U nedjelju predstavljanje knjige "Prorok Miloš Milojević"

U organizaciji Eparhije šabačke SPC i Uprave manastira Ilinje, u Mačvi, kod Šapca, u nedelju će, po blagoslovu episkopa šabačkog Lavrentija, biti predstavljena knjiga „Prorok Miloš Milojević“, akademika SKANU Dragoljuba Draga Mirkovića iz Bijeljine, rodom iz Macavara, u Banjanima, u Staroj Hercegovini, koji je godinama istraživao život i delo tog znamenitog Srbina i Mačvanina.

Srbija 15.11.2019 | 16:15
U nedjelju predstavljanje knjige "Prorok Miloš Milojević"
Milojević je jedan od najvećih srpskih intelektualaca, rodoljuba, profesora, poliglota, pisaca, čije su krugi krasila svih pet takovskih ordena iz 19. veka, a rođen je u selu Crna Bara, u Mačvi, koja se, u davna vremena, zvana Jordan.

Velika kulturna i naučna zaostavština Milojevića je, i dalje, nepoznatoj mesti, a na nekim mestima, gde stoji, još je nedostupna istraživačima, što se dobrano uverio i Drago Mirković, ali nije odustao od osvetljavanja tako velikog dela i tako velike ličnosti, nepravedno skrajnute.

-Ovo je prva promocija knjige o čuvenom Milošu u njegovoj rodnoj Mačvi, za koju vlada veliko interesovanje, ne samo ljudi iz ovog dela Srbije -kaže protođakon dr LJubomir Ranković, koji će, pored ostalih, goviriti i Milojeviću i knjizu koju mu je posvetio pisac iz Bijeljine, iz Republike Srpske. -Naši manastiri, i treba, da vraćaju u svboje skute i kulturu i obrazovanje, uz duhovnost, jer to su bili u drevna vremena i nema razloga da be budu i sada.

Domaćin ove svetkovine je iguman manastira Ilinje, otac Isajija, i nije slučajno što se knjiga predstavlja u ovoj bogomolji, gde žive monasi.Milojevićeve su ogromne zasluge što u Srbiji, u njegovo doba, nije ukinuto monaštvo, kako se vlast bila nameračila.Da bi to sprečio, gotovo preko noći, napisao je knjigu i ukazao na značaj monaštva za naš rod i našu otadžbinu, a ne samo Srpsku pravoslavnu crkvu.I ova svečanost kulture je posvećenja velikom jubileju 800 godina od autokefalnosti SPC.

(BN/V.M)

Komentari / 0

Ostavite komentar