Дјела Исидоре Секулић на Коларцу

У задужбини Илије Коларца, у сарадњи са Пастоирским центром из Београда, вечерас у 19 часова биће представљена недавно објављена сабрана дела Исидоре Секулић, у издању шабачког „Гласа Цркве“ у којима су и необјављени рукописи, они који се односе на светог владику Николаја Велимировића и есеје.

Србија 13.11.2019 | 13:11
Дјела Исидоре Секулић на Коларцу
О делу чувене списатељице и, по многима, најумније Српскиње свих времена, говориће владика Лаврентије, најстарији епископ, данас, не само у СПЦ, већ и у читавом православном свету, по годинама архијерејског стажа, који е био на опелу Исидоре Секулић, затим академик Матија Бећковић, професор др Миро Ломпар и протођакон др Љубомир Ранковић, уредник издања.

Молитве славне Исидоре говориће Биљана Ђуровић, драмска уметница.

- Лично сам познавао славну списатељицу и присуствовао њеној скромној и необичној сахрани на Топчидерском гробљу, са њеним парохом и духовником протом Гвозденом Милошевићем - каже владика Лаврентије.

Исидорина жеља била је да се над њеним одром прочита њој "драга Молитва Господња".

Ту молитву је, са протиним благословом, својим топлим гласом на дирљив начин прочитао,тада млади теолог, Живко Трифуновић, који се те године у августу замонашио.

На промоцији ће владика евоцирати успомене на Исидорин скромни испраћај, којем су присуствовали сви велики и славни српски и југословенски писци на челу са Ивом Андрићем. Скромност највеће и најумније Српкиње учврстила је младог студента у одлуци да прими монашки чин.

(БН/В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар