Шта је договорено у Охриду и гдје је ту БиХ?

Грађани Србије, Сјеверне Македоније и Албаније путоваће преко граница те три земље само с личном картом, договорено је на дводневном самиту челника три западнобалканске државе у недјељу у македонском Охриду, а иницијатива чији је циљ слобода кретања роба, људи и капитала названа је "мали Шенген".

Босна и Херцеговина 10.11.2019 | 21:47
Шта је договорено у Охриду и гдје је ту БиХ?
Челници земаља западног Балкана расправљали су у недјељу о конкретним корацима подстицања заједничког пројекта регионалног тржишта, недуго након што је Европска унија одбила отворити преговоре о приступању ЕУ-у са Скопљем и с Тираном.

За успоставу "малог Шенгена" неопходно је да се донесе низ мјера, прописа и закона како би се оствариле идеје које су у Охриду представили српски предсједник Александар Вучић, македонски премијер Зоран Заев и албански шеф Владе Еди Рама.

Заев је новинарима објаснио како акциони план предвиђа цјелодневни рад граница и кретање само с личном картом између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, омогућавање услова попут брзих возних тракова за камионе на граничним прелазима, те мјере за узајамно признавање свих докумената за храну и ветерину, у циљу мобилности робе, људи, капитала услуга, те свега што "значе четири темељне европске слободе".

Он је рекао да је разрађен "конкретан план" како да се узајамно признају дипломе између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, тако да "домаћи и иностраних улагачи имају комплетну слику" о кадровској структури у регији.

Нове перспективе

"То ће отворити нове перспективе и ново поглавље за регион. Мислим да ће сви пригрлити ову иницијативу јер управо она нас чини већим фактором пред европским земљама”, оцијенио је Заев.

Вучић је новинарима рекао да у тим договорима и иницијативи нема пандана некадашњој Југославији, те да ће се "за мање од двије године видјети знатан постотак раста инвестиција у све три земље", јер  ће "заједнички креирати нови амбијент".

"Нема ту никаквих 'Југославија', већ само бољег живота за све наше грађане, да се лакше крећу, лакше живе, и да имамо озрачје нормалности, а не сукоба и мржње", рекао је Вучић.

Он очекује да ће већ до краја ове године грађанима Србије и Албаније бити омогућено путовање у оба смјера само уз личну карту.

Рама је сугерисао како би у "мали Шенген" "требало укључити и Косово, на равноправан начин и на легалним основама".

Он очекује да Косово на сљедећем састанку у Драчу буде представљено као и остале државе регије.

БиХ, Црна Гора и Косово преферирају Еуропску унију у односу на "мали Шенген"

Договор Вучића, Заева и Раме не дијеле у потпуности друга два учесника скупа у Охриду - предсједајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, те министрица привреде Црне Горе Драгица Секулић, а - судећи по првим реаговањима - ни политички челници у Приштини.

Према извјештајима београдских медија из Охрида, Звиздић је нагласио како у БиХ нема консензуса или коначног стајалишта о иницијативи "мали Шенген", иако је начелно опредијељена за јачање сарадње у регији.

Звиздић је истакао да "примаран фокус БиХ остају европске интеграције", те да ће "БиХ коначно стајалиште донијети у складу са својим процедурама и "послије озбиљне анализе" у институцијама, пословној заједници и међу стручњацима "из области које иницијатива третира".

Предсједајући Савјета министара БиХ је примијетио да, ако је дио иницијативе брисање граница, онда је - са стајалишта БиХ - немогуће брисање граница које претходно нису потпуно дефиниране.

Секулић је изјавила да њена земља сваку иницијативу мјери кроз два стајалишта, да ли убрзава пут Црне Горе ка Европској унији, те које користи доноси црногорским грађанима и господарству.

И Звиздић и Секулић су, одговарајући на питање новинара да ли је "мали Шенген" алтернатива евроинтеграцијама, нагласили да за њихове земље "нема алтернативе" европским интеграцијама.

Нова Југославија?

Вучић и Рама одлучно су негирали да се охридском иницијативом жели замијенити европерспектива земаља регије.

С друге стране, упркос Раминој идеји да се на сљедећем скупу иницијативи "мали Шенген" придружи и самопроглашено Косово, прве поруке из Приштине нису благонаклоне.

Вођа Демократског савеза Косова (ЛДК) и будући коалицијски партнер у косовској влади Иса Мустафа успротивио се "мини Шенгену", оцијенивши да такве иницијативе "удаљавају земље западног Балкана од европских интеграција" и стављају их под окриље Евроазије којом доминира Русија, преносе приштински медији.

"То су маневри Србије да Европској унији наметне обвезе за нормализирање односа с Косовом и признавање независности Косова. Можда премијери Албаније и Сјеверне Македоније имају јасну представу где су интереси њихових земаља, али то за Косово није", наводи портал Косово Онлине Мустафу.

"На први поглед дјелује атрактивно, али у основи воде у нову Југославију - с Албанијом, а без Хрватске и Словеније. То су идеје које ми нисмо подржали док смо водили владу и нећемо их подржати ни на власти ни у опозицији. Баш као што не подржавамо промјену државних граница Косова", истакао је Мустафа.



(БН/Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Посавски гонич

10.11.2019 20:01

Као прво дефинисати границе,затим понистити све споразуме који нису потписани са дрзавом БиХ, признати геноцид . Онда моземо даље прицати и потписивати споразуме

ОДГОВОРИТЕ
Name

без везе

10.11.2019 20:54

Да није тузно било би смијесно .Цовјеце овдје се удрузују земље ради брзег протока роба и услига. БиХ нико није ни позвао а ако се буде зељела прикљуцити мораце тразити дозволу тих дрзава. Као и увијек каснимо иза свега .

Name

ре гониц

10.11.2019 22:20

Нико ту твоју граџанску БиХ ни не зове нити ће.

Name

Титаник

11.11.2019 04:22

Ја сам Србин из БиХ али убрзо не БиХ, идем живети у Србију. Све више одговарају они стари вицеви о Босанцима па неби да више живим у Босни.Хвала и Довиђења.

Name

Тртмрт

11.11.2019 04:33

Дно дна си

Name

Ре Гониц

11.11.2019 05:46

Пптписујем све има јос додат

Name

Хихихии

11.11.2019 06:34

Кад будемо улазили у Хрватску говорицемо, ми смо из "Доњег шенгена"

Name

Мирко

11.11.2019 07:26

Ово је стварање Велике Србије.

Name

Јоја

11.11.2019 07:12

гледај ти фазона слусалица за превод а боље знају српски него свој матерњи језик ... прицацете ви српски поново

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

11.11.2019 09:59

12милиона становника, Србија, Македонија, Албанија и Црна Гора, а један Исранбул илу Мисква преко 13мулуона.Наравно да се не мозе бити конкурентан и постици неки економаки резултати. Па боље да остварују народи који ту зиве, него да се увози све па и људски фактор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без људи нема ни дрзава

11.11.2019 10:02

На крају се схватило са су људи највеци ресурс.

ОДГОВОРИТЕ