"Makron Srbiju doživljava kao važnog partnera"

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da francuski predsjednik Emanuel Makron doživljava Srbiju kao veoma važnog partnera u kontekstu evropske bezbijednosti, i da joj, kao najvećoj i najznačajnijoj zemlji Zapadnog Balkana, pridaje poseban značaj u evropskim integracijama.

Srbija 12.11.2019 | 19:03
"Makron Srbiju doživljava kao važnog partnera"
Vučić je izrazio očekivanje da će na Samitu EU u Zagrebu sve biti jasno kad je riječ o daljoj politici proširenja i evropskim integracijama.

Vučić je za TV Prvu, na pitanje da li smatra da Makron želi da vidi Srbiju u EU, odgovorio da misli da da, ali prije toga šef francuske države želi da postavi neka nova pravila za samu Uniju.

– On govori iskreno, otvoreno, a ja volim taj pristup, jer znate na čemu ste. To što će neko da priča kako je sve divno i bajno, a u stvari onda provedete 50 godina kao Turska čekajući nešto što znate da nećete dočekati, taj pristup ne razumijem – kazao je on.

Predsjednik je naglasio da voli što sa Makronom može da razgovara na iskren i pošten način.

– Mislim da on Srbiju dobro doživljava iz još jednog ugla u smislu evropske bezbijednosti kao veoma važnog partnera – podvukao je on.

Makronova agenda

Vučić je rekao da Makron ima svoju agendu za mnoge druge zemlje u EU, i da želi da sa njima razgovara o tome kakva će da bude Unija.

– Ja sam tražio pojašnjavanje svega. Da tačno kaže koja su to pravila. Strukturni fondovi ili ne. Koliko čujem, Holandija se tome protivi. Ostaje da se vidi da se dogovore. Očekujem na Samitu u Zagrebu da sve bude jasno – naglasio je on. 

Odlazak u Zagreb

Povodom njegovog eventualnog odlaska u Zagreb, na kongres Evropske narodne partije, i upitan za koga je to nezgodnije pitanje – za njega ili za hrvatske zvaničnike, predjsednik Srbije je odgovrio da ne vidi zašto bi to za njega bilo nezgodno, jer je tamo već išao i ništa mu, ističe, nije bilo nezgodno, jer je uvek govorio istinu.

– Ako je nekome od njih nezgodno ili ne umiju da objasne kako je moguće da nacistički zločinac Mile Budak bude nagrađen brojnim spomenicima i ulicama širom Hrvatske, meni nije ni malo – rekao je Vučić.

Kako je primijetio, Hrvati bi da zabranjuju postavljanje spomen ploče, unutar spomen sobe, unutar jedne kasarne ili vojne zgrade (generalu nekadašnje JNA Mladenu Bratiću), čoveku koji je bio vojnik, komandant brigade, i koji ni za šta nigde nije osuđen.

– To je strašan problem zbog kojeg vi upućujete protest, a nije probem da nacistički zločinac, ministar u vladi ustaške NDH ima tolike spomenike i ulice, čovjek koji se zalagao za ubijanje jedne trećine Srba, za protjerivanje jedne trećine i da se trećina prevede u katoličanstvo. Pa, čekajte… I vi onda pričate o evropskim vrijednostima… – rekao je Vučić.

Upitan da li će ići u Zagreb, odgovorio je:

– Sutra ili prekosutra čućete. Napisaću jedno pismo. Volim da pišem u posljednje vrijeme.(BN/Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mrki

13.11.2019 07:47

Mislimo da smo veliki a tako smo mali smijem se na silu baveci se proslosti a buducnost vidimo negdje na zapadu. TUZNA NAM PROSLOST, JOS TUZNIJA BUDUCNOST.?..!

ODGOVORITE
Name

Sit svega

13.11.2019 08:26

Dok jedni nesto "dozivljavaju" drugi jedva prezivljavaju.

ODGOVORITE