Trojici članova CIK-a BiH istekao davno mandat

Zbog nerada Parlamenta BiH i politike koja blokira uspostavu vlasti i parlamentarnih komisija, Centralna izborna komisija (CIK) BiH s krajem ovog mjeseca imaće pet od sedam članova kojima je istekao mandat, mada imaju zakonsku obavezu obavljati dužnost do imenovanja novih članova.  

Bosna i Hercegovina 10.11.2019 | 09:50
Trojici članova CIK-a BiH istekao davno mandat
Branku Petriću i Suadu Arnautoviću sedmogodišnji mandat je istekao još u septembru prošle godine. U ovom mjesecu isto će se desiti s Ahmetom Šantićem, Stjepanom Mikićem i Novakom Božičkovićem.

– Prekršen je Izborni zakon BiH, koji je propisao da se 30 dana prije isteka mandata raspisuje konkurs – kazao nam je Vehid Šehić, nekadašnji član CIK i politički analitičar.

Konkurs treba raspisati parlamentarna Komisija za izbor i imenovanje članova CIK, koje nema. U konačnici, članove CIK imenuje Predstavnički dom Parlamenta, koji je u blokadi.

Šehić kaže da je izvjesno da će ovakav saziv CIK provesti i lokalne izbore iduće godine, s obzirom na to da se od raspisivanja do potvrđivanja izbora ne mogu birati novi članovi.

Odluka o raspisivanju lokalnih izbora trebala bi biti donesena početkom maja. 

– Nažalost, zakonom je predviđena i ova situacija, pa je rečeno da će član CIK raditi dok ne bude imenovan novi. Sve što ne bi trebalo biti, kod nas je po zakonu. Ovdje nije do CIK-a, već do Parlamenta BiH. Ovako će biti sve dok se ne izmijeni Izborni zakon, ne propišu rokovi i posljedice za neodgovornost – dodao je Šehić.

U CIK ističu da je politika ta koja nije uradila svoj posao, a trebala je i mogla je.

Zakonski, kažu u CIK, njima ne može isteći mandat, već se on produžava dok se ne završi izborni ciklus, a on još traje jer još nemamo predsjednika i potpredsjednike FBiH.

– Pet članova CIK-a bit će samo duže u mandatu. Takođe, kada članu istekne sedmogodišnji mandat, on nastavlja obavljati dužnost do izbora novoga. Nije ostavljena mogućnost da nema jednog člana CIK-a – pojasnio je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić.

(Avaz)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Gergely

10.11.2019 08:54

Taj CIK treba ukinuti i cemu i kome sluzi.Niu jednoj drzavi ne postoji CIK kao stalni organ samo privremeno za vrijeme izbora i poslije izbora se ukida kao organ do sljedeci izbora.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

10.11.2019 18:30

Izgleda da dobro unose podatke, po ocjeni vladajućih.

Name

Glamoč

10.11.2019 19:01

Bravo, ovo je tačno. Ali kad već postoje, mogli su svakog dana sjesti i ručno provjeriti glasačke listiće, jer kog đavla rade po cijeli dan.

Name

Milan

10.11.2019 09:01

Oni se drže tu da bi proveli i zataskali pokradene izbore. Oni su poslušnici snsd-a, hdz i sda, stranaka koje kradu i kupuju izbore. Poslušnici im trebaju da aminuju i da prikažu kradju kao faktičko stanje, u tome im pomažu i ovi stranci.

ODGOVORITE
Name

Pera

10.11.2019 09:21

Cikajte metuzalemi dok i poslednji mladic be ide iz ove vukojebine

ODGOVORITE
Name

Starac Fočo

10.11.2019 09:32

Kakva Izborna komisija-takvi nam i izbori.

ODGOVORITE
Name

Re

10.11.2019 19:15

Kakva drzava takav I zakon nema drzave nema zakona Milorad je u pravu vjestacka tvorevina zasnovana na temeljima terorizma I nato fasizma

Name

Па

10.11.2019 09:57

Шта има везе што им је истекао мандат? Кад може по Закону Звиздић обављати законодавну и извршну власт истовремено могу и они наставити своју функцију. На крају крајева свима њима (политичарима) је истекао мандат давних дана а ни један није отишао. Што би и они? Јад, беда и туга од државе, а нама је баш добра јер ми то желимо и Срби и Бошњаци и Хрвати.

ODGOVORITE
Name

Koja

10.11.2019 10:27

Isto kao i dirrktor SIPA-e. Nelegalni i nelegitimni.

ODGOVORITE
Name

mimi 53

10.11.2019 10:43

Petricu ,Petricu ,ne napustaj CIK do sledecih izbora ,valja opet "namjestati" Milinim poslusnicima ,kladim se da vas nece smjeniti ni za sto godina.

ODGOVORITE
Name

Bijedno

10.11.2019 10:59

Zato Dodik i blokira rad parlamenta BiH jer mu odgovaraju i Pertić i Arnautović radi legalizacije pokradenih izbora.

ODGOVORITE
Name

MILAN

10.11.2019 11:24

Što ako je prošao mandat?!Ovde je sve moguće!Zemlja čuda!Ovde više nikakva kritika ne pomaže na račun korumpirane vlasti.Jedino još preostaje da se brži sa ovih prostora bilo gde,jer svugdje je normalnije,pa čak i u nekim plemenskim zemljama.Trojica "musketara" D, Č,I su poklopili svojim šakama sve,ama baš sve i neprikosnoveno vladaju,pogazen je i Ustav i sve ostale zakonske institucije.Teze od bilo koje diktature u sa vremenom svetu.Sve to pred očima demokratske Evrope koja sve to promatra i kao da se njih ništa ne tiče.Verovatno ne tiče,drže nas u Redu i sve je pod kontrolom.Sta njih briga za kriminal,ljudske slobode,kršenje Zakona.Bas ništa!Tu je bio i njihov Vigenmark,odlično se uklopio u politicki trojac,tu je Visoki predstavnik,ista priča...dignuta su ruke sa ovih prostora,braca po lopovluku sigurno drže sve konce u svojim rukama...Neka nam je sa srećom..

ODGOVORITE
Name

guz

10.11.2019 11:55

Bas fino,znaci nema izbora

ODGOVORITE
Name

Najvece zlo

10.11.2019 18:26

Koje je zadesilo i unazadilo BiH.

ODGOVORITE
Name

Muljaze

10.11.2019 18:28

Kriminal i korupcija.

ODGOVORITE