Poznata neka od imena za Savjet ministara BiH

Od 20 imena koja bi u narednom mandatu trebala obavljati dužnost u novom sazivu Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, za sada je izvjesno samo ime predsjedavajućeg, kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Zorana Tegeltije.

Bosna i Hercegovina 23.11.2019 | 13:47
Poznata neka od imena za Savjet ministara BiH
Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i SNSD-a su, podsjećanja radi, još u aprilu postigli načelni dogovor o raspodjeli resora. Strankama iz Republike Srpske će, pored pozicije predsjedavajućeg Savjeta ministara, pripasti i ministarske pozicije u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu komunikacija i veza, te Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

HDZBiH je “dobio” tri ministarstva, a to su Ministarstvo finansija i trezora, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo pravde, dok će bloku probosanskih stranaka pripasti tri ministarstva. SDA će imenovati ministra spoljnih poslova, Demokratska fronta (DF) ministra odbrane, a Savez za bolju budućnost (SBB) ministra bezbjednosti.

– Mislim da neće biti bilo kakvih promjena oko te raspodjele, niti je bilo ko u ovom trenutku pokazao interes za preraspodjelu. To je dosta komplikovano i teško. Ako pomjerite samo jednu poziciju, onda se mora desiti cijeli niz promjena – kazao je Tegeltija tokom prvog obraćanja javnosti nakon imenovanja.

Pored pozicije predsjedavajućeg i devet ministara, stranke su raspodijelile i deset zamjeničkih pozicija, po jedno u osam ministarstava, te dva u Ministarstvu odbrane BiH. Bloku stranaka oko SNSD-a i HDZ-u BiH pripadaju po tri zamjeničke pozicije, dok bloku okupljenom oko SDA pripadaju četiri pozicije zamjenika ministara.

Zamjeničke pozicije koje bi trebale pripasti SDA-u su one u Ministarstvu finansija, Ministarstvu pravde, Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, piše Faktor.

SNSD-u i “satelitima” pripast će zamjeničke pozicije u Ministarstvu bezbjednosti, Ministarstvu odbrane i Ministarstvu civilnih poslova. HDZ-u bi trebale pripasti zamjeničke pozicije u Ministarstvu odbrane, Ministarstvu spoljnih poslova, te Ministarstvu komunikacija i veza.

Personalna rješenja su još uvijek u domenu spekulacije, s obzirom da stranke ne žele zvanično izlaziti u javnost.

Ja mogu reći da znam imena, ona koja su do sada bila u opticaju i koji će biti ispred političkih stranaka iz RS-a koje čine većinu, ali do moje verifikacije u Parlamentu BiH, poslije koje ću obaviti konsultacije, ne mogu govoriti o pojedinačnim imenima – izjavio je Tegeltija.

U kontekstu nove ministarke spoljnih  poslova BiH spominjala se Bisera Turković, dok bi novi ministar bezbjednosti trebao biti predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. U Demokratskoj fronti tvrde da još nisu zvanično razgovarali o kadrovskim rješenjima, iako se u javnosti kao novi ministar odbrane spominje Sifet Podžić.

Državnim finansijama bi i u narednom mandatu trebao upravljati Vjekoslav Bevanda, a u kontekstu prvog čovjeka Ministarstva pravde se spominju aktuelni ministar Josip Grubeša i bivši ministar Bariša Čolak. Sadašnji predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara mogao bi biti novi ministar civilnih poslova BiH.

Staša Košarac bi poslaničku klubu u Parlamentarnoj skupštini BiH trebao zamijeniti ministarskom foteljom u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. SNSD će, sudeći prema informacijama, preuzeti i ministarsku poziciju u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, a tu će dužnost preuzeti osoba iz reda Ostalih.

Konkretna kadrovska rješenja mogla bi biti poznata već početkom decembra, nakon što Predstavnički dom potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a novi saziv državne izvršne vlasti mogli bi imati do kraja ove godine.

(Faktor)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

BORAC

23.11.2019 13:25

AU DRZAVE I RUGLA CUJ RADONCIC MINISTAR BEZBJEDNOSTI NAJVECI NARKO BOS STASA KLOSARAC MINISTAR VANJSKIH POSLOVA MA DAJJJJJ PAKOVANJE ZA NJEMACKU A BANDA NEK ZIVI U REZERVATU.

ODGOVORITE
Name

Olja

23.11.2019 14:50

Sve lopov do lopova,fukare

Name

Re

23.11.2019 17:30

Samo SDS I PDP nema lopova.....Znam ih sve još od 90 ih godina....

Name

BOBA

23.11.2019 14:01

NIŠTA NOVO.SRBI SU DOBILI MEŠETARA KOŠARCA I DUPLU NULU I TO ODANOG NIŠTA PAMETNOG .NEKA UŽIVAJU SAMI SA SOBOM I DJAVO JE OD NJIH DIGAO RUKE.A TEK OVI IZ HDZ I SDA STARE LOPINE KOJI JEDINO ZNAJU JA TEBI TI MENI NI PAMETI NI HARIZME, NI LJEPOTE NEKA SE ONI BAVE SAMI SA SOBOM. SRETNO IM BIL.OD NJIH JE ODAVNO NAROD DIGAO RUKE.TOLIKO SU GADLJIVI DA NEMA DALJE.

ODGOVORITE
Name

Ovo Je

24.11.2019 03:04

KATASTROFA...

Name

Е

23.11.2019 19:51

Није ту значи борба само за 3 фотеље. Има ту ђутуре да се ухлебаша окористи.

ODGOVORITE
Name

Ins

24.11.2019 13:00

Jak ovaj snsd

ODGOVORITE
Name

Vuk

24.11.2019 18:00

Klošarca za ministra klošarima.

ODGOVORITE