У недјељу представљање књиге "Пророк Милош Милојевић"

У организацији Епархије шабачке СПЦ и Управе манастира Илиње, у Мачви, код Шапца, у недељу ће, по благослову епископа шабачког Лаврентија, бити представљена књига „Пророк Милош Милојевић“, академика СКАНУ Драгољуба Драга Мирковића из Бијељине, родом из Мацавара, у Бањанима, у Старој Херцеговини, који је годинама истраживао живот и дело тог знаменитог Србина и Мачванина.

Србија 15.11.2019 | 16:15
У недјељу представљање књиге "Пророк Милош Милојевић"
Милојевић је један од највећих српских интелектуалаца, родољуба, професора, полиглота, писаца, чије су круги красила свих пет таковских ордена из 19. века, а рођен је у селу Црна Бара, у Мачви, која се, у давна времена, звана Јордан.

Велика културна и научна заоставштина Милојевића је, и даље, непознатој мести, а на неким местима, где стоји, још је недоступна истраживачима, што се добрано уверио и Драго Мирковић, али није одустао од осветљавања тако великог дела и тако велике личности, неправедно скрајнуте.

-Ово је прва промоција књиге о чувеном Милошу у његовој родној Мачви, за коју влада велико интересовање, не само људи из овог дела Србије -каже протођакон др Љубомир Ранковић, који ће, поред осталих, говирити и Милојевићу и књизу коју му је посветио писац из Бијељине, из Републике Српске. -Наши манастири, и треба, да враћају у свбоје скуте и културу и образовање, уз духовност, јер то су били у древна времена и нема разлога да бе буду и сада.

Домаћин ове светковине је игуман манастира Илиње, отац Исајија, и није случајно што се књига представља у овој богомољи, где живе монаси.Милојевићеве су огромне заслуге што у Србији, у његово доба, није укинуто монаштво, како се власт била намерачила.Да би то спречио, готово преко ноћи, написао је књигу и указао на значај монаштва за наш род и нашу отаџбину, а не само Српску православну цркву.И ова свечаност културе је посвећења великом јубилеју 800 година од аутокефалности СПЦ.

(БН/В.М)

Коментари / 0

Оставите коментар