Ђака све мање а број наставника се повећава

Иако се број ученика у основним и средњим школама у БиХ из године у годину смањује, број наставника се стално повећава, наведено је у најновијој студији Свјетске банке уз подршку ЕУ о предуниверзитетском образовању.

Република Српска 06.11.2019 | 08:10
Ђака све мање а број наставника се повећава
Како се наводи у студији, у РС се 91 одсто укупних трошкова издваја за плате запослених, а у ФБиХ тај износ је такође висок и износи 87 процената. Ови износи, како је истакнуто, остављају мало простора за капиталне инвестиције.

– Не постоје механизми за систематско мјерење или праћење квалитета образовних инпута, резултата исхода, нити се повратне информације користе за процес доношења одлука – нагласили су у студији.

Истовремено, како је истакнуто, не постоје адекватна мјерила о ефикасности образовног програма, а издвајања за образовање, иако представљају значајан удио, не дају очекиване резултате.

– Исходи учења у БиХ су слабији од исхода који се постиже у ЕУ и региону, а присутан је и раскорак између вјештина које пружа образовни систем и оних које тражи тржиште рада – наглашено је у студији. Додају да се учинак наставника не мјери ни на систематичан ни продуктиван начин, нити се користи за доношење одлука о напредовању или награђивању наставника у складу с резултатима.

У студији препоручују да се крене у мијењање финансијских стимуланса у складу с постигнутим резултатима, да се уведу механизми оцјењивања рада наставника те да им се омогући развој и усавршавање, као и да се уведе ефикасно мјерење знања студената у школама.

– Ако се не крене у барем неколико од ових основних праваца, образовни систем ће вјероватно остати какав је сада, што ће онемогућити остваривање потенцијала људског капитала у будућности – наглашено је.

Неусклађеност вјештина и неадекватна знања, како је наглашено, ограничавају простор за раст фирми и отварање радних мјеста, а 50 одсто послодаваца вјерује да систем општег образовања не пружа одговарајуће вјештине будућим радницима. 

Све ово, упозоравају, утиче на лоше шансе дјеце да се остваре у каснијем животу, а уједно се смањује и удио опште продуктивности.

– Према индексу људског капитала Свјетске банке, дијете које се данас роди у БиХ постићи ће само 62 процента продуктивности кад одрасту у односу на оно што би могло бити кад би имало пуно образовање – наглашено је, уз напомену да овај проценат у Хрватској износи 72 одсто, а у Србији 75 одсто.

Посебно забрињавајући податак је да осамнаестогодишњак из БиХ након 11 година и седам мјесеци школовања у просјеку изгуби чак три године и један мјесец у смислу да му године проведене у школи не доносе знање.

Што се тиче заната, наглашено је да чак 70 одсто ученика уписује средње техничке школе без обзира на то што настави програм који ће похађати није усклађен с потребама тржишта рада.

– Педесет један одсто њих ради у струци, а половина их је нашла посао личним везама, а не путем каријерног савјетовања – нагласили су.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

бомбардер

06.11.2019 07:22

ИМАМО ШКОЛЕ СА 10 ЂАКА А ДВА УЧИТЕЉА И ЈОШ ТРАЖЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

06.11.2019 09:55

Ма какви уцитељи сви покуповали дипломе а они сто су заврсили отисли на запад.

Name

Нострадамус

06.11.2019 17:45

За вирус.Вјероватно сте у праву доста ових уцитеља и наставника треба уписати у сколу,а сколоване запослити да раде.Само тако би се поправио и број уценика а уједно смањио број уцитеља и наставника.Једино било би мало цудно да у једном разреду сједе уценици који су родјени осамдесетих деведесетих и двијехиљадите.Али тако би било сансе за напредак.

Name

Мицко

06.11.2019 08:03

Странацки наставници треба све то ухљебит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

06.11.2019 08:58

то су партијске сколеее!то је гласацка масинеријаааа!!!!!а рад нула али рад за паттију десетка!сколе су заробљене од партија на власти као и све институције предузеца правосудје а партије се рекетирају измедју себе ста је ције!!страсно у 21 вијеку на балканууу

Name

Маринко

06.11.2019 12:18

Странацки су само директори и "нормални" родитељи који хоће од дјеце све 5, а не заслузује ни 2. Вратите наставницима ауторитет, па це бити и резултата. Најлакше је нападат наставнике. Вјероватно смо сви сами све науцили и родитељи и бабе нас подуциле.

Name

Бумеранг са свих страна

06.11.2019 17:13

А сто сте својом лосом политиком и односу према друству произвели неписмени кадар да унесрецује будуце генерације својим незнањем и неспособносцу?!

ОДГОВОРИТЕ