Тројици чланова ЦИК-а БиХ истекао давно мандат

Због нерада Парламента БиХ и политике која блокира успоставу власти и парламентарних комисија, Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ с крајем овог мјесеца имаће пет од седам чланова којима је истекао мандат, мада имају законску обавезу обављати дужност до именовања нових чланова.  

Босна и Херцеговина 10.11.2019 | 09:50
Тројици чланова ЦИК-а БиХ истекао давно мандат
Бранку Петрићу и Суаду Арнаутовићу седмогодишњи мандат је истекао још у септембру прошле године. У овом мјесецу исто ће се десити с Ахметом Шантићем, Стјепаном Микићем и Новаком Божичковићем.

– Прекршен је Изборни закон БиХ, који је прописао да се 30 дана прије истека мандата расписује конкурс – казао нам је Вехид Шехић, некадашњи члан ЦИК и политички аналитичар.

Конкурс треба расписати парламентарна Комисија за избор и именовање чланова ЦИК, које нема. У коначници, чланове ЦИК именује Представнички дом Парламента, који је у блокади.

Шехић каже да је извјесно да ће овакав сазив ЦИК провести и локалне изборе идуће године, с обзиром на то да се од расписивања до потврђивања избора не могу бирати нови чланови.

Одлука о расписивању локалних избора требала би бити донесена почетком маја. 

– Нажалост, законом је предвиђена и ова ситуација, па је речено да ће члан ЦИК радити док не буде именован нови. Све што не би требало бити, код нас је по закону. Овдје није до ЦИК-а, већ до Парламента БиХ. Овако ће бити све док се не измијени Изборни закон, не пропишу рокови и посљедице за неодговорност – додао је Шехић.

У ЦИК истичу да је политика та која није урадила свој посао, а требала је и могла је.

Законски, кажу у ЦИК, њима не може истећи мандат, већ се он продужава док се не заврши изборни циклус, а он још траје јер још немамо предсједника и потпредсједнике ФБиХ.

– Пет чланова ЦИК-а бит ће само дуже у мандату. Такође, када члану истекне седмогодишњи мандат, он наставља обављати дужност до избора новога. Није остављена могућност да нема једног члана ЦИК-а – појаснио је предсједник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић.

(Аваз)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Гергелy

10.11.2019 08:54

Тај ЦИК треба укинути и цему и коме слузи.Ниу једној дрзави не постоји ЦИК као стални орган само привремено за вријеме избора и послије избора се укида као орган до сљедеци избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

10.11.2019 18:30

Изгледа да добро уносе податке, по оцјени владајућих.

Name

Гламоч

10.11.2019 19:01

Браво, ово је тачно. Али кад већ постоје, могли су сваког дана сјести и ручно провјерити гласачке листиће, јер ког ђавла раде по цијели дан.

Name

Милан

10.11.2019 09:01

Они се држе ту да би провели и затаскали покрадене изборе. Они су послушници снсд-а, хдз и сда, странака које краду и купују изборе. Послушници им требају да аминују и да прикажу крадју као фактичко стање, у томе им помажу и ови странци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

10.11.2019 09:21

Цикајте метузалеми док и последњи младиц бе иде из ове вукојебине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старац Фочо

10.11.2019 09:32

Каква Изборна комисија-такви нам и избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.11.2019 19:15

Каква дрзава такав И закон нема дрзаве нема закона Милорад је у праву вјестацка творевина заснована на темељима тероризма И нато фасизма

Name

Па

10.11.2019 09:57

Шта има везе што им је истекао мандат? Кад може по Закону Звиздић обављати законодавну и извршну власт истовремено могу и они наставити своју функцију. На крају крајева свима њима (политичарима) је истекао мандат давних дана а ни један није отишао. Што би и они? Јад, беда и туга од државе, а нама је баш добра јер ми то желимо и Срби и Бошњаци и Хрвати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која

10.11.2019 10:27

Исто као и диррктор СИПА-е. Нелегални и нелегитимни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими 53

10.11.2019 10:43

Петрицу ,Петрицу ,не напустај ЦИК до следецих избора ,ваља опет "намјестати" Милиним послусницима ,кладим се да вас неце смјенити ни за сто година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биједно

10.11.2019 10:59

Зато Додик и блокира рад парламента БиХ јер му одговарају и Пертић и Арнаутовић ради легализације покрадених избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

10.11.2019 11:24

Што ако је прошао мандат?!Овде је све могуће!Земља чуда!Овде више никаква критика не помаже на рачун корумпиране власти.Једино још преостаје да се бржи са ових простора било где,јер свугдје је нормалније,па чак и у неким племенским земљама.Тројица "мускетара" Д, Ч,И су поклопили својим шакама све,ама баш све и неприкосновено владају,погазен је и Устав и све остале законске институције.Тезе од било које диктатуре у са временом свету.Све то пред очима демократске Европе која све то проматра и као да се њих ништа не тиче.Вероватно не тиче,држе нас у Реду и све је под контролом.Ста њих брига за криминал,људске слободе,кршење Закона.Бас ништа!Ту је био и њихов Вигенмарк,одлично се уклопио у политицки тројац,ту је Високи представник,иста прича...дигнута су руке са ових простора,браца по лоповлуку сигурно држе све конце у својим рукама...Нека нам је са срећом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

10.11.2019 11:55

Бас фино,знаци нема избора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Највеце зло

10.11.2019 18:26

Које је задесило и уназадило БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муљазе

10.11.2019 18:28

Криминал и корупција.

ОДГОВОРИТЕ