Topić: Dokument drže u tajnosti?

- Dogovor je definitivno postignut pod palicom predstavnika međunarodne zajednice, odnosno pojedinih ambasadora, a dijelom je uslijedio i zbog straha da bi se kockice u formiranju Savjeta ministara BiH mogle posložiti drugačije, te da bi neki akteri lako mogli ispasti iz dobitne kombinacije, kazala je Topić u razgovoru za Vijesti.

Bosna i Hercegovina 21.11.2019 | 22:07
Topić: Dokument drže u tajnosti?
Politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić kaže da je dogovor lidera u BiH došao kao grom iz vedra neba, iako se na njemu radilo u tajnosti.

"Logično pitanje koje postavljam - da li je ovaj dogovor mogao da se postigne i ranije, a ne da se bh. javnost mrcvari do granica iznemoglosti, i šta je to presudilo da se tako „brzo“, preko noći, naši političari ipak mogu dogovoriti - pita se Topić

"Zanimljivo je, ocjenjuje, da su već neko vrijeme savjetnici članova Predsjedništva BiH iza očiju javnosti radili na stvaranju prihvatljivog papira za Brisel i da je ipak riječ o dokumentu koji se skriva od javnosti".

- Dakle, o samom sadržaju dokumenta možemo nagađati, što se i sada radi, zavisno od oka posmatrača. Izvjesno je jedino da je dokument promijenio naziv i kao tačka sporenja u vidu ANP-a postao prihvatljiv za sve pregovarače i neprihvatljiv za oponente - navodi Topić.

- Već je viđena politička praksa u bh. političkom životu, mišljenja je naša sagovornica, da usvojeni dokument brane svi koji bi trebali biti u sastavu novog saziva Savjeta ministara BiH, dok ga istovremeno napada opozicija.

- Uobičajeno je napadati iz svih raspoloživih oružja, braniti neodbranjivo, tumačiti neviđeno i nepročitano. To je stil političkog življenja kod nas i uopšte me ne čude ovakve reakcije. Politička bitka se ovdje vodi veće decenijama podizanjem političke temperature. Danas ćete zagovarati jednu političku ideju, kada to čini politički protivnik, napast ćete ga, jer je on taj koji zagovara nešto. Kad on to čini, to je vrlo loše, a kad istu stvar radimo mi, onda je to najbolja politička opcija - naglašava Topić.

Naši političari, nastavlja, majstori su političke manipulacije „i dok su im stada ovakva, ne treba da brinu za svoju političku budućnost“.

- Čak se unutar jedne grupe ne postavlja pitanje što ste danas govorili jedno, sutra branite drugo. Najbolje ću to ilustrovati kroz komentar Nenada Stevandića, koji dokument vidio nije, ali bezuslovno vjeruje Dodikovom tumačenju istog - poručila je Topić.

Dogovor je, smatra, definitivno postignut pod palicom predstavnika međunarodne zajednice, odnosno pojedinih ambasadora, a dijelom je uslijedio i zbog straha da bi se kockice u formiranju Savjeta ministara BiH mogle posložiti drugačije, te da bi neki akteri lako mogli ispasti iz dobitne kombinacije, kazala je Topić u razgovoru za Vijesti.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Total Damage!

21.11.2019 21:18

BiH je jedan prljavi protektorat u realizaciji korisnih domacih idiota. Sve to se naziva evropska kultura i demokratija!

ODGOVORITE
Name

Pricao mi jedan sto je gledao kako ovaj drugi to gleda

21.11.2019 21:47

Ja vjerujem Stevandiću.

ODGOVORITE
Name

milan

22.11.2019 05:30

Tuzno je da oni koje je izabrao narod i koji su polozili zakletvu o svom radu da ce biti javan, kriju id naroda. Al neka, ko sto je neko rekao jednom: narod je stoka

ODGOVORITE
Name

Gargo

22.11.2019 06:08

Pa Stevandiću se mora vjerovati, jer uz njega je inelektualna gromada Vasić K . i slični.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

22.11.2019 09:03

Бојим се ја за нас кад је такав лик ушао у НАРОДНУ СКУПШТИНУ.