Американци траже да Загреб подржи филм о Јасеновцу

Изасланик Стејт департмента за Холокауст Томас К. Јазгерди затражио је од хрватске министарке културе да помогне у реализацији филма о злочинима у Јасеновцу.

Регион 09.11.2019 | 09:07
Американци траже да Загреб подржи филм о Јасеновцу
Он ње је тражено да се састане с нашим редитељем Предрагом Гагом Антонијевићем.

Писмо с таквом молбом министарки Нини Обуљен Корзинек Јазгерди је упутио још у марту, након што је Антонијевића упознао у Вашингтону. У писму којим амерички званичник тражи подршку хрватске владе за филм "Дара из Јасеновца", он представља опус Антонијевића, набраја његове фимове, помиње сарадњу с Оливером Стоуном и Денисом Квејдом и преноси министарки да му је Антонијевић рекао да му је важно да се његов филм базира искључиво на чињеницама.

Продуцент филма Макса Ћатовић за Курир је потврдио аутентичност писма, а београдски дневник пише још да иза тог пројекта стоји амерички експерт за Холокауст Мајкл Беренбаум, а да је продуцент Добривоје Танасијевић - Дан Тана.

Тренутно је, иначе, у току снимање у Белој Цркви, док су касније планирана снимања и у Хрватској.

У глумачкој екипи су Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Вук Костић, а улоге су повјерене и малишанима из Козарске Дубице.

Србија овај филм финансира са 2.300.000 евра.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

вријеме је

09.11.2019 08:59

Такав филм мора да се уради на историјским чињенцама и свијету покаже шта је било , као и генерацијама младих да знају своју историју. Један од најсуровијих логора икада, са здравим умом незамисливим крвожедним усташким убицама, који су се такмичили ко ће више поклати срба, рома, јевреја (логораша).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.11.2019 09:52

Свака част треба снимити да се зна све о злочинима Јасеноваца, Сребренице, Омарска, Трнопоља, Вилине власи, Живе ломаче итд

Name

Људи

09.11.2019 21:11

Зар не мислите да је сада касно да било ста доказујемо. Србима владају они који јос увијек вјерују у братсво-јединство, а исти ти су све ово и затаскавали.