Саттлер: БиХ је на самом репу интеграција у ЕУ

Шеф делегације Европске уније у Босни и Херцеговини Јоханн Саттлер сматра да одлука да се не отворе преговори са Сјеверном Македонијом и Албанијом није поштена, али да се ипак треба узети у обзир чињеница да је 25 држава ЕУ било чврсто уз Балкан, његову европску перспективу те да је дебата Европског вијећа о том питању била доста напета.

Босна и Херцеговина 05.11.2019 | 10:48
Саттлер: БиХ је на самом репу интеграција у ЕУ
Говорећи о финансијској конструкцији за Коридор 5Ц, у разговору за Дневни аваз казао је да је ријеч о 335 километара модерне цесте.

"Једна трећина те дионице већ је завршена. За друге двије трећине осигуран је новац и та саобраћајница би се требала завршити у наредних пет до 10 година", нагласио је.

Међутим, истиче да то не значи да ће пут сутра бити готов, јер има веома захтјевних дионица, попут тунела Прењ.

"Од 800 милиона еура бесповратних средстава, које је Европска унија обећала западном Балкану за период 2018. - 2020. година, вашој је држави припало више од 200 милиона, што је највећи износ и БиХ је ту једна позитивна прича. Но, тај новац, као и још много пројеката у вриједности од скоро милијарду еура чека конституирање власти", казао је.

Говорећи о формирању власти, казао је да као представник ЕУ има и овласти да посредује и помаже у градњи дијалога и повјерења.

"Спреман сам то и радити, али треба спремност лидера да се напредак постигне. Посредовање има смисла само ако постоји воља да се нађе рјешење. Нико у Бриселу не разумије, а посебно не разумију грађани БиХ, зашто треба толико времена да се власт конституира", казао је.

Ипак, наглашава, у посљедњих неколико седмица има назнака напретка на том пољу те да се врше интензивне консултације и у међународној заједници.

"Потребан је компромис који ће свима донијети добро. А да би се то десило, неопходни су уступци, који уопће не значе слабост, већ су одраз прагматичности", истакао је.

Док то не буде, додао је, скоро милијарду марака европског новца чека да у Парламенту буде одобрено, а одобрења нема док се власт не формира.

"И још толико новца других инвеститора чека. Пред посланицима су двије милијарде марака вриједни пројекти који чекају договор политичких лидера. Цијело окружење БиХ напредује, само сте ви застали, Босна и Херцеговина је на самом репу интеграција у ЕУ", поручио је.

(Фена)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јок бре

05.11.2019 10:51

Шта ће нама ЕУ, идемо ми са нашом братском Србијом у руски савез, Руси су наши пријатељи??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масажа

05.11.2019 12:27

Ма да Руси су уложили у Рафинерију. И улазу напоре да што више однеси

Name

Предраг

05.11.2019 19:37

Шта ће нам европске интеграције? Ићи сада у ЕУ је исто као 1948. године ићи у четнике. Пропала ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да али

06.11.2019 17:21

Исто тако и ЕУ на самоме репу да постане битан фактор у свијету, упрабо захваљујуци односу према западном балкану. Па ти сада размисли!

ОДГОВОРИТЕ