“Макрон жели да замијени НАТО, ми да га ојачамо”

Њемачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер дистанцирала се од недавне критике Емануела Макрона на рачун НАТО рекавши да док предсједник Француске жели да замени тај војни савез, Њемачка жели да га ојача.

Свијет 18.11.2019 | 17:39
“Макрон жели да замијени НАТО, ми да га ојачамо”
Макрон је у интервјуу за Економист недавно рекао да је НАТО у стању мождане смрти, а да Европа не може више да се ослони на САД те да између Вашингтона и савезника у НАТО не постоји координација у доношењу стратешких одлука.

У интервјуу за Велт ам Зонтаг, њемачка министарка каже да се Берлин слаже да је потребна већа европска сарадња у безбједносној политици, али да Париз има другачију перспективу од Берлина, преноси Политицо.еу.

– Кад Француска говори о већој европској сарадњи у одбрани, они говоре о стратешкој аутономији. Французи желе снажну европску сарадњу која ће замијенити НАТО – рекла је Крамп-Каренбауер. 

Она је додала да је са друге стране више забринута за способност дјеловања.

– Моје становиште је да свако јачање европске одбране такође јача европски стуб у НАТО – рекла је Крамп-Каренбауер или краће АКК, како је зову у Њемачкој.

Шефица њемачких демохришћана оцијенила је и да “Француска има другачију војну културу од Њемачке”.

– То се одражава у најновијим приједлозима њеног предсједника. Али Њемачка такође има своје интересе – рекла је она истакавши значај партнерства Берлина и Париза као и његову интеграцију у НАТО.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Позитиван Расизам?

18.11.2019 17:15

“Француска има другачију војну културу од Њемачке”

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

18.11.2019 18:42

промијенице ван мигранти и имена дрзава

ОДГОВОРИТЕ