"Макрон Србију доживљава као важног партнера"

Предсједник Александар Вучић изјавио је данас да француски предсједник Емануел Макрон доживљава Србију као веома важног партнера у контексту европске безбиједности, и да јој, као највећој и најзначајнијој земљи Западног Балкана, придаје посебан значај у европским интеграцијама.

Србија 12.11.2019 | 19:03
"Макрон Србију доживљава као важног партнера"
Вучић је изразио очекивање да ће на Самиту ЕУ у Загребу све бити јасно кад је ријеч о даљој политици проширења и европским интеграцијама.

Вучић је за ТВ Прву, на питање да ли сматра да Макрон жели да види Србију у ЕУ, одговорио да мисли да да, али прије тога шеф француске државе жели да постави нека нова правила за саму Унију.

– Он говори искрено, отворено, а ја волим тај приступ, јер знате на чему сте. То што ће неко да прича како је све дивно и бајно, а у ствари онда проведете 50 година као Турска чекајући нешто што знате да нећете дочекати, тај приступ не разумијем – казао је он.

Предсједник је нагласио да воли што са Макроном може да разговара на искрен и поштен начин.

– Мислим да он Србију добро доживљава из још једног угла у смислу европске безбиједности као веома важног партнера – подвукао је он.

Макронова агенда

Вучић је рекао да Макрон има своју агенду за многе друге земље у ЕУ, и да жели да са њима разговара о томе каква ће да буде Унија.

– Ја сам тражио појашњавање свега. Да тачно каже која су то правила. Структурни фондови или не. Колико чујем, Холандија се томе противи. Остаје да се види да се договоре. Очекујем на Самиту у Загребу да све буде јасно – нагласио је он. 

Одлазак у Загреб

Поводом његовог евентуалног одласка у Загреб, на конгрес Европске народне партије, и упитан за кога је то незгодније питање – за њега или за хрватске званичнике, предјседник Србије је одговрио да не види зашто би то за њега било незгодно, јер је тамо већ ишао и ништа му, истиче, није било незгодно, јер је увек говорио истину.

– Ако је некоме од њих незгодно или не умију да објасне како је могуће да нацистички злочинац Миле Будак буде награђен бројним споменицима и улицама широм Хрватске, мени није ни мало – рекао је Вучић.

Како је примијетио, Хрвати би да забрањују постављање спомен плоче, унутар спомен собе, унутар једне касарне или војне зграде (генералу некадашње ЈНА Младену Братићу), човеку који је био војник, командант бригаде, и који ни за шта нигде није осуђен.

– То је страшан проблем због којег ви упућујете протест, а није пробем да нацистички злочинац, министар у влади усташке НДХ има толике споменике и улице, човјек који се залагао за убијање једне трећине Срба, за протјеривање једне трећине и да се трећина преведе у католичанство. Па, чекајте… И ви онда причате о европским вриједностима… – рекао је Вучић.

Упитан да ли ће ићи у Загреб, одговорио је:

– Сутра или прекосутра чућете. Написаћу једно писмо. Волим да пишем у посљедње вријеме.



(БН/Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мрки

13.11.2019 06:47

Мислимо да смо велики а тако смо мали смијем се на силу бавеци се прослости а будуцност видимо негдје на западу. ТУЗНА НАМ ПРОСЛОСТ, ЈОС ТУЗНИЈА БУДУЦНОСТ.?..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сит свега

13.11.2019 07:26

Док једни несто "дозивљавају" други једва презивљавају.

ОДГОВОРИТЕ