Amerikanci traže da Zagreb podrži film o Jasenovcu

Izaslanik Stejt departmenta za Holokaust Tomas K. Jazgerdi zatražio je od hrvatske ministarke kulture da pomogne u realizaciji filma o zločinima u Jasenovcu.

Region 09.11.2019 | 09:07
Amerikanci traže da Zagreb podrži film o Jasenovcu
On nje je traženo da se sastane s našim rediteljem Predragom Gagom Antonijevićem.

Pismo s takvom molbom ministarki Nini Obuljen Korzinek Jazgerdi je uputio još u martu, nakon što je Antonijevića upoznao u Vašingtonu. U pismu kojim američki zvaničnik traži podršku hrvatske vlade za film "Dara iz Jasenovca", on predstavlja opus Antonijevića, nabraja njegove fimove, pominje saradnju s Oliverom Stounom i Denisom Kvejdom i prenosi ministarki da mu je Antonijević rekao da mu je važno da se njegov film bazira isključivo na činjenicama.

Producent filma Maksa Ćatović za Kurir je potvrdio autentičnost pisma, a beogradski dnevnik piše još da iza tog projekta stoji američki ekspert za Holokaust Majkl Berenbaum, a da je producent Dobrivoje Tanasijević - Dan Tana.

Trenutno je, inače, u toku snimanje u Beloj Crkvi, dok su kasnije planirana snimanja i u Hrvatskoj.

U glumačkoj ekipi su Marko Janketić, Igor Đorđević, Vuk Kostić, a uloge su povjerene i mališanima iz Kozarske Dubice.

Srbija ovaj film finansira sa 2.300.000 evra.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vrijeme je

09.11.2019 09:59

Takav film mora da se uradi na istorijskim činjencama i svijetu pokaže šta je bilo , kao i generacijama mladih da znaju svoju istoriju. Jedan od najsurovijih logora ikada, sa zdravim umom nezamislivim krvožednim ustaškim ubicama, koji su se takmičili ko će više poklati srba, roma, jevreja (logoraša).

ODGOVORITE
Name

Re

09.11.2019 10:52

Svaka čast treba snimiti da se zna sve o zločinima Jasenovaca, Srebrenice, Omarska, Trnopolja, Viline vlasi, Žive lomače itd

Name

Ljudi

09.11.2019 22:11

Zar ne mislite da je sada kasno da bilo sta dokazujemo. Srbima vladaju oni koji jos uvijek vjeruju u bratsvo-jedinstvo, a isti ti su sve ovo i zataskavali.