Djela Isidore Sekulić na Kolarcu

U zadužbini Ilije Кolarca, u saradnji sa Pastoirskim centrom iz Beograda, večeras u 19 časova biće predstavljena nedavno objavljena sabrana dela Isidore Sekulić, u izdanju šabačkog „Glasa Crkve“ u kojima su i neobjavljeni rukopisi, oni koji se odnose na svetog vladiku Nikolaja Velimirovića i eseje.

Srbija 13.11.2019 | 13:11
Djela Isidore Sekulić na Kolarcu
O delu čuvene spisateljice i, po mnogima, najumnije Srpskinje svih vremena, govoriće vladika Lavrentije, najstariji episkop, danas, ne samo u SPC, već i u čitavom pravoslavnom svetu, po godinama arhijerejskog staža, koji e bio na opelu Isidore Sekulić, zatim akademik Matija Bećković, profesor dr Miro Lompar i protođakon dr Ljubomir Ranković, urednik izdanja.

Molitve slavne Isidore govoriće Biljana Đurović, dramska umetnica.

- Lično sam poznavao slavnu spisateljicu i prisustvovao njenoj skromnoj i neobičnoj sahrani na Topčiderskom groblju, sa njenim parohom i duhovnikom protom Gvozdenom Miloševićem - kaže vladika Lavrentije.

Isidorina želja bila je da se nad njenim odrom pročita njoj "draga Molitva Gospodnja".

Tu molitvu je, sa protinim blagoslovom, svojim toplim glasom na dirljiv način pročitao,tada mladi teolog, Živko Trifunović, koji se te godine u avgustu zamonašio.

Na promociji će vladika evocirati uspomene na Isidorin skromni ispraćaj, kojem su prisustvovali svi veliki i slavni srpski i jugoslovenski pisci na čelu sa Ivom Andrićem. Skromnost najveće i najumnije Srpkinje učvrstila je mladog studenta u odluci da primi monaški čin.

(BN/V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar