“Makron želi da zamijeni NATO, mi da ga ojačamo”

Njemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer distancirala se od nedavne kritike Emanuela Makrona na račun NATO rekavši da dok predsjednik Francuske želi da zameni taj vojni savez, Njemačka želi da ga ojača.

Svijet 18.11.2019 | 17:39
“Makron želi da zamijeni NATO, mi da ga ojačamo”
Makron je u intervjuu za Ekonomist nedavno rekao da je NATO u stanju moždane smrti, a da Evropa ne može više da se osloni na SAD te da između Vašingtona i saveznika u NATO ne postoji koordinacija u donošenju strateških odluka.

U intervjuu za Velt am Zontag, njemačka ministarka kaže da se Berlin slaže da je potrebna veća evropska saradnja u bezbjednosnoj politici, ali da Pariz ima drugačiju perspektivu od Berlina, prenosi Politico.eu.

– Kad Francuska govori o većoj evropskoj saradnji u odbrani, oni govore o strateškoj autonomiji. Francuzi žele snažnu evropsku saradnju koja će zamijeniti NATO – rekla je Kramp-Karenbauer. 

Ona je dodala da je sa druge strane više zabrinuta za sposobnost djelovanja.

– Moje stanovište je da svako jačanje evropske odbrane takođe jača evropski stub u NATO – rekla je Kramp-Karenbauer ili kraće AKK, kako je zovu u Njemačkoj.

Šefica njemačkih demohrišćana ocijenila je i da “Francuska ima drugačiju vojnu kulturu od Njemačke”.

– To se odražava u najnovijim prijedlozima njenog predsjednika. Ali Njemačka takođe ima svoje interese – rekla je ona istakavši značaj partnerstva Berlina i Pariza kao i njegovu integraciju u NATO.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pozitivan Rasizam?

18.11.2019 17:15

“Francuska ima drugačiju vojnu kulturu od Njemačke”

ODGOVORITE
Name

Joja

18.11.2019 18:42

promijenice van migranti i imena drzava

ODGOVORITE