Stali vozovi u Kanadi zbog štrajka vozača

Oko 3. 000 radnika Kanadske državne železnice, najvećeg željezničkog operatera u zemlji, stupilo je danas u štrajk zbog neuspjeha pregovora s menadžmentom o novom kolektivnom ugovoru, saopštio je sindikat “Timsters Kanada”.

Svijet 19.11.2019 | 13:46
Stali vozovi u Kanadi zbog štrajka vozača
– Kondukteri, vozači i radnici na održavanju vozova i pruga Kanadske nacionalne željeznice sada su zvanično u štrajku – objavio je sindikat na Tvoteru, prenosi agencija Rojters.

Kanada, jedan od najvećih svjetskih izvoznika poljoprivrednih proizvoda, oslanja se na svoje dvije glavne željezničke kompanije za prevoz uljane repice (kanola) i pšenice na veliku daljinu – od farmi na zapadu zemlje do luka.

Prevoznici sirove nafte iz Alberti takođe sve više koriste vozove za isporuke američkim rafinerijama kao alternativu prebukiranim naftovodima. 

Sindikat je u subotu obavijestio kompaniju o stupanju u 72-časovni štrajk nakon što su pregovori zapali u ćorsokak. Ovo je prvi štrajk u Kanadskoj državnoj željeznici u posliednjih 10 godina.

Portparol “Timsters” sindikata Kristofer Monet izjavio je u ponedjeljak da je štrajk uslijedio jer su radnici u pregovorima “naišli na zid” kada se radi o pitanjima vezanim za zdravlje i bezbjednost.

Prethodni kolektivni ugovor je istekao 23. jula.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar