Топић: Документ држе у тајности?

- Договор је дефинитивно постигнут под палицом представника међународне заједнице, односно појединих амбасадора, а дијелом је услиједио и због страха да би се коцкице у формирању Савјета министара БиХ могле посложити другачије, те да би неки актери лако могли испасти из добитне комбинације, казала је Топић у разговору за Вијести.

Босна и Херцеговина 21.11.2019 | 22:07
Топић: Документ држе у тајности?
Политичка аналитичарка из Бањалуке Тања Топић каже да је договор лидера у БиХ дошао као гром из ведра неба, иако се на њему радило у тајности.

"Логично питање које постављам - да ли је овај договор могао да се постигне и раније, а не да се бх. јавност мрцвари до граница изнемоглости, и шта је то пресудило да се тако „брзо“, преко ноћи, наши политичари ипак могу договорити - пита се Топић

"Занимљиво је, оцјењује, да су већ неко вријеме савјетници чланова Предсједништва БиХ иза очију јавности радили на стварању прихватљивог папира за Брисел и да је ипак ријеч о документу који се скрива од јавности".

- Дакле, о самом садржају документа можемо нагађати, што се и сада ради, зависно од ока посматрача. Извјесно је једино да је документ промијенио назив и као тачка спорења у виду АНП-а постао прихватљив за све преговараче и неприхватљив за опоненте - наводи Топић.

- Већ је виђена политичка пракса у бх. политичком животу, мишљења је наша саговорница, да усвојени документ бране сви који би требали бити у саставу новог сазива Савјета министара БиХ, док га истовремено напада опозиција.

- Уобичајено је нападати из свих расположивих оружја, бранити неодбрањиво, тумачити невиђено и непрочитано. То је стил политичког живљења код нас и уопште ме не чуде овакве реакције. Политичка битка се овдје води веће деценијама подизањем политичке температуре. Данас ћете заговарати једну политичку идеју, када то чини политички противник, напаст ћете га, јер је он тај који заговара нешто. Кад он то чини, то је врло лоше, а кад исту ствар радимо ми, онда је то најбоља политичка опција - наглашава Топић.

Наши политичари, наставља, мајстори су политичке манипулације „и док су им стада оваква, не треба да брину за своју политичку будућност“.

- Чак се унутар једне групе не поставља питање што сте данас говорили једно, сутра браните друго. Најбоље ћу то илустровати кроз коментар Ненада Стевандића, који документ видио није, али безусловно вјерује Додиковом тумачењу истог - поручила је Топић.

Договор је, сматра, дефинитивно постигнут под палицом представника међународне заједнице, односно појединих амбасадора, а дијелом је услиједио и због страха да би се коцкице у формирању Савјета министара БиХ могле посложити другачије, те да би неки актери лако могли испасти из добитне комбинације, казала је Топић у разговору за Вијести.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Тотал Дамаге!

21.11.2019 21:18

БиХ је један прљави протекторат у реализацији корисних домацих идиота. Све то се назива европска култура и демократија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прицао ми један сто је гледао како овај други то гледа

21.11.2019 21:47

Ја вјерујем Стевандићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

22.11.2019 05:30

Тузно је да они које је изабрао народ и који су полозили заклетву о свом раду да це бити јаван, крију ид народа. Ал нека, ко сто је неко рекао једном: народ је стока

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гарго

22.11.2019 06:08

Па Стевандићу се мора вјеровати, јер уз њега је инелектуална громада Васић К . и слични.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.11.2019 09:03

Бојим се ја за нас кад је такав лик ушао у НАРОДНУ СКУПШТИНУ.