Стали возови у Канади због штрајка возача

Око 3. 000 радника Канадске државне железнице, највећег жељезничког оператера у земљи, ступило је данас у штрајк због неуспјеха преговора с менаџментом о новом колективном уговору, саопштио је синдикат “Тимстерс Канада”.

Свијет 19.11.2019 | 13:46
Стали возови у Канади због штрајка возача
– Кондуктери, возачи и радници на одржавању возова и пруга Канадске националне жељезнице сада су званично у штрајку – објавио је синдикат на Твотеру, преноси агенција Ројтерс.

Канада, један од највећих свјетских извозника пољопривредних производа, ослања се на своје двије главне жељезничке компаније за превоз уљане репице (канола) и пшенице на велику даљину – од фарми на западу земље до лука.

Превозници сирове нафте из Алберти такође све више користе возове за испоруке америчким рафинеријама као алтернативу пребукираним нафтоводима. 

Синдикат је у суботу обавијестио компанију о ступању у 72-часовни штрајк након што су преговори запали у ћорсокак. Ово је први штрајк у Канадској државној жељезници у послиедњих 10 година.

Портпарол “Тимстерс” синдиката Кристофер Монет изјавио је у понедјељак да је штрајк услиједио јер су радници у преговорима “наишли на зид” када се ради о питањима везаним за здравље и безбједност.

Претходни колективни уговор је истекао 23. јула.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар