјеглице, а ту ће дужност преузети особа из реда Осталих.

Конкретна кадровска рјешења могла би бити позната већ почетком децембра, након што Представнички дом потврди именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара, а нови сазив државне извршне власти могли би имати до краја ове године.

(Фактор)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

БОРАЦ

23.11.2019 13:25

АУ ДРЗАВЕ И РУГЛА ЦУЈ РАДОНЦИЦ МИНИСТАР БЕЗБЈЕДНОСТИ НАЈВЕЦИ НАРКО БОС СТАСА КЛОСАРАЦ МИНИСТАР ВАЊСКИХ ПОСЛОВА МА ДАЈЈЈЈЈ ПАКОВАЊЕ ЗА ЊЕМАЦКУ А БАНДА НЕК ЗИВИ У РЕЗЕРВАТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

23.11.2019 14:50

Све лопов до лопова,фукаре

Name

Ре

23.11.2019 17:30

Само СДС И ПДП нема лопова.....Знам их све још од 90 их година....

Name

БОБА

23.11.2019 14:01

НИШТА НОВО.СРБИ СУ ДОБИЛИ МЕШЕТАРА КОШАРЦА И ДУПЛУ НУЛУ И ТО ОДАНОГ НИШТА ПАМЕТНОГ .НЕКА УЖИВАЈУ САМИ СА СОБОМ И ДЈАВО ЈЕ ОД ЊИХ ДИГАО РУКЕ.А ТЕК ОВИ ИЗ ХДЗ И СДА СТАРЕ ЛОПИНЕ КОЈИ ЈЕДИНО ЗНАЈУ ЈА ТЕБИ ТИ МЕНИ НИ ПАМЕТИ НИ ХАРИЗМЕ, НИ ЉЕПОТЕ НЕКА СЕ ОНИ БАВЕ САМИ СА СОБОМ. СРЕТНО ИМ БИЛ.ОД ЊИХ ЈЕ ОДАВНО НАРОД ДИГАО РУКЕ.ТОЛИКО СУ ГАДЉИВИ ДА НЕМА ДАЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово Је

24.11.2019 03:04

КАТАСТРОФА...

Name

Е

23.11.2019 19:51

Није ту значи борба само за 3 фотеље. Има ту ђутуре да се ухлебаша окористи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инс

24.11.2019 13:00

Јак овај снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

24.11.2019 18:00

Клошарца за министра клошарима.

ОДГОВОРИТЕ